edamame
Edamame / Foto: Fudio
Food stories Rețete

Ce sunt edamame, cum se prepară și care sunt beneficiile consumului de „soia japoneză”. Rețete cu edamame.

Ca să ne lămurim de la bun început, edamame sunt boabe de soia verde, servite adesea ca antreu în restaurantele japoneze. Iată ce ar trebui să știi despre acești delicioși nutrienți, despre beneficiile consumului lor și despre cum să le prepari. Plus două rețete cu edamame.

Ce sunt edamame

Edamame proaspăt culese
Edamame proaspăt culese / Foto: bhofack2

Edamame este numele japonez pentru boabele de soia neajunse la maturitate. Termenul s-ar traduce prin „păstaie de fasole”, probabil deoarece în mod tradițional, ele sunt vândute cu tot cu păstăile  în care cresc și se dezvoltă. Boabele de soia sunt mai dulci și au mai mult umami datorită concentrației sporite de sucroză și aminoacizi înainte de a se coace cu totul. Nu e foarte limpede cine și când a început să culeagă și să consume boabe de soia înainte ca acestea să fie „gata”, dar probabil gustul a jucat un rol esențial în acest fapt.

Astăzi, cea mai răspândită metodă de preparare a edamame este să le fierbi cu totul în apă cu sare și apoi să le mănânci ca atare, scoțându-le din păstaie. Dar, dincolo de acest mod de bază, e bine de știut că edamame se pot folosi în aproape orice, de la supe gen Kenchinjiru la dulciuri precum Zundamochi.

De ce sunt edamame atât de nutritive

edamame boabe
Foto: olenayeromenkophotos

Edamame reprezintă unul dintre puținele alimente de tip plantă considerate a fi o proteină completă. Asta însemnând că ea conține cantități adecvate din cei nouă aminoacizi esențiali de care omul are nevoie pentru a supraviețui. Acest lucru face din edamame o excelentă sursă de proteine, menită să reducă consumul exagerat de carne. Nu e de mirare că edamame reprezintă unul dintre alimentele favorite ale vegetarienilor și veganilor.

Boabele de soia sunt sărace în carbohidrați în raport cu conținutul lor de proteine, având un index glicemic scăzut, ceea ce face să ne aducă un aport de energie fără creșterea nivelului de zahăr din sânge.

Și, ca și cum nu ar fi fost suficient, edamame se constituie într-o sursă perfectă de fibre, vitamina K și vitamine B (folați, tiamină și riboflavină), fiind totodată bogate în minerale precum fosfor, magneziu, fier, calciu și mangan.

Care sunt beneficiile edamame pentru sănătate

edamame restaurant
Foto: ahirao_photo

Există multe articole inutile în care se vorbește despre cât de multe beneficii îți aduce consumul de soia, de la scăderea riscului de infarct la prevenirea apariției cancerului. Acestea sunt speculații ale unor studii bazate pe observații, care pot stabili doar corelații. De pildă, unul dintre acestea a găsit o corelație între consumul de soia și reducerea riscului de apariție a cancerului de prostată. Însă acest lucru nu înseamnă mai nimic, fiindcă nu a fost identificat mecanismul prin care este redus acest risc.

Riscul se reduce pentru că oamenii care consumă soia mănâncă mai puțină carne? Sau pentru că oamenii care consumă soia au tendința de a face mai mult sport? De regulă, studiile observaționale sunt utile doar în identificarea zonelor care ar trebui cercetate în continuare, dar nu sunt literă de lege în privința a ceea ce ar trebui să mănânce oamenii pentru a fi sănătoși.

Prin urmare, concluzia este că ar trebui să mănânci soia pentru că este gustoasă și nutritivă, și nu pentru că aceasta are cine știe ce proprietăți medicinale sau de prevenire a unor boli.

Cum cumperi edamame

Edamame nu crește în România, prin urmare, unica modalitate de a-l găsi este congelat (de exemplu, la Mega Image, dar și online, pe diverse site-uri). Edamame congelate pot fi în două variante: prefierte (ceea ce le face gata de mâncat după decongelare) și nefierte.

Ca idee, zaharurile din edamame încep să se transforme în amidon atunci când păstăile sunt culese, deci e important să se consume (sau să se congeleze) păstăi proaspete. Cel mai bine e să cumperi edamame cu tot cu păstăi, dar la fel de bine se comercializează și boabele, de sine stătătoare. Care nu ar trebui să aibă decolorări, zgârieturi sau lovituri.

În restaurantele cu specific asiatic, o porție de edamame poate avea prețuri începând cu 15 lei.

Cum se prepară edamame

edamame restaurant
Foto: NajaShots

Precum spuneam, edamamele prefierte și congelate nu au nevoie de preparare – e suficient să le decongelezi și le poți mânca reci, ca atare. Dacă le vrei fierbinți, le poți încălzi în cuptorul cu microunde. Cele fierte sunt, de regulă, sărate, așa că nu e nevoie să le asezonezi.

