De Sărbători, aici, în emisfera nordică, ne strângem în jurul focului cu cei dragi la povești și o cană aburindă de ceva. Însă Crăciunul se serbează și în emisfera sudică, și la tropice, iar cana aburindă se transformă în altceva. Fiecare popor cu tradițiile lui gustoase, fie în farfurie, fie în pahare. Iar despre cele din urmă vom povesti în cele ce urmează. Cât de gustat, de ce nu, unele sunt mai accesibile și pe la noi, așa că nu facem decât să îți dăm idei.
1 Statele Unite și Marea Britanie: Eggnog

Îl știți cu siguranță din filme, mai ales din cele de sezon, și provine din Evul Mediu din Marea Britanie, trecând oceanul împreună cu colonizatorii și devenind o băutură emblematică a Crăciunului în America de Nord. Este un lichior făcut cu lapte, frișcă lichidă, zahăr, ouă bătute și o tărie, cum ar fi rom, brandy sau whiskey. De asemenea se adaugă una sau toate din următoarele condimente: vanilie, scorțișoară și nucșoară. Se găsește și în magazine de cumpărat, dar este mai curând o băutură preparată în casă, după rețete transmise din generație în generație.
2 Marea Britanie: cidru fiert

Englezii își iubesc cidrul, iar iarna îl pun la fiert cu condimente pentru a face față vântului și ploii care se abat peste insulă. Cidrul fiert își are originile în Imperiul Roman, când infuzarea băuturilor calde cu mirodenii era un remediu împotriva frigului. Cidrul de mere (cel alcoolic), este pus la fiert și infuzat cu scorțișoară, cuișoare, nucșoară și, uneori, anason stelat. Se servește în pub-uri în această perioadă, la târgurile de Crăciun, dar se face și acasă unde, adesea i se adaugă și un strop de tărie.
3 Germania și Austria: Glühwein

Adică vin fiert. Cel pe care îl găsiți pe la toate târgurile de Crăciun. Și acesta își are aceleași origini în Imperiul Roman, când vinul de iarnă era fiert cu mirodenii, însă abia în secolul al nouăsprezecelea a devenit sinonim cu Crăciunul. Glühwein înseamnă vin strălucitor. Se face cu vin roșu, căruia i se adaugă mirodenii și felii de portocale.
4 Suedia și Norvegia: Glögg

Și în acest caz, tot despre vin fiert este vorba, care are o tradiție de vreo 500 de ani în țările nordice. Diferența față de cel german, este că aici se adaugă și o tărie precum vodca, whiskeyul, romul sau aquavit (o tărie nordică). O altă diferență este și faptul că pe lângă mirodeniile obișnuite, mai are și cardamom, iar la servire, în pahar se pun stafide și migdale. Se găsește pe la toate târgurile de Crăciun și se servește cu biscuiți cu ghimbir și chifle cu șofran. Dar, evident, se prepară și acasă.
5 Lituania, Belarus și Polonia: Krupnikas

Krupnikas este un lichior de miere cu scorțișoară, cuișoare, nucșoară, chimen și ienibahar. Își are originile în secolul al șaisprezecelea într-o mânăstire benedicteană de pe actualul teritoriu al Belarusului. Mirodeniile se fierb cu mierea și la final se adaugă o tărie cum este vodca. Deși există și câteva branduri mai cunoscute, majoritatea fac krupnikas în casă, după rețete vechi, primite de la bunici.
6 Italia: Bormbardino

Este o băutură cremoasă și caldă, originară din zona Alpilor, acolo unde schiorii veneau în cabane, căutând ceva de băut care să îi încălzească, așa că a apărut bombardina făcută din cremă de ou și alcool. Acum, în zilele noastre, este un mix de un lichior de ou și un brandy. Se servește cald, garnisit cu frișcă și pudră de scorțișoară. Este prezent adesea în apre-ski-uri, dar și în casele italienilor din zona de nord.
7 Turcia: Salep

Băutura de iarnă a turcilor este salep, un fel de ciocolată albă caldă făcută din pulberea unei rădăcini de orhidee. Era prețuită la curtea Imperiului Otoman în secolul al cincisprezecelea, însă acum a devenit o băutură pentru toată lumea în sezonul rece. Se prepară cu lapte, zahăr și scorțișoară. În zilele noastre se îngroașă mai mult cu alte tipuri de amidon, pentru că orhideele respective nu se mai găsesc pe toate drumurile.
8 Coreea: Sujeonggwa

Aceasta este o băutură specifică sărbătorilor de iarnă din Coreea, mai ales în timpul Festivalului Lunii și a Anului Nou. Este un punch de ghimbir și scorțișoară, servit adesea cu fructe kaki și muguri de pin. Mirodeniile sunt fierte la foc mic și se adaugă zahăr pentru a echilibra tăria condimentelor. Se servește fie caldă, fie rece și se prepară în general în familie.
9 Puerto Rico: Coquito

Se crede că acestă băutură tipică sărbătorilor în Puerto Rico a evoluat din eggnog-ul american ajuns acolo prin secolul al nouăsprezecelea. Coquito este un amestec de lapte de cocos, smântână de cocos, lapte condensat și lapte evaporat, cu scorțișoară și nucșoară, dar și rom, bineînțeles. Și acesta se găsește de cumpărat, însă cel mai adesea se prepară în casă, după rețete tradiționale.
10 Mexic: Ponche navidad

Este un punch cu fructe și mirodenii, ale cărui origini sunt neclare. Este făcut cu fructele tejocote, guava, zahăr de trestie de zahăr și tamarind. La acestea se adaugă scorțișoară, cuișoare și uneori anason stelat. Cel mai adesea se consumă pentru Las Posadas, cele nouă seri premergătoare ajunului Crăciunului, când este de fapt marea petrecere.
11 Jamaica: punch de hibiscus

Acesta este practic o infuzie făcută din florile de hibiscus cu mirodenii de sezon, precum scorțișoara, ghimbirul, cuișoare și ienibahar. Se lasă apoi la răcit peste noapte și se strecoară și se amestecă cu sirop de zahăr după gust. Din cauza temperaturilor ridicate din Jamaica din perioada Crăciunului, se servește rece și este non-alcoolic.
12 Chile: Cola de mono

Adică coadă de maimuță. Se face cu tării locale, precum agurdiente sau pisco, lapte sau lapte evaporat, zahăr, cafea și clasicele mirodenii: cuișoare, scorțișoară și vanilie. Se face în casă sau se cumpără și, cum Chile este în emisfera sudică, Crăciunul pică vara, așa că se servește rece. Este practic o cafea rece cu alcool.
13 America de Sud: Canelazo

Provenită de pe culmile Anzilor din Peru, Ecuador, Columbia și partea nordică a Argentinei, se servește caldă, în conformitate cu vremea de munte. Fiind așa de larg răspândită, ingredientele mai variază, însă ce rămâne constant sunt temperatura caldă, alcoolul și mirodeniile. Baza este în general aguardinete, un distilat din trestie de zahăr, aromatizat cu scorțișoară sau și cu anason stelat în Columbia. Se regăsește mereu la festivitățile din zona Anzilor.
Foto: Canva Pro
Adaugă un comentariu