Ponturi

Cum să faci sushi acasă: 4 lucruri de care ai nevoie

E relativ ușor să faci sushi și sashimi acasă, atâta vreme cât dispui de echipamentul necesar, de ingrediente și, normal, de un minim de experiență, care se câștigă prin practică. Bucătăria japoneză înglobează o mulțime de ustensile similare cu cele ale altor bucătării dar dacă îți propui să faci sushi acasă, e nevoie să parcurgi lista de mai jos și să-ți procuri obiectele din ea.

1 Cuțite foarte ascuțite

E greu să înțelegi importanța tăierii în bucătăria sushi. Cuțitele sunt ustensilele cele mai importante și ele pot face diferența între un sushi bun și unul prost. Lama extremd e ascuțită a unui cuțit e esențială în prepararea peștelui, asigurând optimul atunci când vine vorba de gust și textură. În bucătăriile japoneze – profesioniste și domestice – se folosesc un mix de cuțite japonezo-occidentale. În mod normal, în bucătăriile profesioniste se utilizează cuțite tradiționale, în vreme ce acasă, oamenii au tendința de a le folosi pe cele occidentale. Cuțitele tradiționale japoneze sunt de multe ori super-specializate pentru o operațiune anume sau chiar pentru anumiți pești. Dar chiar și cele mai tradiționale cuțite au un echivalent occidental, prin urmare vei găsi cu siguranță ceea ce ai nevoie.

Cuțitul chef-ului

Primul cuțit care-ți trebuie e Gyutoh, supranumit ”cuțitul bucătarului” sau cuțitul franțuzesc – unul dintre cele mai versatile cuțite din bucătăria occidentală, la fel de versatil și în cea japoneză. Acesta se poate utiliza pentru filetarea peștelui, pentru a tăia legumele sau pentru a felia sashimi sau pachețelele de sushi. Varianta occidentală nu va face niciodată treaba precum cel japonez dar e foarte bun pentru cei care doresc să facă sushi acasă. Lungimea cuțitului bucătarului variază, între 15 și 35 cm dar recomandabil e să ai unul în jur de 20 cm.

Gyutoh. Foto: makesushi.org
Gyutoh. Foto: makesushi.org

Cuțit de feliere

Un sujihiki sau un cuțit de feliere – este lung, subțire, cu lamă dublă și poate fi folosit în lod de tradiționalul yanagiba (de care se folosesc bucătarii în restaurantele japoneze de sushi). Acesta e cuțitul pe care-l folosești ca să tai sashimi sau rolele de sushi. Când folosești un sujihiki vei tăia bucățile dintr-o singură tăietură lungă. Cuțitul de feliere trebuie să aibă cel puțin 18 cm lungime, deși e de preferat să aibă 20-22 cm.

2 Cooker pentru orez

Poți găti orezul într-o oală sau pe aragaz însă cele mai bune și mai consistente rezultate le vei avea dacă-l prepari într-un cooker electric pentru orez. Există cookere electrice normale și cookere de orez cu inducție, unele fiind presurizate, pentru a grăbi procesul de preparare. Cookerele pentru orez pot fi folosite și pentru alte alimente, precum ovăzul sau alte cereale iar unele aparate pot face chiar și iaurt.

3 Covoraș de bambus pentru sushi

Foto: alfajoresandmore.blogspot.com
Foto: alfajoresandmore.blogspot.com

Dacă ai de gând să faci role de sushi, ai două posibilități: înveți să le faci cu mâna sau cumperi un covoraș de bambus (makisu), care-ți va face viața mai ușoară. Covorașele astea, pe care sigur le-ai văzut prin supermarket-uri, la raioanele cu mâncare exotică, au piese de bambus mai subțiri sau mai groase, însă pentru sushi vei avea nevoie de cele subțiri. Sunt disponibile și covorașe sintetice, însă cele de bambus nu sunt scumpe și dau rezultate bune. Oricum, nu uita ca întotdeauna să speli apoi să usuci covorașul, pentru a nu da posibilitatea bacteriilor să se dezvolte în ele.

4 Bețisoare pentru servit

Moribashi
Moribashi – cele mai bune bețișoare pentru sushi

Moribashi, sau bețisoarele japoneze, sunt folosite de bucătarii japonezi de sute de ani pentru a completa platingul delicat al servirii de sushi. Spre deosebire de bețisoarele obișnuite, moribashi sunt din metal, având lemn în partea superioară. Și tot spre deosebire de bețișoarele clasice, moribashi sunt ascuțite în partea inferioară, oferind un plus de igienă și de precizie.

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro