piata de craciun sibiu
Piața de Crăciun din Sibiu / Foto: emicristea
Travel

7 mâncăruri și băuturi pe care să le încerci la piețele de Crăciun

În ultimii ani piețele de Crăciun au devenit adevărate destinații de vacanță. Viena este faimoasă. Dar nici alte destinații din Europa nu se lasă mai prejos. Iar în România, Sibiul este cel mai cunoscut pentru acest lucru, în vreme ce București, Oradea și chiar Craiova vin tare din urmă. Și toate sunt în special despre mâncare și băutură. Așa că este indicat să pleci pe stomacul gol de acasă, ca să ai loc să încerci toate bunătățile de acolo.

Sarmale, șorici, vin fiert, toate sunt niște obișnuite ale meniurilor din piețele de Crăciun de la noi. Dar mai poți încerca atât de multe alte bunătăți, fie în România, fie în alte țări. Am făcut o listă cu șapte mâncăruri și băuturi de testat la bâlciurile moderne din perioada Sărbătorilor, mai ales că urmează câteva zile libere, în care să te bucuri de ieșitul în oraș.

1. Cârnați

Sunt peste tot, în toate culturile și bucătăriile. Numai la noi găsești câteva zeci de variațiuni, iar dacă pleci la Viena sau în alte țări din zonă, wurst-ii sunt nelipsiți. Bucură-te și de cei cu care ești obișnuit, dar nu rata nici sortimente noi, care s-ar putea să te surprindă. De exemplu, grecii au unii ce conțin în compoziție coajă de portocală…

2. Turtă dulce

turta dulce
Foto: Dangubic

De asemenea nelipsită de la târgurile de Crăciun, și aceasta vine în câteva variante. Căsuțe de turtă dulce, inimioare de turtă dulce sau reni din același desert decorează standurile din târguri. Alege formele preferate, dar nu uita nici de comercianții care vând prăjituri artizanale unde poți găsi turtă dulce sub formă de chec sau fursecuri, făcute după diverse rețete, însă cu aceeași combinație de gusturi specifică.

3. Castane

Nu poți pleca dintr-un târg de Crăciun fără să fi trecut pe lângă vânzătorii de castane pe care le coc pe loc, în cuptoare portabile ce emană o căldură plăcută. Ia-ți un con sau o punguță de castane și mănâncă-le chiar acolo, pentru a nu le lăsa să se întărească odată cu răcirea. O versiune mai dulce o reprezintă clătitele umplute cu piure de castane, atât de populare în Franța.

4. Raclette

raclette
Foto: beats3

Tot din Franța vine și raclette, brânza topită ce se scurge apetisant pe o felie de pâine artizanală. Este un sandviș cald și gustos, perfect pentru serile friguroase de la târg.

5. Langoși

Gogoșile plate miros prea bine când treci pe lângă ele ca să le ignori. Fie că le încerci simple sau doar date prin zahăr, ori te aventurezi la tot felul de toppinguri, de la cele sărate, cu brânză și usturoi, la cele dulci cu clasicul gem sau mai recenta cremă de ciocolată, sunt neapărat de încercat.

6. Kürtőskalács

kurtos
Foto: dar1930

Cu siguranță că în România nu este nici măcar un târg care să nu aibă un stand de kürtőskalács, iar Budapesta, Viena și Bratislava sunt și ele prezente în arealul acestui cozonac învârtit. Deci? Cu ce să fie? Cu zahăr, cu cocos sau cu nucă?

7. Bere și tării fierte

Sigur că nu poți trece pe la Târgul de Crăciun fără să bei cel puțin o cană de vin fiert. Dar ce ar fi să încerci de data asta și alte băuturi alcoolice fierte? Dacă ai ocazia, încearcă bere fiartă (care se prepară la fel ca vinul, cu ceva îndulcitor, zahăr sau miere, și condimentele specifice) sau cidru fiert. Și, evident țuica fiartă, dar și schnapps sau gin fiert, de ce nu?!

Citește și: 3 rețete de Crăciun din Italia: tortellini in brodo, braciole și panettone

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro




Booking.com

TukTuk.ro