Toată lumea adoră anșoaul. Doar că mulți nu știu asta încă. Anșoaul se poate găsi sub mai multe forme, adaptând-se, astfel, fiecărui tip de dietă. Este iubit de bucătari și de oamenii obișnuiți cu gătitul, datorită gustului unic. Anșoaul, peștele acesta mic și scump, nu e folosit doar pentru pizza, salate sau sandvișuri, ci și pentru topinguri, sosuri, dressing-uri și pentru marinat. Odată ce alegi borcanul de anșoa, te întrebi la ce l-ai putea folosi. Ei bine, hai să aflăm!
Mănâncă-le pe toate
Da, ai citit bine. Le poți mânca direct din borcan. Dacă ai ales anșoa de cea mai bună calitate, nu te vei putea abține să nu le termini imediat. Gustul puternic și textura mătăsoasă te vor cuceri instant. Cu alte cuvinte, anșoaul este un aliment “puternic”. Pentru a înlătura puțin din aroma sărată, prepară un sandviș cu roșii, oțet și aioli cu usturoi peste care să pui anșoa, sau aruncă-le alături de Manchego și ardei roșu călit pentru a prepara pintxos. Dacă vrei să folosești anșoa la micul dejun, poți încerca Schoth woodcock – un fel de omletă cu anșoa.
Paste cu sos
Procesul de afumare la care este supus acest pește, până să ajungă pe rafturi în conserve, produce scăderea unei proteine din fibra musculară a peștelui-miozină. Sarea are și ea un rol în acest proces. Din cauza scăderii nivelului de miozină, carnea se desprinde mai ușor. Acest lucru se observă cel mai bine în momentul în care gătești anșoa. Pentru a crea un sos deosebit este suficient să mărunțești peștele, să îl călești în puțin ulei de măsline și apoi să adaugi pe rând roșiile, măslinele și usturoiul. Sosul astfel obținut se poate pune peste paste. O altă interpretare a unei rețete cu anșoa și paste ar fi o salată obținută din cele două ingrediente împreună cu pesto și ciuperci coapte cu cârnați și rotini. Sau mai poți încerca să le introduci în rețeta de tortellini.
Anșoa în salate
Dressingul din anșoa va adaugă un gust sărat dar deosebit unei salate crocante. Introduse într-un dressing, alături de maioneză, gălbenușuri de ou și ulei, vor avea un gust divin în timp ce salata verde va capătă un contrast cromatic delicios. Ceea ce tocmai am spus se rezumă la salata Caesar, dar dacă ești suficient de îndrăzneț, vei descoperi că și salata cu fasole verde, ardei și nuci va fi la fel de bună.
Carne mai aromata
Poate sună ciudat pentru unii, dar să adaugi anșoa pe lângă carnea roșie este un mod foarte bun de a găti. Dacă stăm să ne gândim bine, este cam același lucru cu a adăuga sos Worcestershire peste carne – și el este făcut tot cu anșoa.
Gustările
Anșoaul este o alegere bună când vine vorba de aperitive, datorită gustului ușor sărat. Dacă iți surâde ideea să îți începi ziua cu un pic de anșoa, ei bine, poți încerca bagna cauda – un piure făcut din anșoa, capere, măsline și ulei de măsline – peste un sandviș muffuletta.
Împreună cu puțin unt
Untul este un bun „partener” pentru anșoa. El poate să se ridice la nivelul gustului de pește și se combină armonios cu acesta. Poți să combini aceste două ingrediente pentru a unge o felie de pâine prăjită, sau poți merge mai departe către un sandviș care conține: anșoa, unt, scorțișoară, ardei alb, ardei cayenne și nucșoară. Poți înlocui pâinea prăjită și cu cartofi copți sau friptură.
Pizza (evident)
Dacă nu ești un mare fan al anșoaului pus direct pe pizza, poți să adaugi aroma în sos.
Anșoa alături de… absolut orice
Am ajuns în punctul în care te-am convins de versatilitatea acestui ingredient. Te-am provoca să încerci să adaugi anșoa în următorul preparat pe care îl gătești pentru a vedea ce iese… Și nu uita să incluzi sos sau brânză.
Adaugă un comentariu