chef alexandru dumitru
Restaurante Restaurante de top

Anika (București)

Scena de fine dining din București nu este una prea bogată, dar cu fiecare nou restaurant deschis, gusturile românilor sunt tot mai răsfățate. Iar la această bucurie gustativă contribuie din februarie și restaurantul Anika, deschis de chef Alexandru Dumitru împreună cu somelierul Andrei Popa.

Despre restaurantul Anika

Deschis cu doar două săptămâni înainte de închiderea impusă de pandemie, Anika este un restaurant concept gândit de chef Alexandru Dumitru, care și-a creat deja un renume în bucătăria modernă românească.

De la 1 iunie s-a redeschis cu o terasă ce arată ca o oază de liniște, în spatele porților din strada agitată a Centrului Vechi de unde nu bănuiești ce se află dincolo de ele.

Anika a fost numele străbunicii lui Alexandru și a pornit de la faptul că generațiile anterioare găteau cu mult mai puține resurse și, deci, erau forțați să folosească ingrediente de sezon, multe crescute de ei înșiși. „Conservarea resurselor (carnea la garniță, untura, murăturile, gemurile, slănina) sunt lucruri de mare meșteșug, pe care le avem ca model de la bunicii noștri”, povestește cu mândrie chef-ul.

Pentru decorare cei doi proprietari și-au pus creativitatea la lucru și au obținut un spațiu simplu, cu elemente de decor naturale, de la lemn și piatră, la decorațiuni împletite din nuiele făcute de un vechi colaborator al lor, Leontin, cel ce le furnizează mereu ciuperci și fructe de pădure proaspăt culese de pe Valea Doftanei. În tot acest proces de decorare, care a durat 4 luni, au încercat să păstreze și din aerul original al casei ce datează din 1905.

Pe viitor, cei doi proprietari își doresc ca în afară de serile cu degustări de vinuri conduse de Andrei, să organizeze cine colaborative în care chef Alexandru să își invite colegi bucătari cu care să conceapă meniuri speciale de degustare.

Despre meniul Anika

Specificul restaurantului este cel al bucătăriei românești moderne, adică sunt atenți și la rețetele tradiționale, locale, dar și la trendurile globale, toate legate între ele cu ingrediente de cea mai bună calitate și legume din grădina proprie. De meniul de mâncare s-a ocupat chef Alexandru Dumitru, cel ce până la Anika a trecut prin bucătăriile de la Waldorf Astoria (o stea Michelin) din Berlin, Auberge du Soleil (trei stele Michelin), California, și a primit premii precum Premiul Gault&Millau România Terroir (2018), pentru colaborarea cu producătorii locali, și Chef-ul Anului (2019), conform Gault&Millau Romania.

Meniul de vinuri poartă semnătura celuilalt coproprietar, somelierul Andrei Popa, fiind și el fidel teritorialității, cu o serie interesantă de etichete românești.

Surpriza meniului constă în faptul că este un fel de meniu de degustare, în care poți alege fie 4, fie 7 sau chiar 10 preparate, cu porții adaptate în funcție de varianta aleasă, pentru o experiență completă a gusturilor Anika. Acestea pot fi asociate cu vinurile potrivite sau servite împreună cu băutura aleasă de client.

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro
Booking.com

TukTuk.ro