ulei prajit
Foto: Photology1971
Ponturi

Cât de des se schimbă uleiul de prăjit?

Toată lumea iubește mâncărurile prăjite. Chiar și cei care au ales să aibă o dietă sănătoasă, nu pot să nu recunoască deliciile crocante care ies din uleiul încins.

De la cartofi prăjiți la crochete, de la gogoși la pui prăjit sau inele de ceapă, toate trec prin friteuză sau cratița cu ulei. Dar de câte ori poate fi acesta refolosit înainte de a strica calitatea alimentelor?

Am făcut mai jos o listă cu câteva reguli de bază, care să te ajute să economisești uleiul, dar și să te bucuri de mâncăruri gustoase până la capăt.

Regula 1: strecoară uleiul

Bucățelele rămase din ceea ce ai prăjit, fie că e vorba de panadă, de așchii de cartofi sau fibre din carne, scurtează mai mult viața uleiului. Pentru că rămân acolo și se tot ard la următoarele utilizări, deteriorând gustul lichidului. Așa că după fiecare utilizare, lasă uleiul să se răcească și apoi strecoară-l înainte de a-l repune la prăjit.

Regula 2: produse animale separat de cele vegetale

Pentru a prelungi viața uleiului, prăjește separat în el produsele de natură animală, precum puiul sau peștele, de cele de natură vegetală, precum cartofii. Tot la această categorie intră și gogoșile. Uleiul folosit pentru produse animale va fi mai des schimbat decât celălalt, cum ar fi după 4 utilizări. Pentru cartofii prăjiți, însă, poți să îl folosești și până pe la 8 dăți.

Regula 3: lasă produsele puternice la urmă

După ce ai prăjit pește în respectivul ulei, nu vrei mai prăjești și niște gogoși în el, la fel și după niște inele de ceapă. Însă după cartofi poți veni cu orice poftești.

CITEȘTE ȘI
Sugestii pentru folosirea condimentelor

Regula 4: alege uleiuri cu punct de ardere ridicat

Uleiurile presate la rece se ard mai repede. Așa că cel mai bine este să folosești uleiuri neutre la gust, dar care permit și reutilizarea. Uleiul de floarea soarelui este bun pentru astfel de operațiuni, în vreme ce uleiul de măsline extravirgin este preferat pentru gătirea rapidă. Uleiul de rapiță nu este tocmai indicat, însă uleiul de cocos, dacă îți place gustul lui, este bun.

Află și care sunt cele mai frecvente greșeli în bucătătărie.

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.




Booking.com