Foto: escoffieronline.com
Ponturi

Cum să montezi o farfurie ca un profesionist

Când mănânci la un restaurant cu stele Michelin, te aștepți să fii servit cu o adevărată operă de artă gastronomică. Prezentarea farfuriei, în cazul acestor restaurante, face parte integrală și exclusivistă, din experiența pe care trebuie să o aibă clienții acestora. Au trecut de mult zilele în care farfuriile cele mai bune erau cele pline-ochi. Acum, ponturile legate de plating, de ”montatul” unei farfurii, țin de spațiu, culoare și textură.

Dacă ai încercat vreodată să ”montezi” o farfurie în bucătăria de acasă, probabil ai văzut că lucrurile nu sunt foarte simple și viziunea ta artistică de masterchef al apartamentului nu corespunde întotdeauna cu rezultatul final. Asta poate și pentru că nu știai, până acum, câteva lucruri importante legate de aranjarea preparatelor în farfurie. Uite 6 ponturi de care să ții cont:

1 Alege farfuria cu atenție

Asigură-te că farfuriile în care urmează să montezi preparatul sunt suficient de mari pentru a permite fiecărui obiect să ”respire” dar și suficient de mici încât porțiile să nu arate meschine.

Mulți chefi aleg farfurii de culoare albă, pentru ca mâncarea să contrasteze suficient de bine. Dar poți alege și alte culori. Farfuriile cu modele pot distrage atenția de la mâncare. Dacă servești ceva fierbinte, pre-încălzește farfuriile, lăsându-le un pic în cuptor (dacă materialul din care sunt făcute permite acest lucru) sau pe marginea prăjitorului de pâine. Dacă servești mâncare rece, lasă farfuriile în frigider câteva minute. Unii chefi consideră că farfuria arată bine dacă așeează mâncarea pe o frunză de salată.

2 Citește ceasul

Un secret în așezarea mâncării în farfurie este să plasezi carbohidrații (orezul, pastele, pâinea etc) la ”ora 11”, legumele la ”ora 2” și proteinele la ”ora 6”. Această așezare te va face să și porționezi corect, dacă îți vei aminti că legumele trebuie să acopere circa jumătate din farfurie, carbohidrații un sfert și proteinele un sfert.

3 Impare, nu pare

Poate sună bizar, dar lucrurile arată întotdeauna mai interesant când sunt în număr impar. Așa că dacă servești ciuperci umplute sau creveți, de pildă, pune pe farfurie cinci și nu patru sau șase. Totuși, nu te obosi să numeri boabele de mazăre.

 4 Joacă-te cu înălțimile

E bine ca în farfurie să ai alimente de înălțimi diferite, în sensul ca măcar unul să fie ceva mai înalt. Dar nu exagera, fiindcă dacă pui ditamai lunganul, e posibil să bagi în ceață consumatorul. De pildă, dacă ai un morman de piure de cartofi, de înălțime medie, vei sprijini de el bucata de carne de porc, așa încât aceasta va fi înaltă, iar în fața lor vei pune un șir jos de mazăre. Sau presară niște orez (jos), alături de câteva felii de pui la grătar (tăiate diagonal – mediu) deasupra cărora încrucișează două bețe de sparanghel (înalt).

5 Joacă-te cu culorile și texturile

colors

Chiar dacă servești supă de roșii și sandvișuri cu brânză la prăjitor, un șervețel verde poate face aceste feluri de mâncare aparent banale să arate special.

Dacă servești un preparat cu pesto, care este foarte verde, va trebui să-l împerechezi cu ceva roșu – culoare complementară, precum roșiile sau ardeii capia roșii.Un preparat cu pește alb, castane și orez va arăta plictisitor, prin urmare trebuie înviorat. De asemenea, fii atent la texturi: dacă faci, de pildă, o supă de legume fină, servește-o cu bețe de morcovi și țelină, pe care să le pui pe marginea castronului. dacă faci o friptură, asorteaz-o cu brânză feta sau nuci.

6 Garnisește cum se cuvine

Nu pierde din vedere felul în care arată rețeta. Orice garnitură din farfurie trebuie să fie potrivită cu piesa centrală și să contribuie la propagarea savorii acesteia. De pildă, somonul la grătar trebuie servit cu o felie de lămâie. Garniturile contribuie și la sporirea efectului coloristic și, automat, vizual. Și nu uita să pui mereu pătrunjelul pe lista de cumpărături. Nu doar că are un gust bun dar se ”asortează” cu aproape orice.

 

 

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro

carturesti.ro%20
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro