chili peppers
Foto: Canva Pro
Food stories Spicy

12 mituri despre mâncarea picantă

Nouă, aici la Chili Pepper Magazine, ne place foarte mult mâncarea picantă, în caz că nu v-ați prins deja. Dar dacă voi nu sunteți neapărat team chili, iată niște mituri despre mâncarea picantă, demolate unul câte unul.

Mitul 1: Cea mai iute parte a ardeiului o reprezintă semințele

seminte ardei

Atunci când folosim ardei iute în rețete, suntem adesea instruiți să îndepărtăm și să aruncăm semințele atunci când îl tocăm. Acest lucru este menit să reducă nivelul de iuțeală, însă nu aceste semințe sunt de fapt partea cea mai iute a ardeiului.

Capsaicina, compusul chimic responsabil pentru iuțeala din ardeiul iute, se găsește în principal în placenta ardeiului iute. Aceasta este miezul alb sau nervurile care țin semințele în interiorul ardeiului. Aceasta conține cea mai mare concentrație de capsaicină. Când simțim acea arsură după ce mâncăm un ardei iute, aceasta este cauzată de capsaicinei care se leagă de receptorii de detectare a iuțelii din gură.

Deși semințele pot părea să aibă un gust extrem de iute, reducerea iuțelii pe care o simțim în urma îndepărtării lor se datorează probabil faptului că, în același timp, tăiem placenta. Dar această concepție greșită persistă, probabil pentru că semințele sunt adesea cel mai vizibil lucru din interiorul unui chili. Prin urmare, data viitoare când doriți să reduceți nivelul de picănțeală al unui fel de mâncare, aveți grijă să tăiați tot miezul alb. Acest lucru se poate face rapid și foarte eficient folosind o simplă linguriță.

Mitul 2: Mâncatul picant îți distruge papilele gustative

limba
limba

Un alt mit care înconjoară alimentele picante este efectul acestora asupra papilelor noastre gustative. Unii susțin că mâncatul de ardei iute ar putea provoca daune fizice permanente acestei părți a corpului. Acest lucru este complet neadevărat. Senzația de arsură provocată de capsaicină este temporară și nu va provoca daune pe termen lung papilelor gustative.

Atunci când mâncîm alimente picante, capsaicina acționează asupra receptorilor TRPV1 de pe limbă. Aceștia sunt un tip de receptori ai durerii și aceiași responsabili pentru detectarea alimentelor și băuturilor care sunt prea fierbinți pentru a fi consumate. Capsaicina trimite un semnal către creier, făcându-l să creadă că gura îți arde, provocând durere.

Cu toate acestea, senzația este temporară și dispare treptat pe măsură ce capsaicina este spălată de salivă sau neutralizată de alte alimente și băuturi. Uneori, receptorii gustativi pot deveni desensibilizați timp de câteva zile după ce am consumat o masă deosebit de picantă, ceea ce poate duce la o toleranță temporar crescută la condimente. De asemenea, papilele gustative sunt remarcabil de rezistente și se regenerează constant, având un ciclu de viață de aproximativ 10 zile.

Mitul 3: Mâncărurile picante pot induce travaliul

Printre viitorii părinți există un zvon conform căruia consumul de alimente picante poate ajuta la declanșarea travaliului. Este un mit care a fost transmis din generație în generație, multe femei însărcinate încă evitând alimentele picante în timpul sarcinii sau consumând foarte mult ardei iute pentru a încerca să pună lucrurile în mișcare dacă data nașterii a trecut deja.

În ciuda acestei credințe, nu există suficiente dovezi care să susțină presupusele efecte de inducere a travaliului ale alimentelor picante. Cu toate acestea, consumul unei mese picante vă poate afecta sistemul digestiv, provocând arsuri la stomac, indigestie sau chiar crampe abdominale care ar putea fi confundate cu contracțiile travaliului. De fapt, există unele aspecte pozitive legate de consumul de ardei iute dacă sunteți însărcinată. S-a constatat că capsaicina din ardei are proprietăți de stimulare a sistemului imunitar și antiinflamatoare, așa că nu este nevoie să renunțați la iuțeală în timpul sarcinii, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă spune altfel.

CITEȘTE ȘI
Ce sunt stelele Michelin și cum se acordă

Mitul 4: Toată lumea este născută cu aceeași toleranță la iuțeală

spicy food (2)

Realitatea este că nu toți ne naștem cu același nivel de toleranță la iuțeală. În timp ce expunerea noastră la condimente ne poate crește această toleranță în timp, nu toți pornim de la aceeași bază.

Din punct de vedere genetic, oamenii au niveluri diferite de sensibilitate la capsaicina prezentă în ardeiul iute. Această sensibilitate este influențată de numărul de receptori TRPV1, care detectează căldura, iuțeala și durerea, prezenți pe limbă. Unii oameni au mai mulți astfel de receptori, ceea ce îi face mai sensibili la alimentele picante, în timp ce alții au mai puțini și, prin urmare, o toleranță mai mare la ardei.
Deși genetica poate avea un impact semnificativ asupra toleranței noastre, factorii de mediu sunt, de asemenea, foarte importanți.

În multe culturi în care consumul de alimente picante este o obișnuință, oamenii tind să dezvolte o toleranță mai mare de la o vârstă fragedă datorită acestei expuneri repetate. Expunerea regulată a receptorilor TRPV1 la iuțeală, le poate reduce sensibilitatea în timp. Acest lucru ajută la explicarea motivului pentru care o persoană dintr-o țară cu o bucătărie tipic picantă poate suporta adesea iuțeala mai bine decât o altă persoană dintr-un loc în care mâncarea picantă este mai puțin obișnuită.

Mitul 5: Mâncărurile picante pot da adicție

spicy food (1)

Este o afirmație des vehiculată de pasionații de arșiță, însă alimentele picante nu creează dependență. Deși mulți dintre noi tânjim după un curry plin de condimente sau considerăm că mesele noastre sunt incomplete fără o picătură generoasă de sos picant, nu există nicio dovadă că ardeiul iute are proprietăți care creează dependență.

Senzația de căldură pe care o simțim atunci când mâncăm alimente picante declanșează eliberarea de endorfine și dopamină în creier. Endorfinele sunt analgezice naturale, iar dopamina este un neurotransmițător care stimulează starea de spirit. Această combinație poate crea un sentiment de euforie, care vă poate determina să căutați senzația în mod repetat.

Deși acest proces ar putea semăna foarte mult cu dependența, natura tentantă a ardeiului iute este în schimb asociată cu dorința de a repeta o experiență plăcută. Adevăratele dependențe implică o nevoie compulsivă de o anumită substanță sau activitate, toleranță (nevoia de mai multă substanță pentru a obține același efect) și simptome de sevraj fizic și mental atunci când substanța respectivă nu mai este disponibilă. Chiar dacă oamenii tânjesc după alimente picante și chiar dezvoltă o toleranță, aceștia nu prezintă simptome de sevraj în absența alimentelor picante.

Mitul 6: Apa ajută la trecerea durerii de iuțeală

Atunci când mâncăm alimente picante, răspunsul organismului nostru este să încerce să ne răcorească, motiv pentru care savurarea unei mese deosebit de picante ne poate face să ne simțim puțin transpirați. Această senzație de supraîncălzire face, de asemenea, ca un pahar cu apă răcoritoare să pară o idee logică. Dar aceasta este o greșeală clasică care, din păcate, nu ajută prea mult la ameliorarea senzației de arsură.

Acest lucru este cauzat de faptul că capsaicina responsabilă de acea arsură este hidrofobă, ceea ce înseamnă că nu se dizolvă în apă. În schimb, se agață de uleiuri și grăsimi. Atunci când bem apă, aceasta poate răspândi de fapt capsaicina în jurul gurii, intensificând potențial senzația de arsură în loc să o calmeze.

Pentru a neutraliza eficient iuțeala, aveți nevoie de ceva care poate scoate capsaicina din gură. Aici produsele lactate precum laptele, iaurtul sau înghețata pot fi utile. Aceste produse conțin cazeină, o proteină care descompune capsaicina și ajută la eliminarea ei. Acesta este motivul pentru care un pahar de lapte este adesea recomandat pentru a vă răcori după o masă picantă. În mod similar, învârtirea unui pic de ulei în gură înainte de a-l scuipa poate ajuta la atenuarea arsurii.

CITEȘTE ȘI
Adio, Anthony Bourdain!

Mitul 7: Mâncarea picantă poate cauza ulcer

Deși alimentele picante pot irita temporar gura, ele nu sunt vinovate de apariția ulcerelor. Ulcerele sunt răni care se pot dezvolta atât în gură, cât și pe mucoasa stomacului sau a intestinului subțire și, în ciuda afirmațiilor frecvente, nu există dovezi medicale care să demonstreze că consumul de alimente picante va crește riscul apariției acestora.

Cercetările sugerează că majoritatea ulcerelor gastrice sunt cauzate fie de o infecție cu bacteria Helicobacter pylori (H. pylori), fie de utilizarea frecventă a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene precum aspirina și ibuprofenul. Acestea pot irita mucoasa protectoare a stomacului, în timp ce H. pylori provoacă inflamație și face stomacul mai susceptibil la deteriorare. În ceea ce privește ulcerele bucale, acestea sunt de obicei cauzate de infecții sau traume, cum ar fi mușcarea accidentală a părții interioare a obrazului atunci când mâncați.

Deși alimentele picante nu vor cauza formarea acestor răni, este adevărat că pot provoca disconfort sau pot exacerba simptomele la persoanele cu ulcere preexistente.


Mitul 8: Nu sunt variații mari de iuțeală între ardeii din același soi

ardei iuti

Atunci când îți iei ardeiul iute preferat de la piață, ar fi logic să presupui că, dacă te limitezi la un singur soi, vei obține de fiecare dată același nivel de iuțeală. De fapt, acest lucru nu este în întregime adevărat. Nivelul de iuțeală al ardeilor poate varia semnificativ chiar și în cadrul aceleiași specii.

Un factor cheie care influențează iuțeala unui ardei sunt condițiile sale de cultivare, cum ar fi calitatea solului, irigarea și temperatura. Ardeii crescuți în climatele mai calde și mai însorite tind să fie mai picanți decât cei crescuți în condiții mai blânde. În plus, maturitatea ardeiului îi va afecta gradul de iuțeală, ardeii devenind în general mai iuți cu cât sunt lăsați să se coacă mai mult.

Un exemplu excelent al acestei variații îl reprezintă ardeii jalapeño. Iuțeala unui ardei iute se măsoară în unități de iuțeală Scoville (SHU), care pot varia de la zero pentru ardeii grași la peste 3 milioane pentru cel mai iute ardei iute din lume. În cazul ardeiului iute obișnuit, SHU se situează între 2500 și 8000, motiv pentru care este posibil ca doi ardei iuți din aceeași ladă să aibă niveluri de iuțeală sensibil diferite.

Mitul 9: Doar mâncarea sărată poate fi picantă

spicy food (3)

Ardeii iuți sunt un ingredient-cheie în multe mâncăruri savuroase. Dar nu doar curry-urile, tocănițele și fripturile de carne pot beneficia de adăugarea unor arome aprinse. Multe preparate dulci pot fi, de asemenea, îmbunătățite cu ajutorul unui pic de chili.

Adăugarea unui gust picant deserturilor și băuturilor poate fi o modalitate excelentă de a echilibra dulceața uneori intensă. De exemplu, ciocolata caldă mexicană este o rețetă populară care se prepară de obicei cu un vârf de praf de chili. Aceasta adaugă o notă de căldură care sporește bogăția minunată a cacauei. Ardeiul Cayenne și pudra de chili ancho se pot alătura, de asemenea, amestecului pentru negresele cu ciocolată, îmbinând ciocolata lipicioasă și pufoasă cu căldura arzătoare a ardeilor.

Și să nu uităm de cocktailurile făcute cu tării infuzate cu chili.

Mitul 10: Mâncarea picantă poate vindeca răceala

Atunci când nu ne simțim bine, ne curge nasul și suntem congestionați, vom face orice pentru a ne ușura. Consumul de alimente picante este adesea sugerat celor care suferă de o răceală, dar cât de eficient este acest lucru cu adevărat?

CITEȘTE ȘI
Inscrie-te la concursul de mancat picant ”Arde iute la Kunnai”!

În realitate, mâncarea picantă nu poate vindeca infecția de bază care provoacă răceala. Răceala comună este cauzată de o varietate de viruși diferiți. Sistemul nostru imunitar intră în acțiune pentru a combate acest virus, trimițând celule albe din sânge și creând un răspuns inflamator. Consumul de alimente picante nu are niciun impact asupra acestui proces.

În ciuda acestui fapt, alimentele picante pot ameliora temporar unele simptome ale răcelii. Capsaicina poate ajuta la ameliorarea congestiei nazale prin stimularea producției de mucus, ceea ce înseamnă că pasajele nazale sunt curățate, iar respirația este puțin mai ușoară. În plus, capsaicina are proprietăți analgezice care ar putea ajuta la calmarea durerilor de gât și de cap. Dar aceste forme de ameliorare sunt de obicei temporare și nu abordează cauza principală a răcelii.

Mitul 11: Mâncatul de ardei iuți poate cauza probleme pe termen lung

Dacă ați urmărit vreodată un concurs de mâncat ardei iute, ați fost probabil martorii unora dintre simptomele alarmante care apar după ce muști dintr-un ardei iute. Nu există nicio îndoială că acești ardei iuți pot provoca disconfort, dar, în ciuda acestei intensități inițiale, consumul lor nu va duce la daune de durată organismului.

Cu cât un ardei conține mai multă capsaicină, cu atât mai dureroasă va fi experiența mâncării, deoarece se activează mai mulți receptori în gură. Este puțin probabil ca majoritatea ardeilor iuți obișnuiți pe care îi găsim în magazinele alimentare să provoace simptome grave, însă cei care se află la capătul cel mai înfricoșător al scalei Scoville pot avea efecte destul de neplăcute pentru unii consumatori, cum ar fi dureri extreme de stomac și vărsături. Acest răspuns alarmant apare deoarece receptorii noștri de durere percep chili-ul la fel ca o arsură reală. În esență, organismul face tot posibilul pentru a ne determina să nu mai mâncăm această substanță potențial periculoasă.

De obicei, aceste simptome neplăcute dispar în decurs de aproximativ o zi și nu au efecte de durată asupra organismului. Așadar, nu există niciun motiv să vă temeți de savurarea mâncării picante într-un mod care să se potrivească toleranței voastre. De fapt, creșterea temperaturii ar putea să vă prelungească viața, cei care mănâncă frecvent alimente picante având o șansă de 14% de a trăi mai mult decât cei care nu mănâncă, conform unui studiu din 2015 publicat în BMJ.

Mitul 12: Ardeii iuți sunt mai picanți cruzi

Proaspăt, vibrant și crocant, un ardei iute crud pare mai picant decât omologul său gătit. Cu toate acestea, un ardei crud nu este neapărat cea mai picantă formă a fructului (da, ardeii sunt clasificați botanic drept fructe).

Capsaicina este un compus relativ stabil termic, ceea ce înseamnă că nu se degradează semnificativ odată cu gătitul. Dar modul în care capsaicina interacționează cu papilele gustative se poate schimba în funcție de modul în care este preparat ardeiul. Căldura provocată de gătire va descompune adesea ardeii, eliberând capsaicina mai uniform în mâncare. Acest lucru poate face uneori ca iuțeala să pară mai intensă, deoarece capsaicina este acum distribuită mai uniform.

Gătitul prelungit, în special în cazul preparării unor ciorbe sau tocănițe picante, poate reduce, de asemenea, nivelul de iuțeală al unui fel de mâncare, deoarece o parte din capsaicină este eliminată prin abur.

Foto: Canva Pro

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.




Booking.com