Pentru cele proaspete, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să le despici un pic păstaia, făcând o deschizătură care va permite apei sărate în care le vei fierbe să pătrundă în interior și să săreze boabele. De asemenea, înainte de a le pune la fiert, freacă-le un pic cu sare și apă, pentru a înlătura puful fin de pe păstăi. Nu e o operațiune absolut necesară, dar va facilita o experiență mai plăcută în momentul în care le vei mânca.

Fierbe edamamele apoi, timp de 6-10 minute, în apă în care ai adăugat suficientă sare (circa 4%). Timpul de fierbere e în funcție de mărimea și grosimea păstăilor, deci ar trebui să testezi. Dar nu mai puțin de 6 minute. La final, păstăile ar trebui să elibereze cu ușurință boabele, dar, atenție, pentru a avea acel gust plăcut, boabele nu trebuie să se dezintegreze cu ușurință.


Rețete cu edamame

Edamame picante

edamame picante
Edamame picante / Foto: nikuyen

Ingrediente:

  • O lingură ulei de măsline
  • 15 grame usturoi (doi căței)
  • 400 grame edamame prefierte, păstăi
  • 1 linguriță fulgi de chili
  • 1 linguriță piper negru sfărâmat
  • ¼ linguriță sare

Mod de preparare:

1 Toacă usturoiul grosier.

2 Zdrobește boabele de piper negru într-un mortar.

3 Încălzește la foc mare o tigaie, până se încinge, apoi adaugă uleiul de măsline și usturoiul și sotează până ce usturoiul începe să devină maroniu.

4 Adaugă edamamele (păstăile) și amestecă-le, pentru a se acoperi cu ulei.

5 Când păstăile de edamame s-au încălzit, adaugă fulgii de chili, piperul zdrobit și sarea. Amestecă pentru a acoperi păstăile și servește imediat ce le iei de pe foc.


Chawanmushi (Ouă japoneze la aburi)

Chawanmushi
Chawanmushi / Foto: bonchan

Chawanmushi e o cremă mătăsoasă din ouă fierte, care inițial se servea în Japonia pe post de supă. Include stoc de supă, ouă și, de regulă, o varietate de fructe de mare, ciuperci și legume gătite laolaltă. Pentru a o face suficient de consistentă trebuie folosite câteva tehnici.

Ingrediente:

  • 2 ouă mari
  • 1 ½ ceașcă dashi (stoc de supă folosit în bucătăria japoneză – poți învăța aici cum să-l faci, dar poți folosi și stoc obișnuit, de pui, de legume sau de ciuperci)
  • ¼ linguriță de sare
  • 10 grame edamame
  • 50 grame creveți
  • 50 grame scoici
  • 30 grame ciuperci shiitake (tăiate și feliate)
  • pătrunjel (opțional, pentru ornat)
  • icre de Manciuria (opțional, pentru ornat)

Mod de preparare:

1 Sparge ouăle și bate-le într-un vas până se uniformizează culoarea.

2 Adaugă stocul și sarea și amestecă bine.

3 Pune amestecul deoparte, până când dispar bulele din el. Apoi strecoară-l printr-o sită fină, pentru a scăpa de orice cheag de albumină.

4 Adaugă edamamele, creveții și ciupercile shiitake recipiente de ceramică sau în vase de tip ramekin.

5 Împarte amestecul de ou în mod egal între recipiente și acoperă-le apoi cu folie de aluminiu.

6 Pune un pic de apă apă într-o oală suficient de mare cât să intre recipientele cu amestec.

7 Pune un prosop pe fundul oalei respective, lasă-l să se îmbibe cu apă, apoi așează recipientele pe el.

8 Acoperă oala cu un capac și lasă să fiarbă la aburi până când crema atinge o temperatură de cel puțin 70 grade Celsius (măsoară cu un termometru).

9 Scoate cu atenție recipientele din oală și ornează-le, după gust, cu creveți, pătrunjel și icre de Manciuria.

10 Chawanmushi poate fi servit fierbinte sau rece.

Precum spuneam, există câteva ponturi esențiale datorită cărora vei obține un chawanmushi fin. Primul este să amesteci ouăle foarte bine și să le strecori. Bucățelele de albuș neamestecat vor avea ca rezultat o textură cu cocoloașe.

Al doilea este să eviți să lași să încorporezi aer în amestec, apoi să scoți bulele sau spuma de la suprafață. Bulele de aer în cremă vor da o textură spongioasă.

În fine, recipientele (sau ramekinele) trebuie încălzite ușor, în așa fel încât ouăle să se facă încet și uniform. Acest lucru se obține punând recipientele într-un boiler și izolându-le cu un prosop.

Citește și: Okonomiyaki, poate cel mai cool preparat japonez

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro




Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro