Sigur ai auzit de combinația cartofilor prăjiți de la McDonalds, înmuiați în înghețată. Ai încercat-o? Se pare că nu degeaba este atât de cunoscută, pentru că mulți o adoră. Pe lângă aceasta, însă, mai sunt și alte combinații de deserturi care inițial pot părea cel puțin ciudate, dar după ce le dai o șansă, vei vedea că prima impresie nu e mereu așa cum pare.
Cartofi prăjiți

Așadar, în afară de faimosul cuplu de cartofi prăjiți cu înghețată de vanilie, mai există și verișorii cartofi prăjiți cu sos de ciocolată. Experții în domeniu sunt de părere că sarea de pe cartofi creează echilibrul perfect în acest desert, iar dacă vorbim de cei cu înghețată, texturile (crocant de la cartofi și cremos de la înghețată) sunt complementare, formând un cuplu delicios. Tot McDonalds-ul a popularizat și varianta cu ciocolată, pe care au introdus-o în meniul restaurantelor din Japonia: cartofi prăjiți cu un duo de sosuri de ciocolată albă și negră, cunoscută sub denumirea de McChoco Potato.
Ciocolată

Tot cu ciocolată și probabil tot un desert pe care l-ai încercat deja, este pizza cu ciocolată. Varianta „cuminte” este un blat de pizza pe care este întinsă Nutella. Practic este pâine cu Nutella. Peste care apoi se pot adăuga tot felul de topping-uri: fructe proaspete, diverse nuci, frișcă, înghețată, sosuri, etc. Varianta mai îndrăzneață, însă, este un blat de pizza cu tot cu mozzarella pe el, peste care se adaugă crema de ciocolată, pentru o combinație de dulce-sărat-fin-crocant.
Rămânem în registrul ciocolatei, însă mergem spre combinații mai extreme, cum ar fi oul fiert cu Nutella. Ideea a pornit de la faptul că de multe ori mic dejunurile sunt o combinație de ouă și chestii cu ciocolată, cum ar fi croissant cu ciocolată sau clătite cu Nutella. Așa că cineva s-a gândit la această combinație, pe care cei care au încercat-o au validat-o.
Bacon

Tot de la mic dejunul combinat dulce-sărat vine și bacon-ul tras în ciocolată, o găselniță eminamente americană. Combinația a apărut pentru prima oară la o ciocolaterie din Chicago în 2007. Dar bacon-ul a ajuns cu succes și în înghețată, un fel de straciatella, doar că cu șunculiță prăjită. Probabil ca răspuns la cartofii cu înghețată de la Mc, Burger King a introdus în meniu în 2012 o înghețată de vanilie cu sos de ciocolată, sos de caramel și bucăți de bacon crocant. Iar lumea s-a prins repede că e o combinație interesantă.
Înghețată
Însă înghețata merge bine și cu ulei de măsline turnat deasupra sau cu sos picant în loc de caramel, de exemplu. Deja este plin de sosuri dulci-picante, deci e clar că mixul dintre dulce și picant este unul câștigător. Așa că de ce nu ai încerca și varianta asta? Unde mai pui că în general pentru a scăpa de iuțeala din gură dată de ardeiul iute, produsele lactate sunt soluția, așa că înghețata pe bază de lapte va avea efect de domolire a picănțelii sosului. Iar dacă alegi varianta cu ulei de măsline, încearcă că presari și niște fulgi de sare Maldon peste, pentru a accentua toate aromele.
Plăcintă

Și dacă brânza merge cu fructe, de ce nu ar merge și cu deserturile? Cum ar fi o brânză maturată (cheddar, manchego, parmezan, etc) cu o plăcintă de mere. Combinația de cheddar cu plăcintă de mere este chiar veche, de prin anii 1700 din Anglia. Acum, însă, poți fi creativ cu tipul de brânză și fructele din plăcintă, iar pe prima o poți rade deasupra sau o poți pune bucată întreagă alături pentru a lua îmbucături consistente din ea.
Și dacă tot vorbim de plăcinte, atunci trebuie să menționăm o altă faimoasă ciudățenie: pastilla – o plăcintă marocană cu carne de porumbel, zahăr din plin și scorțișoară. Și tot la capitolul păsări, dacă ai fost în vacanță în Turcia, poate că te-ai lovit de tavuk göğsü, o budincă dulce făcută din piept de pui fiert și frecat până devine pastă, ce are textura unei șarlote.
Bun? Scârbos? Te lăsăm pe tine să decizi după ce încerci aceste combinații de deserturi ciudate.
Adaugă un comentariu