Cel mai consunat pește străin de pe la noi este somonul, fie că îl cumpărăm din supermarket pentru a-l găti acasă sau îl consumăm la restaurant, fie că luăm rondele, file sau somon afumat. Însă și somonul este de mai multe feluri, iar cel de captură este cel mai indicat. Iar Alaska este zona cu cele mai mari rezerve de somon sălbatic din lume.
Somonul din Alaska este livrat în timpul sezonului cu avionul și în Europa, deci uneori pe timp de vară (din mai până prin octombrie-noiembrie), poți avea norocul de a găsi în marile hypermarketuri somon proaspăt. Însă o mare cantitate din el este congelat direct, în cadrul fabricilor plutitoare, printr-o metodă rapidă, car ajută la conservarea perfectă a cărnii. Dacă iei somon proaspăt și îl congelezi în propria casă, la decongelare nu vei obține aceeași calitate ca cel congelat industrial.
Gustul somonului depinde de cantitatea de grăsime și, evident, de condițiile naturale în care a crescut, iar grăsimea depinde atât de specie, cât și de lungimea drumului pe care somonii trebuie să-i parcurgă în ciclul de reproducere, înapoi pe apele dulci de unde s-au născut. Un somon gras nu este de lepădat, pentru că, în afară de savoare, vorbim de grăsimi sănătoase, benefice pentru circulație.
Oricât de faimoasă ar fi carnea de somon pentru calitățile sale nutritive, icrele sunt și mai încărcate de astfel de substanțe, deci nu rata micile perle roșii. Și pentru că au învelișul suficient de gros, ele pot fi congelate, fără a-și pierde calitățile. Deci nu lăsa să îți scape o porție de icre congelate atunci când o găsești, doar să ai grijă să le lași în frigider pentru a se decongela treptat, nu rapid la temperaturi mari.
Adaugă un comentariu