Ponturi

Cum se curăță și cum se fierb midiile

Pentru cei care adoră fructele de mare, midiile, sau simplu, scoicile, așa cum ne place să le numim fără complicații, reprezintă întotdeauna un deliciu. Nu doar că midiile nu sunt deloc scumpe dar sunt totodată un aliment ușor de preparat, care merge perfect cu cartofii prăjiți și care vine la ”pachet” cu o sumedenie de minerale și vitamine. Majoritatea midiilor pe care le mâncăm azi sunt crescute în ferme marine ecologice, d eunde sunt aduse pe tejghelele cu gheață ale supermarketurilor. Probabil ai văzut deseori săculeți cu midii acolo și ai fost tentat să cumperi dar nu știai cum să le prepari. E foarte simplu!

Cum cureți midiile

Curățarea midiilor e primul pas în procesul care duce la un preparat final delicios. O lipsă de atenție aici și oala cu midii fierte va avea de suferit. Și asta din cauza mustăților și mizeriei de pe ele.

În primul rând, verifică dacă vreuna dintre midii e deschisă ușor, ciocănindu-le carapacea. Dacă există exemplare deschise care au tendința de a se închide lent, înseamnă că acestea sunt încă vii și, prin urmare, bune de mâncat. Dacă rămân dschise sau cochilia e spartă, aruncă-le imediat pe acestea. De asemenea, dacă vreuna miroase dubios, arunc-o. Apoi scoate mustățile și scrijelește orice lipitoare de pe cochilii, folosind un briceag.

Rick Stein, expert în fructe de mare, din Cornwall (Anglia), ne arată cum să curățăm corect midiile:

Cum fierbi midiile

Pune o oală pe foc, având în ea un pic de lichid rămas de la curățatul midiilor. Dă focul mai tare, adaugă o cană de vin sau de apă și fă un pic de abur. În acest moment poți adăuga, dacă vrei, niște șalote tăiate. Apoi pune midiile și acoperă oala cu un capac, pentru un minut. Apoi dă capacul la o parte și amestecă rapid conținutul cu o lingură. Majoritatea midiilor ar trebui să se deschidă. Ia oala de pe foc. Scurge zeama printr-o strecurătoare și acum midiile sunt gata de folosit în… orice rețetă ai alege.

Mitul midiilor: cele închise se aruncă?

Există, într-adevăr, acest mit, legat de midii: ”Aruncă orice midie care nu se deschide după fierbere” – acesta e sfatul care ni se dă în orice carte de bucate, încă din anii 70. Și totuși, cei care au studiat această problemă, au găsit mitul nefondat și au un singur sfat: cel mai bun mod de a verifica o midie este să o faci înainte de a o pune la fiert. Iar statisticile sunt alarmante: oamenii aruncă annual 370 de tone de midii care refuză să se deschidă la fierbere, un total care valorează circa 3 milioane de dolari.

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

elefant.ro
Booking.com

TukTuk.ro