diferența între tartar și carpaccio
Gourmet Health Ponturi

Care este diferența între tartar și carpaccio?

Poate că ți-ai pus întrebarea care este diferența dintre tartar și carpaccio? Și poate că, încercând să răspundem, cel mai simplu ar fi să începem cu asemănările: ambele sunt preparate obținute din carne sau pește crude. Deși multe restaurante actuale servesc și tartar sau carpaccio de diverse legume și fructe. Astfel, vei întâlni poate un carpaccio de roșii inimă de bou sau unul de ananas la desert, ori poate un tartar de avocado cu mango. Și acestea presupun neprelucrarea termică a ingredientelor, dar și tehnica de obținere, la fel ca în cazul cărnii sau peștelui, de unde și preluarea termenului.

Diferența între tartar și carpaccio

Diferența între tartar și carpaccio constă de fapt în metoda de tăiere a produsului, fie că vorbim de carne, pește sau legume și fructe. Tartarul presupune o tocare fină, la cuțit, în cubulețe cât mai mici, în vreme ce carpaccio se obține prin felierea foarte fină a bucății de bază. Teoretic, aceasta se face cu cuțitul, dar, mai ales în cazul fructelor și legumelor, se poate face și pe mandolină sau la feliatorul automat.

Odată tăiate preparatele, ele sunt apoi asezonate și acompaniate de diverse alte ingrediente, precum uleiul de măsline, zeama de lămâie sau altceva acid, condimente și garnituri.

Lăsând fructele și legumele la o parte (pentru că din astea cu toții consumăm crude), s-ar putea să fii novice în ceea ce privește carnea și peștele crud și să te întrebi cât este de sănătos să le mănânci în starea asta, neprocesate termic. Iar răspunsul este că depinde. Dacă alegi să încerci un astfel de preparat la restaurant, fie că vorbim de un tartar de vită sau un carpaccio de ton, de exemplu, alege-l într-un restaurant cu o reputație bună, care pare că îi pasă de toate normele de igienă. Iar dacă te decizi să încerci o astfel de rețetă acasă, atunci inspiră-te de la cei care știu ce fac, și respectă câteva reguli esențiale.

Reguli pentru un preparat crud

tartar
  • Asigură-te că păstrezi carnea sau peștele la o temperatură cât mai joasă până în momentul servirii.
  • Când pregătești tartarul sau carpaccio, lucrează cât poți de repede, pentru a minimiza timpul petrecut de carne sau pește în afara frigiderului.
  • Folosește tocătoare speciale pentru a evita contaminarea cu bacterii de la alte ingrediente (nu tăia carnea de vită pentru tartar pe tocătorul pe care ai tranșat și un pui de curând, de exemplu).
  • Un truc pentru a te asigura că îndepărtezi bacteriile dăunătoare de pe carne este să o sigilezi în foc înainte de a o toca. Fie cu o torță, fie pe tigaia încinsă, lasă mușchiul un minut pe fiecare parte. Poți apoi îndepărta această parte parțial gătită pentru a începe tocarea sau felierea în condiții sigure.
  • Nu cumpăra carnea gata tocată. Poți folosi și o mașină de tocat, dar pentru un tartar perfect, carnea trebuie tăiată de mână.

Iar dacă îți este greu să te obișnuiești cu ideea de a mânca pește sau carne crudă din start, încearcă cu versiunile ceva mai populare precum sushi (există și sushi de vită) sau ceviche.

Foto: Canva Pro

Citește și: Cum se mănâncă homarul. Lucruri interesante despre homari

Tags

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro




Booking.com

TukTuk.ro