frittata
Foto: rimmabondarenko
Food stories

Care este diferența dintre tortilla și frittata

Ai zice că cele două omlete sunt aceeași Mărie, cu altă pălărie: tortilla și frittata. Aceeași omletă bogată făcută la cuptor, cu proveniențe distanțate doar de Coasta de Azur. Doar că povestea stă un pic diferit. Cum? Cam așa.

Poate că cea mai importantă diferență dintre ele este că tortilla de patatas, adică varianta spaniolă, se gătește exclusiv pe aragaz, în vreme ce frittata se termină de gătit în cuptor. Totuși, mai apar câteva diferențe și la ingrediente.

frittata vegetala
Frittata / Foto: cheche23

Italienii pun de regulă în omleta lor, pe lângă ouă, ceapă, usturoi, cârnați, ardei gras, brânză și nucșoară. Plus sare și piper, evident. Dar mai pot adăuga și ardei iuți, carne de porc la grătar și chiar chifteluțe de carne. Un alt detaliu al omletei italiene este că se folosește o cantitate considerabilă de lactate (lapte sau smântână de gătit), care să îi dea o consistență mai cremoasă. Mai mult de atât, adesea frittata este comparată cu un quiche (a cărui umplutură este făcută fix din smântână lichidă și ou) fără aluat.

tortilla de patatas
Tortilla de patatas / Foto: alexsalcedo

Tortilla spaniolă are nevoie de mult mai puține ingrediente, însă cartofii sunt esențiali. Nu poți avea omletă spaniolă fără cartofi. Pe lângă aceștia, pentru o tigaie mai trebuie cam 8 ouă și ceapă, plus sare și piper. Cartofii sunt prefierți și întreaga omletă este gătită pe aragaz, după cum spuneam, la foc mic.

Pentru frittata, însă, procesul de gătire începe pe aragaz, iar apoi se definitivează în cuptor, așa că aveți grijă în ce tigaie o faceți, să poată fi băgată în cuptor, fără să vă treziți că obțineți și un gratin de mâner de plastic.

Dar omleta are multe alte valențe în toată lumea, așa că dintr-un ingredient atât de banal precum este oul, puteți să obțineți sute de gusturi și texturi pentru micul dejun sau oricare altă masă vreți. Cine sunt eu să judec o omletă în miezul nopții?

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

elefant.ro
Booking.com

TukTuk.ro