Vrei să mai variezi meniul clasic de Crăciun cu sarmale, răcituri și cozonac? Ce-ar fi să te inspiri din tradițiile altor țări pentru a pune pe masa de sărbători și preparate care îi vor surprinde pe invitații tăi? De data asta noi îți propunem mâncarea festivă din Marea Britanie. Iată, așadar, 10 preparate britanice pentru Crăciun, care să-ți facă o idee despre ce se mănâncă de Crăciun în Anglia.
1. Christmas pudding
Este un fel de chec dens, plin de fructe uscate, a cărui rețetă își are originile prin anii 1400. Acest chec-cozonac plin de fructe este uneori făcut în avans chiar și cu o lună și îmbibat în fiecare săptămână cu cognac, astfel încât în ziua de Crăciun va fi o prăjitură puternic alcoolizată. Se mănâncă de obicei cu unt de cognac.
2. Brandy butter
Adică unt cu cognac. Este un unt amestecat cu cognac și zahăr pudră și frecat bine, ca să devină mai spumos. Se servește cu Christmas pudding și tartele cu fructe uscate, mince pie.
3. Mince pie
Deși numele ar putea duce cu gândul la plăcinta cu carne tocată, este vorba de niște tarte/ plăcințele umplute cu o combinație de fructe uscate, coajă de citrice confiată, mere, cognac și condimente dulci (scorțișoară, nucșoară, etc), unite toate cu seu de vacă în trecut, dar în zilele noastre cu grăsime vegetală.
4. Cartofi copți
O masă de Crăciun în Anglia nu poate avea loc fără cartofii la cuptor. Poate că așa ceva avem și noi la masa festivă de obicei, însă cei britanici sunt un pic diferiți. Sunt întregi, crocanți la exterior și pufoși în interior. Se folosește un soi de cartofi mai făinos și se fierb întâi 10 minute, iar apoi se dau la cuptor cu ulei pentru vreo oră, astfel încât să prindă crusta crocantă. Pot fi puși la cuptor și cu rozmarin și/ sau usturoi, dar nu neapărat.
5. Yorkshire puddings
Yorkshire puddings sunt niște pâinici tradiționale britanice, originare din ținutul Yorkshire, care se servesc cu friptura și care au în mijloc o gropiță, numai bună pentru a turna în ea niște sos de friptură.
6. Umplutura Paxo
Englezii fac umpluturi de friptură care de fapt se mănâncă, practic, ca atare, făcute sub formă de chiftele, iar dintre variantele de astfel de umpluturi, cea mai cunoscută este Paxo, făcută din pesmet și condimente.
7. Conopidă cu brânză
O altă garnitură pentru friptură o reprezintă conopida gratinată cu brânză. Conopida se fierbe și apoi se pune în sosul de brânză și se dă la cuptor. Unii adaugă și pesmet deasupra.
8. Sosul de pâine
Exact după cum îi spune numele, este un sos făcut din pâine uscată, amestecată cu lapte cald, și aromatizat cu ceapă, usturoi și condimente de iarnă: nucșoară și cuișoare. Se servește la friptură și își are originile în Evul Mediu, când toate sosurile și tocanele se îngroșau cu pâine uscată.
9. Varză roșie fiartă
Este printre cele mai populare garnituri de Crăciun. Tocată și lăsată la foc mic la fier chiar și două ore, se înmoaie și prinde un gust complex. Pentru a-l definitiva, se adaugă ceapă, usturoi, anason stelat, bețe de scorțișoară, cuișoare și ienibahar. Uneori se adaugă oțet de vin roșu pentru puțină aciditate sau mere tocate, pentru mai multă dulceață.
10. Turta dulce
Da, turta dulce este populară și la noi, dar nu neapărat în perioada Crăciunului. Însă cea făcută în casă de britanici pentru această sărbătoare este destul de asemănătoare cu cea de casă de la noi. Este ca un chec, bogat în condimente, mai ales ghimbir, dulce și ușor umed.
Foto: Canva Pro
Adaugă un comentariu