Foto: foodnetwork.com
Health

10 lucruri pe care nu le știai despre sparanghel

Europenii sunt fascinați de sparanghel, legumă cunoscută și sub numele de “aur alb” sau “leguma regilor”. Denumirea de „aur alb” vine de la nuanța pe care sparanghelul o are cât timp crește, ulterior trecând de la alb la verde. Sparanghelul a fost considerat o „legumă minune” încă din antichitate și asta pentru proprietățile lui dar și pentru gustul deosebit. Iată 10 lucruri pe care probabil nu le știai despre sparanghel:

1. Aparent, să mănânci sparanghel înainte și după ce consumi alcool. poate avea efecte benefice

Dacă ai planificat o seară în oraș cu băieții (sau cu fetele), să mănânci sparanghel înainte și după ce ai consumat alcool e un fapt ce-ți poate proteja ficatul. Mineralele și amino-acizii din componența chimică a lui nu numai că protejează ficatul de toxinele din alcool dar te vor scăpa și de mahmureală.

2. Sparanghelul a fost folosit ca medicament încă din vremuri străvechi

Primele referințe apar în Egipt, în jurul anului 3000  î.H. Medicii din Grecia Antică erau de părere că sparanghelul vindecă durerile de dinți sau bolile de inimă.

3. Viața sexuală

Un alt beneficiu adus sănătății: sparanghelul îți poate îmbunătăți viața sexuală. De secole întregi el e considerat un puternic afrodiziac, fiind bun atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Acest fenomen se datorează existenței vitaminei E care stimulează procesul de secreție al hormonilor sexuali.

4. Bun pentru fertilitate

Daca îți dorești să ai un copil, vei ajunge să iubești sparanghelul, care este o importantă sursă de vitamina C, cu rol în a menține sperma sănătoasă și a-i crește volumul.

sparanghel bacon

5. Vitamine

Sparanghelul pare a fi leguma cu cele mai multe calități. Este un tot de vitamine, nutrienți, minerale și antioxidanți. Datorită antioxidanților, procesul de îmbătrânire al pielii este redus semnificativ.

6. Peru, locul 1

Peru este cel mai mare exportator de sparanghel din lume. Locuitorii consumă exclusiv ceea ce produc. 99% din sparanghelul produs se exportă atât proaspăt, cât și uscat. În 2013, o mare parte a a zonei agricole din Germania era folosită pentru sparanghel.

7. Prospețime

Sparanghelul nu poate fi păstrat mult timp. El trebuie folosit doar cât este proaspăt. Când sezonul lui trece, este din ce în ce mai greu să găsești sparanghel care să se încadreze în normele cuvenite. Poți recunoaște sparanghelul bătrân după textura lemnoasă și gustul fad.

8. Sparanghelul și urina

Efectul pe care sparanghelul îl are asupra urinei este bine cunoscut. Din cauza consumului de sparanghel, urina își va schimba mirosul, acesta devenind mai puternic. Deși această modificare se manifestă mereu, nu mulți o vor putea percepe. Din spusele oamenilor de știință, este nevoie de o anumită genă pentru a putea simți diferența de miros, doar 25% din populația globului deținând această genă.

9. Alb vs. verde

Sparanghelul alb este, de fapt, tot una cu cel verde. Diferența este că cel alb este partea care a stat sub pământ. Germanii cultivă sparanghelul sub mormane de pământ pentru a preveni producția de clorofilă (pigmentul verde din plante). Astfel planta rămâne în întregime albă.

10. Perfect pentru diete

Și ultimul, dar nu cel din urmă, sparanghelul nu conține grăsimi sau colesterol, fiind perfect pentru dietele mult visate.

Despre autor

mm

Alexandra Gheorghias

1 Comment

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

elefant.ro
Booking.com

TukTuk.ro