Drinks Ponturi

Cum să alegi paharul de vin

E foarte practic să bei din pahare de plastic, mai ales dacă eşti la o petrecere sau în ”deplasare”: nu rişti să se spargă, nu trebuie să ţii minte exact unde ţi l-ai lăsat, pentru că oricum găseşti un maldăr de pahare noi şi curate, nu trebuie să speli vasele după … o grămadă de avantaje. Însă probabil că nu te-ai gândit la dezavantajul major: schimbarea gustului băuturii. Pentru că ăsta e un fapt foarte cert, ba chiar demonstrat ştiinţific. Se pare că papilele tale gustative nu se împacă la fel de bine cu masa plastică, aşa cum o fac cu sticla. Ba mai mult, şi sticla trebuie să fie de o anumită calitate. Mai ales dacă vorbim despre băuturi alcoolice şi în mod special despre vin.

Faptul că există pahare destinate fiecărui tip de licoare nu este doar o fiţă, ci o specializare care, la fel ca oricare altă specializare, reprezintă ceva mai bun, mai focusat. Dacă nu ne crezi pe cuvânt, te invităm să faci o testare. Şi, în paralel, îţi oferim câteva informaţii despre tipurile de pahare specializate pentru vinuri. Asta aşa, ca să te dai cunoscător la următoarea discuţie de profil.

Ştii şi tu că paharul cu picior, mai mare şi bombat, e pentru vin roşu , paharul cu picior, ceva mai mic, e pentru vinul alb, şi paharul cu picior, suplu şi înalt, este pentru şampanie. Dar ce te faci când ai de ales între mai multe tipuri de pahare pentru vin alb, de exemplu, şi ele, specializate pe soiuri.

Pentru vinurile roşii: Bolul mare

Vinurile roşii au arome puternice şi au nevoie de aer pentru ca acestea să fie potenţate şi să se împrăştie pentru a le savura şi mirosul.

Cabernet Sauvignon, Shiraz: alege un pahar cu bolul şi cu deschiderea mari.

Pinot Noir, Merlot: mergi pe un pahar cu bolul mare, dar deschiderea mică, aceste vinuri având o aromă ceva mai slabă decât precedentele. Umple paharul cu vin o treime, ca să-I laşi suficient spaţiu licorii să respire.

pahar vin rosu

Pentru vinurile albe: Bolul îngust

Vinurile albe se beau reci, iar bolul mai mic şi mai îngust ajută la păstrarea temperaturii. În plus, aromele acestora sunt mai subtile şi se evaporă mai greu într-un pahar cu gura mai mică.

Sauvignon Blanc, Semillon, Chardonnay: alege un pahar de vin alb, însă cu bolul ceva mai spaţios,care se îngustează uşor la gură.

Riesling, Pinot Gris: pentru acestea, mergi pe mâna paharelor înguste şi la bol şi la gură, dar ai grijă să nu le confunzi cu paharele pentru vinurile spumante, care sunt mult mai înguste.

pahar vin alb

Pentru vinurile rose: Pahare speciale

Forma acestor pahare e oarecum o combinaţie între cele două anterioare. Bolul nu este nici mare, nici mic, se strânge spre gură, pentru ca apoi să se deschidă din nou, având astfel gura destul de largă.

În general:

Dacă vrei să apreciezi calitatea vinului, atunci alege un pahar incolor şi fără încrustaţii în sticlă. Cu cât e mai subţire cristalul, deci fără loc de brizbizuri, cu atât calitatea vinului e mai ușor detectabilă. Dacă bugetul sau spaţiul nu-ţi permit să ai măcar un rând de pahare pentru vinurile roşii şi unul pentru cele albe, alege clasicul pahar-lalea, dar de o calitate a cristalului superioară.

Tags

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro

carturesti.ro%20
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro