Înghețata este desertul favorit al verii peste tot pe planetă. Și cum ți-am arătat deja, o poți găsi în diverse forme prin mai toate culturile culinare ale lumii. Dar știai aceste lucruri interesante despre înghețată?
Chinezii au inventat înghețata
♥ Deși unii cred că romanii au fost inventatorii ei, prin amestecarea gheții cu diverse arome, de fapt sunt dovezi că în China exista cu mult înainte, mai precis cu vreo 600 de ani Înainte de Christos un desert cremă făcut din lapte amestecat cu făină și înghețat. În Europa a pătruns undeva prin anii 1600.
Thomas Jefferson iubea înghețata

♥ Președintele american Thomas Jeffreson era un mare fan al înghețatei, pe care o descoperise în Europa, și este primul autor de rețetă de înghețată din America. Rețeta poate fi încă găsită pe site-ul fundației ce îi poartă numele.
Vafe în 1900

♥ Deși sunt mai multe povești despre apariția cornetelor de înghețată, cea mai populară este a unui sirian emigrat în Statele Unite pe la începutul anilor 1900, care vindea un fel de napolitane-vafe la un târg din St. Louis când vecinul de tarabă, vânzătorul de înghețată, a rămas fără recipiente pentru aceasta. Sirianul întreprinzător a făcut imediat aluatul său în formă de con și astfel nu doar și-a salvat vecinul, ci a câștigat și renumele care în anii 1950 l-a făcut să deschidă prima fabrică de cornete.
Ucigașul rece
♥ Înainte ca laptele să fie pasteurizat, înghețata a omorât mulți pofticioși. Cel mai adesea apărea câte o epidemie de intoxicare cu înghețată pe la târguri și bâlciuri.
Înghețata se face și cu stridii
♥ O carte pentru gospodine din 1860 prezenta o rețetă de înghețată de stridii care era, de fapt, o supă de stridii înghețată. Partea ciudată, însă, este că era listată în zona de deserturi.
Cornetul record

♥ Cel mai înalt cornet de înghețată nu a fost făcut în Italia, cum te-ai fi așteptat, ci un Norvegia, unde o companie producătoare a conceput un con de vreo 3 m înălțime, aproape o tonă greutate și care a fost ridicat cu un elicopter pentru a fi pus în suportul special. Apoi a fost umplut cu atâta înghețată cât să poată hrăni 10800 de oameni cu câte două cupe.
Citește și: Ce este clafoutis și cum se prepară prăjitura cu vișine
Adaugă un comentariu