clafoutis
Foto: wmaster890
Desert Rețete

Ce este clafoutis și cum se prepară prăjitura cu vișine

Originară din regiunea franceză Limousine și cu o istorie ce începe la jumătatea secolului 19, clafoutis e o plăcintă tradițională (sau un tip de tartă) care de regulă constă din straturi de aluat și fructe. Numele ei provine de la cuvântul francez clafir, care înseamnă a umple.

Plăcinta este acoperită de cele mai multe ori cu vișine fără sâmburi (deși sunt bucătari care spun că vișinele nu ar trebui deposedate de sâmburi), fapt ce le sporește aromele în timp ce se coace clafoutis-ul. Preparatul se servește cald, cu un praf de zahăr pudră pe deasupra și, uneori, cu un pic de frișcă sau smântână alături.

Dacă nu se găsesc vișine, desertul se poate face cu fructe de sezon, după cum există variante de clafoutis cu roșii cherry, mozzarella, prosciutto, cartofi și șuncă.

clafoutis
Foto: AmalliaEka

Istoria clafoutis-ului

Precum spuneam mai sus, clafoutis e un preparat originar din regiunea Limousine, iar numele lui, care provine din dialectul occitan, și care înseamnă a umple (sau a acoperi), este, practic, o descriere a tehnicii folosite pentru a face acest desert, prin care aluatul e turnat peste fructe.

Nu se cunoaște o dată exactă la care a apărut clafoutis-ul, dar părerea generală converge către secolul 19, când popularitatea acestui desert a crescut foarte mult, răspândindu-se în întreaga Franță. Un mare număr de bucătari s-au arătat dispuși să adauge această rețetă simplă și delicioasă în meniurile lor, așa că au experimentat cu diverse fructe: mere, prune, fructe de pădure, mure, pere etc. Dar numai tarta făcută cu vișine poate fi numită cu adevărat clafoutis, celelalte variante purtând denumirea de flaugnarde.

Cum se prepară clafoutis

Adaptată din Larousse Gastronomique, această versiune de clafoutis folosește mai multă făină pentru aluat, făcându-l mai dens. Când preparați desertul, e important să folosiți lapte fiert, în acest fel proteina din lapte dezactivându-se și permițând clafoutis-ului să crească. Rețeta se prepară, de regulă, cu vișine pietroase sau cu cireșe.

CITEȘTE ȘI
3 salate sănătoase, cu 3 tipuri de nuci

Ingrediente (pentru 4 porții)

Timp de preparare: 35 de minute

125 grame făină

2 ouă

100 grame zahăr pudră

200 ml. lapte fiert

400 grame vișine/cireșe

Un strop de sare

Mod de preparare

clafoutis
Foto: Anastasiya Kolyaskina

1 Bate ouăle cu jumătate din cantitatea de zahăr pudră, adaugă laptele și apoi făina, punând și stropul de sare.

2 Preîncălzește cuptorul la 180 de grade și unge cu unt vasul în care urmează să pui aluatul. Pune aluatul în vas, adaugă vișinele și lasă-l în cuptor timp de 35-40 de minute.

3 După ce-l scoți din cuptor, presară zahărul pudră rămas.

Ponturi:

Vișinele

Mulți chefi sugerează să nu scoți sâmburii vișinelor. Motivul din spatele acestui sfat este că sâmburii conțin arome de migdale și vișine, care vor infuza aluatul în timpul coacerii. Dacă urmează să servești desertul copiilor mici, sau pur și simplu n-ai chef să-ți bați capul cu sâmburii, scoate-i. Poți și să înmoi în prealabil vișinele într-un mix de sirop și kirsch (sau alt tip de lichior de cireșe), lăsându-le acolo timp de câteva ore pentru intensificarea aromelor.

Aluatul

Aluatul poate fi mai dens sau mai ușor, în funcție de câtă făină adaugi, dar lichidul este, de obicei, doar lapte sau un amestec de lapte și smântână. Un alt ingredient ce poate fi adăugat este praful de copt.

Metoda

Există mai multe metode de preparare a clafoutis-ului. Una este ca ma întâi să bați zahărul cu unt și apoi să adaugi celelalte ingrediente. O alta este să separi la început ingredientele uscate de cele umede, înainte de a le amesteca. Există și opțiunea de a mixa de la bun început totul. În privința vișinelor, le poți aranja în tava de copt, după care să torni aluatul sau mai întâi să coci o bază, apoi să adaugi vișinele și restul de aluat.

CITEȘTE ȘI
Ce este terina, cum se prepară și cum se servește

Citește și: Cum să faci sushi de fructe

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.




Booking.com