rețete de burgeri
Foto: Ross Helen
Carne Rețete

7 rețete de burgeri cu stil

După cel de-al Doilea Război Mondial, clasa de mijloc din America a început să se mute în suburbii, motiv pentru care grătarul în curte a devenit un mijloc ieftin și rapid de socializare. Întâlnirile la grătar au devenit tradiționale în America, chiar dacă, să zicem, curtea din „spate” era doar un mică terasă din apartamentul cuiva.

Fără vreo legătură cu războiul, ci cu dorința de a sta mai mult la aer liber și de a avea parte de o intimitate oarecare, românii încearcă și ei să se mute la case cu curte. Iar cei care reușesc fac din grătar un adevărat „rege” pe care sfârâie fripturile și micii. Ce-ai zice însă, dacă atunci când te plictisești de mici, ai „arunca” pe grătar niște burgeri, pentru a mai schimba „decorul”. Mai jos îți prezentăm șapte rețete de burgeri cu stil, care pot fi încercați, desigur, nu doar de cei care stau la curte.

Rețete de burgeri pentru a impresiona invitații la grătar

rețete de burgeri
Foto: Joshua Resnick

Cei mai buni burgeri se fac din carnea de vită proaspăt tocată, datorită conținutului de grăsime al acesteia. Iar dacă nu ai timp s-o prepari imediat, carnea de vită tocată poate fi depozitată în congelator timp de două zile, bine împachetată. Când vine momentul să o dezgheți, scoate-o din congelator și las-o pe raftul de jos al frigiderului, pentru a preveni eventualele scurgeri.

La următoarea petrecere la grătar poți apela la clasicele rețete de burgeri, care sunt foarte în regulă, dar nu e rău nici dacă adaugi un pic de stil. Dar să începem cu o rețetă de burgeri de bază.

Rețetă de bază pentru burgeri

Ingrediente (pentru 4 burgeri):

  •     1 kilogram de carne de vită tocată
  •     2 căței de usturoi tocați mărunt
  •     2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  •     1 linguriță de sare
  •     ½ linguriță de piper negru
  •     ½ linguriță de busuioc uscat
  •     4 felii de brânză Cheddar ascuțită
  •     4 chifle

Mod de preparare

Se încălzește grătarul la maxim. Amestecă totul, cu excepția chiflelor și a brânzei. „Modelează” burgerii în formă rotundă și prăjește-i pe grătar între 3 și 5 minute pe fiecare parte. Pentru a obține un burger suculent, nu apăsa pe burgeri în timp ce îi gătești. Unge chiflele cu puțin ulei de măsline și pune-le pe grătar pentru a se prăji un pic. Cu puțin înainte de a le lua de pe grătar, pune pe ele brânza Cheddar. Așează apoi carnea pe chiflele prăjite împreună cu condimentele și legumele pe care le alegi.

CITEȘTE ȘI
Cheesecake rapid

Aceasta ar fi rețeta clasică de burgeri. Dar pentru a da burgerilor un gust aparte, trebuie să-ți folosești creativitatea. Iar aici, cum se spune… cerul este limita. Poți să o faci într-un mod simplu sau poți să o faci foarte elaborat. Să aruncăm o privire la cele șapte rețete de burgeri cu stil.

Burger cu muguri de pin, broccoli și brânză feta:

Ingrediente (pentru doi burgeri):

  •     1 kilogram de carne de vită tocată
  •     2 linguri de roșii uscate la soare
  •     2 linguri de muguri de pin prăjiți
  •     2 linguri de broccoli tocat
  •     2 linguri de brânză feta fărâmițată
  •     ulei de măsline

Mod de preparare:

Împarte carnea de vită tocată în 4 chiftele. Într-un bol, amestecă roșiile uscate, mugurii de pin prăjiți, broccoli-ul tocat și feta fărâmițată împreună cu puțin ulei de măsline. Se pune o lingură mare din acest amestec pe o chiftea și se acoperă cu o a doua chiftea. Strânge marginile pentru ca amestecul să se răspândească între chiftele. Repetă pentru celălalt burger și pune-i apoi pe grătar. Prăjește chiflele și ornează burgerul cu puțină maioneză, salată sau spanac.

Burger cu usturoi, ceapă și brânză albastră

Ingrediente

  •     1 kilogram de carne de vită tocată
  •     1 lingură de muștar brun picant
  •     2 căței de usturoi tocați mărunt
  •     2 cepe verzi tocate mărunt
  •     60 grame de brânză albastră fărâmițată
  •     1 ou
  •     1 lingură de apă
  •     Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Amestecă într-un castron toate ingredientele până când se omogenizează. Modelează amestecul în chiftele puțin mai mari decât chifla, cu o grosime de aproximativ 1,5 cm. Lasă totul la frigider minim 30 de minute. Asigură-te că grătarul este bine uns și foarte fierbinte. Așează apoi burgerii la foc direct și frige-i timp de 5 minute pe fiecare parte. Pune-i pe chifle prăjite și asezonează-i cu salată și ce mai dorești.

Burger de curcan cu pită

Dacă vrei să faci o schimbare și să renunți la carnea de vită (dintr-un motiv sau altul – n-ai găsit, e scumpă, n-o suporți etc) încearcă să folosești alt tip de carne, mai exact cea de curcan. Curcanul a devenit o alegere populară printre cei care au adoptat alimentația sănătoasă și poate fi prăjit și servit pe pâine de tip pită, sub forma unui burger netradițional. Ingredientele din această rețetă se amestecă cu curcanul, precum și se servesc peste ele ca sos.

CITEȘTE ȘI
Varză de Bruxelles coaptă cu bacon

Ingrediente:

  • 1 kilogram de curcan tocat
  • ½ de ceapă, tăiată în cubulețe
  • ¾ linguriță de oregano
  • 2 cești de iaurt simplu (sau amestecat cu un pic de smântână)
  • 2 lingurițe de praf de ceapă
  • 2 lingurițe de arpagic uscat
  • 2 lingurițe de pătrunjel uscat
  • Sare și piper după gust
  • 1 castravete, curățat de coajă, fără semințe și tăiat mărunt
  • Brânză mozarella (opțional)
  • 2 pite

Mod de preparare

Amestecă o ceașcă de iaurt cu praful de usturoi, praful de ceapă, arpagicul, pătrunjelul, sarea și piperul. Într-un alt bol, amestecă jumătate din acest amestec de iaurt cu curcanul, oregano și ceapa tocată. Formează chifteluțe și pune-le pe grătar, prăjindu-le până sunt gata. Între timp, amestecă cealaltă ceașcă de iaurt cu castravetele până când devine ca un piure. Când burgerii sunt gata, pune-i în buzunarele de pita și acoperă-i cu sosul de castraveți. Dacă dorești, poți topi niște brânză mozzarella peste burgerii de curcan chiar înainte de a-i lua de pe grătar.

Burger de pui cu mere

Puiul are proprietatea de a capta foarte bine gustul ingredientelor care i se adaugă, prin urmare ideea de a face un burger de pui este una foarte bună. Iar mărul din această rețetă îi va da o aromă incredibilă.

Ingrediente:

  • 1 kilogram de piept de pui tocat
  • 1 măr decojit și mărunțit
  • ½ de ceapă, tocată mărunt
  • ½ linguriță de sare
  • 1 și ¼ linguriță de condiment pentru pui
  • ½ ceașcă de pesmet (mai mult dacă este nevoie pentru a închega burgerul)

Mod de preparare:

Se amestecă toate ingredientele, se modelează în chiftele și se pun pe grătar. La final, când pui chiftelele pe chiflele prăjite, adaugă un chutney de mere pentru un plus de gust și aromă.

Burger Fiesta picant

Ingrediente:

  • 1 kilogram de carne de vită tocată
  • 1 pachet de amestec de condimente pentru taco
  • ¼ cană de cremă de brânză cu ceapă și arpagic
  • 1/3 ceașcă de brânză Cheddar rasă
CITEȘTE ȘI
Mousse de mango și limetă

Mode de preparare:

Un alt exemplu de burgeri cu ingrediente care dau un plus de savoare. Mixează carnea de vită tocată cu amestecul de condimente pentru taco și modelează opt chiftele. Amestecă apoi crema de brânză aromatizată cu brânza cheddar rasă și pune acest amestec cu lingura pe patru chiftele. Acoperă cu celelalte patru chiftele și apasă pe margini pentru a uniformiza.

Adu grătarul la foc mediu și prăjește burgerii până când sunt gata, aproximativ opt minute pe fiecare parte. Pune-i apoi pe câte o chiflă prăjită și toarnă pe ei salsa și adaugă avocado.

Burgeri sănătoși de curcan pentru copii

Ingrediente

  • 350 grame de curcan tocat
  • ½ cană de țelină tăiată cubulețe
  • 1 cutie mică de spanac congelat, dar decongelat
  • ½ linguriță de condimente pentru pui
  • 1 linguriță de sare de usturoi
  • ½ linguriță de piper negru
  • Suficient pesmet pentru a închega chiftelele

Mod de preparare:

În prealabil ai grijă să scurgi spanacul și să storci excesul de umiditate. Se amestecă ingredientele și se împarte în chiftele, după care se pun pe grătar sau se prăjesc într-o tigaie și se servesc cu sos de ciuperci peste tăiței sau orez.

Burger vegetarian cu ciuperci Portobello și avocado

Ingrediente:   

  • 4 ciuperci Portobello, fără codițe
  • 1 ceapă tăiată felii
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 1 avocado feliat
  • ½ linguriță de usturoi tocat mărunt
  • 2 linguri de iaurt de soia
  • 4 ardei roșii prăjiți
  • 4 chifle pentru hamburger

Mod de preparare:

Se ung ciupercile și ceapa cu ulei și se presară puțină sare și puțin piper. Într-o tigaie mare, încinsă, se gătesc ciupercile aproximativ 10 minute, întorcându-le o dată. Se transferă pe o farfurie, cu cavitatea în sus, și se acoperă pentru a le păstra la cald.

Folosind aceeași tigaie, gătește ceapa în același mod. Între timp, amestecă, într-un castron mic, ½ din avocado, iaurtul, usturoiul și puțină sare și piper. Întinde acest amestec pe fundul fiecărei chifle. Adăugă ciupercile și umple-le cu ceapa și ardeiul prăjit. Acoperă cu avocado rămas și cu chifla-capac.

Citește și: 7 orașe ale lumii cunoscute pentru mâncarea stradală delicioasă

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.




Booking.com