Uneori, salatele creează impresia de preparate plictisitoare, care nu pot oferi o satisfacție imediată unui suflet de gurmand. Această impresie trebuie, însă, schimbată. Fiindcă dacă folosești un pic de creativitate pe post de ingredient, salatele devin pe loc adevărate opere de artă gastronomică, ba mai mult, sunt extrem de delicioase și sănătoase. Adaugă alături de legume câteva fructe și presară printre ele diverse tipuri de nuci și vei avea ca rezultat salate fabuloase.
Care sunt cele mai bune tipuri de nuci pentru salate
Cele mai bune tipuri de nuci pentru salate se auto-definesc printr-o gamă variată de calități, de la aromă la textură și includ nucile clasice, migdalele, semințele de pin, alunele, fisticul, cajuul, nucile pecan. Fiecare dintre acestea aduce ceva special unei salate.
Dar înainte de orice, cele mai bune nuci din punctul de vedere al sănătății sunt cele care se consumă crude sau prăjite uscat. În această idee, îți propunem trei salate cu nuci, sugestia fiind să folosesști produse Bio Natur, pe care le găsești pe biorigine.ro (sau în lanțul de magazine Mega Image) – caju crud, migdale crude, muguri de pin cruzi, alune de pădure, nuci de Brazilia bio etc.
Salată thailandeză cu caju
Această salată thailandeză cu caju e absolut delicioasă, dar nu-ți vei da seama cât e de bună până n-o încerci. Cajuul se combină cu castravete, morcov, ardei gras roșu și plante ierboase thailandeze. Un amestec sănătos, ușor de realizat, aromat și cu un dressing thailandez fără grăsimi.
Ingrediente (pentru 4 porții)
- Un castravete normal sau doi castraveți mici (fără coajă, eventual)
- Un morcov (ras, folosește un morcov mare)
- O ceașcă de caju nesărat (Bio Natur – caju bio crud)
- ½ ardei gras roșu, tăiat felii
- 2 cepe verzi (tăiate pe lat sau pe lung, după preferințe)
- O mână generoasă de coriandru proaspăt și o mână de busuioc proaspăt, care formează „patul” salatei
Pentru dressing:
- O lingură de suc proaspăt de limetă
- O lingură sos de soia
- O lingură sos de pește
- O lingură oțet de vin alb sau oțet de orez
- 2-3 căței de usturoi (tocat sau zdrobit)
- Un ardei iute roșu, deposedat de semințe și mărunțit sau 1-2 lingurițe de sos de chili sau ½ linguriță de chili uscat zdrobit
- 1-2 linguri de zahăr (după gust)
- Un strop de piper alb (merge și piperul negru, la o adică)
Instrucțiuni
1 Pregătește dressingul amestecând toate ingredientele într-un castron. Testează cât este de picant sau acru, adăugând zahăr, după preferințe, dacă este prea acru sau mai mult chili dacă nu e suficient de picant.
2 Taie castravetele, apoi taie bucățile în jumătăți. Pune-le într-un castron pentru salată.
3 Adaugă morcovul ras, cajuul, ardeiul gras și ceapa verde.
4 Toarnă sosul și impregnează salata cu el în mod uniform
5 Pune coriandrul și busuiocul pe un platou și adaugă salata peste ele. Servește imediat.
Salată cu castravete, feta și migdale
Textura este cel mai plăcut element al unei salate reușite. Legumele crocante inspiră prospețimea, conținutul de apă făcându-le mai „blânde” în privința gustului, în vreme ce mărarul proaspăt adaugă o notă „ierboasă” salatei care se adaugă caracterului simplist, acesta jucând, la rândul lui o rol important în textură. Încorporarea a doar câtorva elemente îți permite să le identifici mai bine și să te bucuri de fiecare înghițitură fără să-ți suprasoliciți palatul bucal.
Ingrediente (pentru 8 porții)
- 4 cești de inimi de salată romană tăiată
- 2 cești și jumătate de castravete de merime medie
- ½ ceașcă migdale nesărate (Bio Natur – migdale bio crude)
- 50 grame brânză feta tăiată, fărâmițată (cam jumătate de ceașcă)
- 2 linguri mărar proaspăt tocat
- 2 linguri ulei extravirgin de măsline
- 2 linguri oțet de vin alb
- O linguriță muștar de Dijon
- ½ linguriță sare
- ½ linguriță piper negru măcinat
Instrucțiuni
Amestecă salata, castravetele, migdalele și feta într-un castron mare. Combină mărarul și celelalte ingrediente într-un vas mai mic, amestecându-le cu un tel. Pune apoi mixul de mărar peste salată și încorporează-l.
Salată tricoloră cu muguri de pin și parmezan
O salată care poate deveni rapid preferata multora. E o salată „tocată”, o tehnică prin care te asiguri că fiecare înghițitură include toate ingredientele. Există ceva magic în combinația dintre mugurii de pin și parmezan iar de acest lucru îți vei convinge papilele gustative odată cu prepararea primei salate de acest fel.
Ingrediente (pentru 4 porții)
- 1 lingură muștar de Dijon
- 1 lingură oțet de vin roșu
- 1 lingură oregano proaspăt tocat
- 3 linguri ulei de măsline extravirgin
- Sare și piper după gust
- o ceașcă radicchio (cicoare roșie) tăiată
- o ceașcă andive tăiate
- două cești salata rucola
- ¼ ceașcă parmezan proaspăt ras
- ¼ ceașcă muguri de pin prăjiți (muguri de pin Bio Natur)
Instrucțiuni
1 Pentru vinegretă: într-un castron mic amestecă folosind un tel muștarul, oțetul și oregano. Adaugă treptat uleiul de măsline și amestecă până când consistența devine cremoasă și delicată. Asezonează cu sare și piper după gust și lasă vinegreta să se odihnească.
2 Combină radicchio, andivele, rucola, parmezanul și mugurii de pin într-un bol de salată. Toarnă apoi vinegreta peste toate ingredientele și amestecă bine.
Citește și: Salată cu brânză de capră și pere
Adaugă un comentariu