Ponturi Spicy

Condimentele – ghid de utilizare

Mâncarea este întotdeauna mai gustoasă atunci când este bine condimentată. Îți va plăcea mult mai mult să gătești atunci când vei stăpâni toate secretele folosirii condimentelor. Mâncarea va avea un gust mai bun, un miros mai plăcut și vei reuși să îți impresionezi familia, prietenii, colegii de muncă și chiar animalul de companie. Deci hai să trecem în revistă condimentele pe care aproape toată lumea le are în bucătărie și pe care le folosește frecvent. Desigur că nu trebuie neapărat să le ai și să le folosești pe toate, dar în caz că te lovești de ele…

Ierburile aromatice

Majoritatea ierburilor se găsesc atât proaspete cât și uscate și pot fi folosite în ambele forme. Frunzele sau părțile verzi ale unei plante sunt considerate ierburi, în timp ce semințele, rădăcinile și cojile sunt catalogate drept condimente. Unele plante sunt folosite în industrie ca sursă pentru ambele categorii.

Ierburile proaspete sunt excelente pentru ornat. Ele asigură un gust îndrăzneț, au importante calități aromatice și merg perfect cu preparatele coapte sau gătite sote. Poți și să le tai și să le adaugi în procesul de gătire. Un exemplu ar fi cartofii cu rozmarin. Yum!

Poate fi dificil să crești tu singur plantele. O excepție ar fi menta, care este ușor de îngrijit. Dar în cazul plantelor aromatice poți să cumperi de la magazin tot ce este proaspăt și să le depozitezi în punguțe cu închidere tip zip. Mai poți și să pui plantele într-un prosop din hârtie: pătrunjelul, coriandrul și busuiocul se păstrează bine cu această metodă.

Când vine vorba de condimentele uscate, pe acestea le poți folosi în preparatele pe care le gătești cu ulei sau unt. De ce? Pentru că astfel ele își vor lăsa aroma atât în apă, cât și în uleiul din mâncare. Nu uita să strivești un pic condimentele între degete pentru a le „trezi” . Poți chiar să le zdrobești folosind un mojar cu pistil.

Poți folosi o cantitate mai mare dacă este vorba de ierburi uscate, deoarece nefiind proaspete, acestea își pierd din proprietăți și aromă. Față de busuioc, oregano și salvie, rozmarinul și cimbrul sunt mai aromate.

Și nu uita că este foarte important să guști constant din preparate, atunci când gătești!

Condimentele

condimente feat

Condimentele sunt mai mereu folosite în forma lor uscată. Ele se găsesc întregi (piper negru, nucșoară, fâșii de scorțișoară, diverse semințe și unele rădăcini) sau sub formă de pudră. Condimentele au arome mult mai puternice decât ierburile și au note diferite. Este important să le depozitezi la loc ferit de razele soarelui, aer, umezeală și căldură, pentru că astfel vor ține mai mult. De asemenea, ele trebuie păstrate în recipiente cu capac ermetic.

Cele pe care le folosești mai des și se termină mai repede pot fi ținute și în condiții „mai proaste”.

Să le luăm pe rând:

1 Ienibaharul

Foto: theardentepicure.com
Foto: theardentepicure.com

Pimentul, piperul jamaican, allspice sau, așa cum s-a împământenit pe la noi, datorită influențelor turcești – ienibaharul, poate fi găsit întreg (arată întocmai ca piperul negru, dar este mai mare) sau, ce mai adesea, sub formă de praf. Se aseamănă la gust cu nucșoara și scorțișoara și este extrem de aromat. Chinezii îl denumesc ”condimentul cu o sută de arome”.

Ienibaharul este potrivit pentru carnea de vită, poate fi integrat în amestecul de condimente pentru curry și are un gust deosebit în preparatele care conțin mere. Reține că acest condiment este foarte puternic, de aceea este indicat să pui treptat, gustând pe parcurs.

2 Busuiocul

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Busuiocul se găsește atât uscat cât și proaspăt. Dintre toate variantele de aromă, cel mai popular este busuiocul dulce, care are o aromă dulceagă, îndrăzneață și ușor înțepătoare, uneori mentolată.

Busuiocul proaspăt este foarte pretențios. Odată ce îl tai, trebuie să ai mare grijă cum îl păstrezi. Cea mai bună metodă este să înfășori codițele într-un prosop din hârtie și să pui totul într-o pungă cu zip. Mulți preferă să îl congeleze.

Busuiocul uscat pare a fi o alegere mai inspirată. Cel proaspăt poate fi foarte scump și este greu de crescut. Când urmezi o rețetă și folosești busuioc uscat, reține să pui mai mult.

Busuiocul merge foarte bine cu roșii, brânză și cu carne de porc. Este ingredientul principal din pesto și este folosit în preparatele Mediteraneene și Asiatice. Oferă un gust incredibil pastelor. De asemenea, merge foarte bine cu cartofi și ardei.

3 Foile de dafin

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Foile de dafin se găsesc proaspete dar cel mai adesea sunt comercializate sub formă uscată. Cele proaspete prezintă o aromă mai slabă, care se aseamănă cu cea de oregano.

Foile de dafin sunt cel mai adesea folosite în supe și tocănite. Ele mai pot fi strecurate și în câteva antreuri. Acest condiment este foarte folosit în bucătăriile cubaneze și franțuzești fiind un ingredient de bază pentru supele de mazăre, de pildă.

Nu uita să scoți frunzele când servești preparatele respective pentru că acestea au un gust nu tocmai plăcut!

4 Cardamonul

cardamon

Acest condiment are o aromă dulce-iute de care nu te vei putea sătura. Doar mirosind cardamonul te vei simți ca și cum ai mânca un bol întreg din mâncarea preferată.

Cardamonul poate fi găsit sub două forme: verde și negru. Atât cel verde, cât și cel negru se găsesc sub formă de boabe sau pudră. Cel verde este mai ușor de găsit, eventual la orice supermarket.

Mulți experți în domeniul gastronomic afirmă că acest condiment este mai bun în varianta de praf. Pentru persoanele mai leneșe este excelent. Poate fi păstrat într-un borcan și folosit la nevoie. Atât timp cât cumperi cardamon de calitate, nu vor exista probleme.

Cardamonul este folosit din abundență în preparatele cu specific indian (mai ales în curry) și în produsele coapte, cu orice fel de specific. Este de asemenea și ingredientul principal al ceaiului negru iar cafeaua cu cardamon e delicioasă.

5 Ardei roșu, chili, piper roșu pudră, pudră de chili

cayenne

Folosim frecvent condimentele amintite mai sus. Ardeiul roșu este foarte des întâlnit în magazine. Dacă simți nevoia să folosești un condiment cu adevărat iute în mâncarea ta, ardeiul roșu este cea mai bună idee.

Te sfătuim să ai mereu la îndemâna ardei chili uscat, deoarece el adaugă culoare, gust și iuțeală preparatelor. Taie capătul ardeiului, scoate semințele, apoi feliază subțire. Ardeii se vor rehidrata în timp ce vor fierbe în mâncare. Cel mai adesea, sunt folosiți în mâncărurile ce conțin multe legume. Ardeii chili uscați sunt foarte ieftini.

Pudra de chili este perfectă dacă alegi un preparat cu specific cubanez, mexican, spaniol sau indian. Este minunată, de pildă, în carnea de vită pentru taco.

6 Coriandrul și cilantro

Cilantro înseamnă coriandru, dar ca să facem diferența: când spunem cilantro, ne referim la frunzele plantei. Când spunem coriandru, ne referim la semințele ei. Americanii sunt cei care fac o distincție clară între cele două, prin urmare intrăm în acest joc.

Cilantro se poate folosi în salsa, tortilla, supe, curry, etc. și echilibrează dulceața provenită de la roșii sau ceapă.

De ținut minte că acest condiment își schimbă gustul într-un mod neplăcut dacă este gătit prea mult. Prin urmare, adaugă-l la final sau lasă-l natural, nefiert.

Coriandrul poate fi folosit în pudra de curry. Când este combinat cu oregano uscat și adăugat peste carnea de porc, rezultatul este de-a dreptul divin. Gustul este ușor picant și poate fi folosit în preparate indiene, cubaneze și mexicane.

7 Scorțișoara

Avem batoane de scorțișoară sau scorțișoară sub forma de pudră. Scorțișoara este dulce, picantă și extrem de aromată. Acest condiment merge bine cu mere, carne de vită, ciocolată, curry și preparate picante. Este foarte folosită în patiserie. Putem aroma ceaiurile sau cafelele folosind scorțișoară.

8 Cuișoarele

Foto: draxe.com
Foto: draxe.com

Cuișoarele se găsesc uscate, întregi sau sub formă de pudră. Putem asemăna aroma cuișoarelor cu cea a scorțișoarei. Cuișoarele pudră sunt folosite în curry și în produsele coapte, iar cele întregi în aromarea cărnurilor, legumelor și deserturilor. Cuișoarele întregi trebuie scoase atunci când preparatul este servit.

Nu este indicat să pui prea mult de la început. Adaugă puțin și treptat.

9 Chimion

cumin

Chimionul se găsește sub formă de pudră sau semințe întregi. Gustul său nu poate fi comparat cu nimic altceva. Putem folosi varianta praf în supe, curry, la fasole, etc. Semințele de chimion sunt excelente dacă le lași un pic la macerat în ulei de măsline sau în unt.

10 Pudra de curry

curry powder

Când folosești pudra de curry, înveți că aceasta nu este niciodată la fel. Experiența diferă de la rețetă la rețetă. Poți cumpăra pudră de curry de-a gata făcută sau o poți face singur.

Ingredientele folosite pentru pudra de curry sunt: Curcumă / Chimion / Coriandru/ Cardamom / Scorțișoară / Ghimbir / Usturoi / Pudră de chili

Pudra de curry se folosește pentru asezonarea cărnurilor, în rețetele ce includ fasole boabe și legume. Recomandarea e ca de fiecare dată să folosești altă variantă de pudră de curry. De obicei se folosesc cantități egale de chimion, coriandru și pudră de chili (câteva lingurițe din fiecare) și jumătate de cantitate de curcumă, scorțișoară, ghimbir și scorțișoară cu coriandru. Acest mix îl poți încerca foarte repede cu cartofi, ceapă și conopidă.

11 Mărarul

marar

Mărarul trebuie folosit cât este proaspăt. Îl poți cultiva chiar tu într-un ghiveci în bucătărie. Are o aromă deosebită și va fi o “plantă ornamentală” inedită. Cel uscat, la pliculețe, nu este atât de rău, dar nici pe departe la fel de aromat precum cel proaspăt.

Mărarul merge excelent cu lămâia, peștele, oțetul și cartofii.

12 Ghimbirul

Foto: herbalremediesadvice.org
Foto: herbalremediesadvice.org

Ghimbirul se găsește proaspăt (ca rădăcină) sau uscat (sub formă de pudră). Îl poți ține în borcane mici și este foarte versatil. Ghimbirul este picant și dulce. Când este proaspăt, interiorul este fibros.

Ghimbirul dă un plus de gust brioșelor, fursecurilor din unt, curry-ului, etc. Ghimbirul pudră este folosit în prepararea pudrei de curry și în alte mix-uri de condimente și este folosit foarte des la produsele coapte. Pentru a-l păstra proaspăt pentru mai mult timp, îl poți tăia imediat după ce l-ai cumpărat și băga la congelator. Odată congelat, el poate fi folosit la fel de bine că înainte.

13 Menta

menta

Menta adevărată nu se compară cu aroma bomboanelor pe care le consumi în viața de zi cu zi.  Aroma ei este mai proaspătă, mai puternică și mai dulceagă și poate diferi de la plantă la plantă. Uneori aduce a lămâie, alteori este mai dulce, mai „caldă”, sau mai picantă.

E de preferat menta proaspătă în detrimentul celei uscate, care își pierde mult din aromă. În plus, menta este foarte ușor de crescut în casă:  se înmulțește cu o viteză năucitoare și este ușor de îngrijit.

Menta poate fi folosită în multe feluri: în humus, în ciocolată, în băuturi alcoolice, în salatele de fructe, la asezonat carnea, etc. Ea are calitatea de a intensifica aromele celorlalte ingrediente din preparat, deci atenție la cantități!

14 Nucșoara

nucsoara

Nucșoara se găsește și ea în două variante: pudră și întreagă. Cea întreagă este considerată a fi mai bună.

Nucșoara este un condiment puternic și dulce, folosit în sosurile pe bază de brânză. Este, de asemenea, folosită în produsele de patiserie. La fel ca și în cazul celorlalte condimente prezentate, ea trebuie adăugată treptat, puțin câte puțin.

15 Oregano

oregano

Oregano are un gust incredibil atunci când este proaspăt, dar nu vei simți o mare diferență nici dacă îl cumperi uscat (doar dacă alegi cea mai bună calitate).

Este folosit preponderent în preparatele specifice bucătăriilor grecești, italiene, mexicane și cubaneze. Majoritatea oamenilor știu de oregano deoarece l-au încercat în pizza și paste. Dar se pot face mult mai multe cu el!

Oregano este excelent în preparatele cu legume, cu carne de vită, în sosuri, cu pește, etc. Dacă vrei ceva mai deosebit, poți încerca cu parmezan și fasole albă. Pe cel uscat îl poți folosi în sosul de roșii pentru lasagna. Combină cu lămâie, usturoi și ulei de măsline, marinează carnea de vită în mixtura obținută și vei ajunge în Rai.

16 Paprika

paprika

Paprika e un condiment ce poate fi dulce sau picant. Are culoare roșie și este folosit atât pentru această nuanță, cât și pentru savoarea pe care o oferă. Ir primul preparat la care te gândești atunci când vine vorba de paprika, este gulașul unguresc.

Dar Paprika este la fel de bun și pe cartofi la cuptor, în supe, salate, sau în toppinguri cremoase.

Cineva era de părere că paprika face diferența între un burger obișnuit și unul delicios. Trebuie doar să presari un pic din acest condiment roșiatic peste carne înainte de a o rumeni pe grătar.

17 Pătrunjelul

Pătrunjelul este cu siguranță cea mai faimoasă plantă folosită de către bucătari. Frunzele lui pot fi ondulate sau drepte. Are un gust proaspăt și merge cu orice preparat, picant sau gras. Mai poate fi folosit și în compoziția sau ornarea sosurilor sau supelor, fiind, totodată, o garnitură versatilă.

Poate fi găsit și uscat iar această formă o poți folosi când prepari orezul. Adaugă unt, sare, piper și pătrunjel din abundență. Simplu și gustos.

Poți presara pătrunjel pe aproape orice preparat pentru a-i îmbunătăți gustul. De la curry, la orice conține roșii. Preparate grase, cu lămâie, cu usturoi sau cu pește.

Pe lângă toate acestea, pătrunjelul este și foarte ușor de depozitat. El se păstrează bine pus în frigider, utilizând metoda cu prosopul de hârtie și punga cu fermoar. Îl poți păstra în aceste condiții pentru câteva săptămâni.

18 Piperul

piper

Acesta se găsește și el tot în două variante: boabe sau pudră. Majoritatea oamenilor folosesc din abundență piperul pudră. Trebuie menționat că piperul întreg are totuși câteva calități în plus. Este mai aromat iar tentele lui sunt mai “calde”. Piperul este de patru tipuri: roz, negru, alb și verde. Îl poți găsi exclusiv în aceste variante sau în combinații.

Din punct de vedere al iuțelii, piperul alb și cel negru sunt cele mai puternice soiuri, urmate de cel roz și apoi de cel verde.

Piperul negru arată cum îl știm noi din cauza faptului că este uscat la soare. Cel alb este exact aceeași specie cu cel negru. Acestuia i se îngăduie să mai stea în interiorul plantei. De asemenea, piperul alb este decojit de partea “neagră”. Piperul roz este uscat prin înghețare, se consideră că acesta nici măcar nu este un sortiment valid de piper.

Piperul verde se găsește cel mai adesea în borcănașe cu lichid special. Uneori (rar) îl poți găsi și uscat.

Nu vrem să vorbim despre piperul pudră, un bucătar adevărat nu-l folosește.

19 Rozmarinul

rozmarin

Rozmarinul este excelent și uscat și proaspăt. Cel proaspăt are o aromă asemănătoare pinului. Singura problemă pe care o putem remarca în legătură cu rozmarinul uscat este aceea că dacă găsești o bucată în mâncare, aceasta este foarte tare și te poate răni. Poți evita apariția bucăților mai mari mărunțind rozmarinul între degete în timp ce îl pui în mâncare.

Rozmarinul proaspăt este divin în supe sau soteuri dar nu uita să îl scoți la final. Mulți oameni îl mai folosesc si când pun carnea pe grătar pentru a-i da o aromă deosebită. Rozmarinul este fenomenal când este combinat cu cartofi. Ai încercat să faci vreodată cartofi cu unt și rozmarin? De asemenea, rozmarinul este bun în combinație cu orice legume. Iar dacă vrei să faci totul și mai special, combină rozmarinul cu sare de mare.

20 Șofranul

saffron
Foto: financialtribune.com

Șofranul este cel mai scump condiment. Dar nu trebuie să te îngrijorezi pentru că nu vei folosi decât foarte puțin de fiecare dată. Folosit în preparatele dulci, le va echilibra aroma.

Șofranul are nuanță portocaliu-roșiatică, iar când este adăugat în anumite preparate, el va da o culoare gălbuie superbă. Cel mai adesea este folosit la pește sau la orez. Este condimentul principal pentru paella. Îl mai poți folosi și la pui.

Nu ți-am recomanda să îl cumperi sub formă de pudră. De cele mai multe ori producătorii îl amestecă cu alte condimente și susțin că este șofran pur. Greșit!

21 Salvia

SANYO DIGITAL CAMERA
SANYO DIGITAL CAMERA

Salvia se găsește atât uscată cât și proaspătă. Cea proaspătă are frunzele verde închis, în timp ce varianta uscată se găsește mărunțită.

Salvia are o aromă foarte puternică, tocmai de aceea îți recomandăm să o adaugi cu mare grijă. Cel mai bine merge în preparatele ce conțin brânză sau legume. Frunzele proaspete sunt de zeci de ori mai bune când sunt un pic prăjite în ulei de măsline sau unt.

22 Cimbrul

Foto: topfoodfacts.com
Foto: topfoodfacts.com

Cel mai adesea, vei găsi acest condiment sub formă uscată dar dacă vei căuta cu atenție îl vei putea găsi și proaspăt. Aroma lui aduce mult cu cea a rozmarinului. Ca să fim mai exacți, cimbrul este undeva între rozmarin și salvie. Și, la fel ca busuiocul, există și varianta lămâioasă.

Cimbrul merge bine cu orice legume. Este excelent și în sosurile pe bază de unt. Îl poți adăuga când faci mâncare de fasole boabe dar nu uita să adaugi multă ceapă la ea!

23 Curcuma/Turmericul

Curcuma, cunoscută și sub denumirea de turmeric, are o culoare portocalie, o aromă picantă și este adăugat în pudra pentru curry datorită nuanței pe care o oferă. Mulți bucătari adaugă acest condiment în supe și sote-uri pentru a le da culoare.

Curcuma mai este folosită ca înlocuitor al șofranului în fast food-uri și ca bază pentru coloranții alimentari.

Despre autor

mm

Alexandra Gheorghias

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro%20

carturesti.ro%20




Booking.com

Fii prietenul nostru!