Foto: foodnetwork
Health

5 lucruri pe care nu le știai despre conopidă

Conopida, așa cum îi spune și denumirea sa englezească (cauliflower), este o floare care crește dintr-o plantă. Când răsare, seamănă foarte mult cu broccoli-ul. Diferența dintre cele două apare mai târziu și constă în faptul că broccoli înflorește formând mai multe buchețele de culoare verde, în timp ce conopida formează un mănunchi compact de un alb lăptos. Frunzele verzi ce înconjoară buchețelele de conopidă au rolul de a proteja planta de soare. Datorită acestor frunze, clorofila nu se mai poate împrăștia prin plantă, ea rămânând albă. Conopida este bogată în vitamina C, acizi folici, fibre și carbohidrați. Pe lângă toate acestea, studiile au arătat că aceasta legumă previne apariția cancerului.

În magazine se găsesc și variante hibride, produse prin încrucișarea dintre broccoli și conopidă. Aceasta specie de conopidă seamănă mult mai mult cu broccoli-ul, este mai puțin densă și se gătește mult mai ușor.

conopida2

Beneficiile conopidei:

Datorită numeroaselor sale beneficii medicinale, conopida poate fi considerată un super-aliment. Iată primele 5  beneficii:

1. Ajută în lupta împotriva cancerului.

Conopida conține sulforafan, care pare să anihileze celulele cancerigene din întregul organism și să încetinească procesul de mărire al tumorii. Unii cercetători cred că prin înlăturarea celulelor care produc cancerul, acesta va fi eradicat.

2. Îmbunătățește sănătatea inimii

Sulforafanul din conopidă și alte legume ajută la îmbunătățirea circulației sângelui prin vene și artere. Unii cercetători cred chiar că acest compus chimic face parte din procesul de compunere a genelor ADN.

3. Conopida este anti-inflamatorie

Organismul nostru are nevoie și de câțiva compuși inflamatori pentru a funcționa în mod normal. Este periculos însă atunci când totul scapă de sub control. Dacă organismul simte anumite impulsuri în mod greșit și decide să elibereze compuși produși pentru inflama, fără că noi să ne aflăm sub un anume tratament, pot apărea complicații precum: riscul de cancer sau deficiențe ale organelor unde s-a produs inflamația.

CITEȘTE ȘI
10 mic dejunuri sanatoase, care se prepara in maxim 5 minute

Conopida conține anumiți compuși care au rolul de a ține totul sub control. Unul dintre aceștia este indole-3-carbinol-ul care acționează la nivelul genelor pentru a reduce inflamațiile.

4. Conopida este bogată în vitamine și minerale

Mulți omeni consideră că este nevoie de un nivel crescut de nutrienți pentru ca organismul uman să funcționeze la cote maxime. Prin consumul de conopidă ne putem rezolva această nevoie. De exemplu, o porție de conopidă conține 70% din necesarul zilnic de vitamina C. Pe lângă această vitamină sfântă, conopida mai conține și Vitamina K, proteine, magneziu, fosfor, fibre, vitamina B6, acizi folici, potasiu, magneziu, tiamină , riboflavină și acid pantothenic.

5. Îmbunătățește sănătatea creierului. 

Conopida este o sursă importantă de vitamina B-care ajută la dezvoltarea creierului. Consumul acestei vitamine este benefic pentru femeile însărcinate. Ea mai ajută în procesul de memorare sau învățare. Se crede că această vitamină poate micșora rata de uitare cauzată de înaintarea în vârstă.

Depozitare: Conopida poate ține de la 2 până la 5 zile dacă este păstrată în congelator, în spate de tot, unde temperatura este cea mai scăzută. Dacă preferi să o ții la frigider, pune-o într-o pungă cu orificii, pentru a putea respira. Pentru a avea cel mai bun gust, conopida trebuie consumată cât mai repede, la una sau două zile de la cumpărare.

Tags

Despre autor

mm

Alexandra Gheorghias

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.




Booking.com