cum sa prepari melcii
Foto: shalith
Pește și fructe de mare Rețete

Cum să cureți și să prepari melcii. Rețetă de melci în unt cu usturoi

În principiu, ce e bun pentru francezi, ar trebui să fie bun și pentru noi. Teoria asta funcționează cu croasante, cartofi prăjii cu usturoi (nu-i numesc americanii french fries?)… de ce nu ar funcționa și cu melci. Pentru că, așa cum știm, francezii sunt mari consumatori de melci, stomacurile lor digerând circa 500 milioane de melci în fiecare an.

Treaba e că din ce în ce mai mulți români sunt dornici să încerce melcii, iar de la escargot-ul francez la bourbouristi-ul grecesc, există o sumedenie de rețete care includ melci și care abia așteaptă să fie preparate în bucătărie. Pentru că melcii pot fi identificați rapid drept preparatul-vedetă al oricărei petreceri sau cine cu invitați.

În plus, să nu uităm că indiferent de ce specie de melci mănânci, aceștia au numeroase beneficii – sunt sănătoși, nutritivi, sunt săraci în carbohidrați și grăsimi și chiar sunt considerați antidepresivi și afrodiziaci. Iată cum să cureți și să prepari melcii:

Cum cureți melcii proaspeți

bucatar melci
Foto: RossHelen

În funcție de locul de unde ai cumpărat melcii, aceștia au fost cultivați pentru a fi vânduți sau au fost hrăniți cu o dietă specială – și anume frunze de viță de vie – lucru mult mai indicat, deoarece dacă sunt lăsați să se hrănească liber în natură, e posibil ca rezultatul să nu fie compatibil cu sistemul nostru digestiv.

Dacă ai posibilitatea să cumperi un sac de melci proaspeți, în loc să achiziționezi unul dintr-un supermarket, întreabă vânzătorul când au fost recoltați, ca să-ți faci o idee despre ce au mâncat melcii recent.

Melcii vii, care au stat cel puțin o săptămână pe uscat pot fi mâncați în siguranță, altfel va trebui să-i… înfometezi timp de 7-10 zile. Alternativ, înainte de a-i găti, îi poți hrăni cu bucăți de salată, mere, făină sau frunze de viță, pentru a scoate toxinele din ei. După ce a trecut suficient de mult timp, așează melcii într-un castron cu apă rece, în care ai pus sare și un strop de oțet, pentru a-și lăsa balastul de toxine, apoi începe să-i cureți, urmând pașii de mai jos. Ai nevoie cam de o jumătate de oră pentru a prepara 50 de melci, suficienți pentru 8-12 peesoane, în funcție de rețeta pe care o abordezi:

  • 1 Cu un cuțit ascuțit înlătură membrana ce acoperă deschizătura cochiliei
  • 2 Pune melcii într-o oală mare și umple-o cu apă
  • 3 Aruncă toți melcii care încep să plutească
  • 4 Ia în mâini 2-3 melci și freacă-i bine cu degetele
  • 5 Schimbă apa din oală și repetă încă o dată procesul
  • 6 Clătește bine melcii
  • 7 Folosește-i în rețeta cu melci favorită

Cum să prepari melcii. Rețetă de melci în unt cu usturoi

snails in garlic butter
Foto: shalith

Melcii cu unt și usturoi reprezintă cea mai simplă rețetă de melci pe care o poți aborda, una foarte ușor de preparat acasă. Poți găti și servi melcii în cochilii, dar ei pot fi gătiți și într-un vas special de gratinat melci. Dacă nu ai unul, folosește un vas de Jena.

Rețetă pentru două persoane

Ingrediente:

  • 100 gr unt fără sare
  • 2 căței de usturoi tăiați mărunt (dacă iubești usturoiul la nebunie, poți să mai adaugi unul sau doi, fără probleme)
  • O șalotă tăiată fin
  • O lingură de pătrunjel tocat mărunt
  • 12 melci spălați, clătiți, uscați
  • O lingură pesmet
  • Sare
  • Sare și piper pentru asezonare

Mod de preparare:

Pune o tigaie pe foc mediu, adaugă un pic de unt și șalota. Asezonează apoi cu sare și piper și amestecă încet, timp de 10 minute. Așează melcii în vasul de gratinare (sau în ceva similar).

Într-un castron separat amestecă untul, usturoiul, pătrunjelul, sarea și pesmetul.

Pune o linguriță de unt cu usturoi peste fiecare melc (dacă ai de gând să-i prepari în cochilii, umple-le cochilia cu amestec).

Bagă vasul la cuptor, la 180 de grade și lasă-l 10-12 minute (maxim 15 minute, dacă sunt în cochilie).

Servește melcii când încă sunt fierbinți și pregătește-te pentru o cor de oh-la-la-uri!

Desigur, înmoaie bucățele dintr-o baghetă franțuzească proaspătă în sosul aferent și asortează totul la un pahar de șampanie.

Citește și: Risotto cu șofran, o rețetă din zona italiană a Elveției

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro




Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro