Ponturi

6 ponturi care-ți mențin cuțitele nou-nouțe

Dacă gătești, cu siguranță deții un cuțit despre care știi cum se folosește și la ce anume (mai mult sau mai puțin). Dar ai idee ce trebuie să faci pentru a-l menține ascuțit și funcțional ca în ziua în care l-ai cumpărat? Dacă răspunsul tău este “Îl ascut din când în când”, ești destul de departe de adevăr.

“Probabil ai impresia că acel cuțit pe care îl ai în bucătărie este perfect și va funcționa la fel ani de zile. Ei bine, nu este”, susține Mari Sugai, reprezentantă Korin (magazin japonez de cuțite situate în New York).

Din fericire, nu este așa greu să avem grijă de cuțitele de bucătărie. Iată 6 ponturi care nu vor da greș:

1 Nu mai pune cuțitele în uscătorul de vase

Nu îți mai pune cuțitul în uscător. Lăsându-l acolo, cuțitul își va pierde stratul protector de pe lamă. În unele situații poate chiar să ruginească. În loc să îl pui în scurgător, spală-l cu apă și detergent, usucă-l cu un prosop de bucătărie și pune-l imediat deoparte. Astfel vei preveni tocirea și ruginirea ustensilei.

2 Folosește fierul de ascuțit cu cumpătare

“Nu folosi fierul de ascuțit când vine vorba de cuțite japoneze”, mai spune Mari. Fierul de ascuțit este bun pentru cuțitele fabricate în Occident. Cele din Japonia sunt fabricate dintr-un material mai tare și mai subțire. Dacă vei folosi un fier de ascuțit pe un cuțit japonez, lama acestuia se va ciobi. Chiar și restul cuțitelor sunt deteriorate în timp din cauza utilizării exagerate a ustensilelor de ascuțit. Cea mai bună variantă de a ascuți cuțitele este fie să folosești o piatră udă specială, fie să îl duci de două ori pe an la un specialist. Foarte puțini oameni își duc cuțitele la un meseriaș. Dar această variantă este mai ieftină decât să îți înlocuiești cuțitele tocite sau stricate.

3 Alege un fund de tocat potrivit

cutit

Dacă vrei să păstrezi cuțitele într-o stare perfectă, chiar și fundul de tocat contează. Noi recomandăm fundurile din cauciuc, deoarece cele din lemn sunt mai greu de întreținut. Acest tip de fund de tocat este alegerea restaurantelor din cel puțin două motive:

– Cauciucul este mai moale decât lemnul, plasticul sau sticla și astfel nu vei risca să strici lama cuțitului când vei tăia. Un fund de sticlă este cea mai proastă alegere pe care ai putea să o faci, vei strica imediat lama cuțitului, tocindu-l.

– Sunt mai comode. Cauciucul preia din presiunea exercitată atât de cuțit cât și de mâna ta. Folosind acest tip de fund vei obosi mai puțin.

4 Nici cel mai „dotat” cuțit nu poate face de toate

Nici chiar cuțitele universale nu sunt făcute să reziste la orice sarcină. Majoritatea oamenilor au în bucătărie un cuțit special pe care îl folosesc la orice, de la tocat, până la feliat. Este o mare greșeală. Nu folosi un cuțit pentru a tăia oase dacă el nu este special conceput pentru așa ceva. Aceeași regulă se aplică și în cazul alimentelor congelate.

Nu încerca nici să îndoi un cuțit. Nu toate sunt la fel de flexibile. Dacă îl îndoi prea tare poți să îi frângi lama.

5 Depozitează-ți adecvat cuțitele

O variantă ar fi să le ții într-un suport special din lemn sau pe o șină magnetică. Mari ne avertizează în legătură cu două aspecte:

– dacă alegi stativul din lemn este în regulă, dar ai mare grijă cum pui cuțitele. Multe persoane au obiceiul să le arunce pur și simplu în lăcașul lor. Din cauza acestui obicei, cuțitele își pot pierde vârful.

– similar cu primul avertisment este și cel legat de varianta cu bandă magnetică. Poate părea mult mai ușor să le fixezi pe bandă, însă dacă le lovești prea tare, le poți ciobi lama. Dacă puterea magnetică a benzii este prea mare, trebuie să fii foarte atent: trăgând prea tare de cuțit îi poți îndoi sau rupe lama.

6 Cumpără o cutie pentru cuțite

O cutie este cel mai bun mod de a depozita cuțitele. Cele mai bune sunt cele din lemn (alegerea perfectă) sau plastic. Pe lângă protecție, să folosești o cutie este o idee bună deoarece îți creează un gest reflex. Realizezi că dacă cutia este goală, trebuie să pui cuțitul înapoi. Astfel, cuțitele nu vor mai rămâne în chiuvetă, unde ar putea rugini.

Tags

Despre autor

mm

Alexandra Gheorghias

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro