nutritie
Foto: Canva Pro
News

2% din videourile de nutriție de pe Tiktok sunt corecte

O dată la două săptămâni apare pe TikTok nouă găselniță pentru dietă și stil de viață sănătos, iar peste jumătate din populație pare să aibă încredere oarbă în această platformă video pentru informații despre sănătate. Un nou studiu susține că 57% dintre oameni adoptă tendințele nutriționale de pe TikTok în viața lor – dar poate că nu ar trebui să o facă?

Potrivit unui studiu realizat de MyFitnessPal în parteneriat cu Dublin City University, doar 2,1% din conținutul nutrițional de pe TikTok este corect.

După ce a intervievat 2.000 de persoane și peste 67.000 de videoclipuri de pe platforma de socializare, compania de tehnologie a constatat că puțin peste 2% din toate informațiile nutriționale se aliniază, de fapt, la orientările de sănătate publică.

De ce anume asistăm la o astfel de creștere a informațiilor nutriționale inexacte? La urma urmei, 87% dintre utilizatorii TikTok din generația millennials și Gen Z au încredere în platformă pentru sfaturi de sănătate, iar 67% au declarat că adoptă cel puțin o tendință din aplicație de câteva ori pe săptămână. Potrivit directorului de marketing al MyFitnessPal, Katie Keil, aceste mode devin virale din cauza „cârligului senzațional”.

„Cu cât este mai neobișnuit, cu atât se răspândește mai mult. Cel mai bun lucru pe care noi, în calitate de consumatori de social media, îl putem face este să ne îmbunătățim cunoștințele de sănătate digitală – și asta începe cu urmărirea experților credibili și verificarea a ceea ce auziți în raport cu știința”,

recomandă Katie Keil.

Ea a avertizat împotriva a tot ceea ce „promite un remediu rapid” și spune că aceasta poate fi una dintre cele mai periculoase inexactități de pe internet.

„Orice lucru care promite „pierderea rapidă în greutate” sau „pierderea rapidă a grăsimii de pe burtă” creează așteptări nerealiste și îi face pe oameni să se simtă ca și cum ar fi eșuat – când, de fapt, nu a fost niciodată realizabil”,

a spus Keil.

Potrivit accesteia, cel mai important lucru pe care îl puteți face în calitate de consumatori este să fiți atenți la conținutul pe care îl urmăriți. Dacă afirmațiile sunt prea simplificate sau promovează o abordare de tip „o mărime universală”, fiți prudenți, spune ea, menționând totodată că doar pentru că o persoană are mulți adepți sau a devenit virală în trecut nu înseamnă neapărat că este de încredere. Ea recomandă că a fi consumatori responsabili atunci când scroll-ezi înseamnă să obții o a doua opinie și să te asiguri că alți profesioniști din domeniul sănătății și nutriției au recomandări similare.

CITEȘTE ȘI
Noua sticlă ediție limitată METAXA
Tags

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.




Booking.com