Este sezonul vacanțelor și cu toții vrem să explorăm bunătățile pe care destinațiile alese ni le oferă. De la taraba cu porumb copt din colțul străzii, la brutăria din care se ridică arome delicioase până la geamul apartamentului airbnb închiriat și până la piețele aglomerate din care răzbat mirosuri, hărmălaie și culoare, toate îți trezesc poftele. Însă satisfacerea unora s-ar putea să se lase cu consecințe neplăcute la sfârșitul zilei.
Așa că pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare și alte neplăceri conexe, urmați regulile de bun simț pentru a mânca street food și aveți grijă la câteva aspecte.
1 Bucurați-vă de panificație
Și nu doar panificație, ci și patiserii, cam tot ce este pe bază de făină și copt, dar fără umpluturi. Produsele de panificație și patiserie au slabe șanse să fie contaminate cu agenți patogeni, așa că un covrig cu susan de la vânzătorul stradal din Istanbul poate fi o alegere foarte inspirată pentru a testa gusturile locale.
2 Acceptați mâncare gătită în fața voastră

Când kebabul este pus pe grătarul încins în fața voastră sau stir-fry-ul sfârâie în tigaia de la colțul străzii pentru ca apoi să ajungă fierbinte direct în farfurie, mâncarea este proaspătă și nu apucă să se contamineze, iar bacteriile rele sunt „pârlite” de focul intens, deci mâncarea proaspăt gătită în fața voastră este mult mai bună decât niște role de sushi care stau pe o tarabă, fie și cu gheață sub ele.
3 Prăjelile sunt bune
În acest caz, da. Temperatura ridicată a uleiului de prăjire omoară bacteriile, așa că și dacă nu sunt gătite în fața voastră, tot sunt alimente destul de sigure. Iar dacă au o concentrație mare de zahăr sau sare, acestea două sunt buni conservanți, mai ales pentru că reduc cantitatea de umiditate din aliment, împiedicând astfel dezvoltarea agenților patogeni.
4 Evitați produsele de natură animală
Adică mai puțin cu lactate, ouă și carne ori pește. În unele locuri, mai ales prin Asia și Africa, regulile de igienă alimentară sunt destul de precare, iar microbiomul nostru nu este obișnuit cu carnea ce a stat ore în șir pe o tarabă la soare. Bine, acum dacă vă aflați într-o piață de pește din America de Sud, nu zice nimeni să nu vă înfruptați dintr-un ceviche proaspăt făcut, însă și aici se aplică regula bunului simț.
5 Mergeți la începutul programului

Dacă vreți să încercați anumite standuri în mod special, aflați când își încep programul pentru a merge cât mai devreme, astfel încât ingredientele să nu fi apucat să stea afară prea mult timp.
6 …sau la orele de vârf
Și momentul în care se aglomerează este unul prielnic. Cu o coadă mare de oameni care își așteaptă porția, mâncarea este gătită imediat și se rulează repede, așa că nu apucă să stea prea mult la căldură.
7 Decojiți fructele și legumele
Mai ales în țările în care apa de la robinet este o problemă, aveți grijă la fructele și legumele ce se consumă cu tot cu coajă pentru că acestea pot fi spălate cu apă contaminată. Fie le mai spălați voi o tură cu apă potabilă, fie le decojiți și evitați salata, de exemplu. De asemenea, este de preferat să cumpărați fructele întregi în locul celor deja curățate și porționate vândute pe stradă, pentru că de cele mai multe ori cuțitul cu care sunt preparate nu este cel mai curat și adesea nici nu se agită să spele fructele înainte de a le tăia.
8 Fără street food înainte de călătorie
Pentru că nu poți ști niciodată când te lovește indigestia, mai bine fiți precauți și stați departe de standurile cu mâncare stradală cu o zi înainte de călătorie, mai ales dacă vă așteaptă un drum lung cu avionul.
9 Alegeți vesela de unică folosință
Pe cât posibil, alegeți vânzătorii stradali care își servesc mâncarea din farfurii de unică folosință, cu tacâmuri corespunzătoare, sau direct din șervețele, pe care le puteți mânca cu mâna (după ce v-ați spălat bine pe mâini). Vesela normală, spălată pe stradă, nu este tocmai cea mai curată și igienică, având în vedere că de multe ori nu au surse de apă directe.
10 Alege băuturi îmbuteliate
Una din problemele principale în multe locuri din lume este apa, așa că dacă nu vă aflați prin Europa sau Statele Unite, unde apa de la robinet este bună de băut, atunci feriți-vă de aceasta, mai ales la băuturile care necesită cuburi de gheață. Alegeți mereu băuturi îmbuteliate, gata răcite.
Adaugă un comentariu