sos remoulade
Foto: HandMade Pictures
Rețete

Cum să faci sos rémoulade

Sosul rémoulade e un sos rece, de sorginte franțuzească, bazat pe maioneză. Similar întrucâtva cu sosul tartar, este mai degrabă de culoare gălbuie, uneori este aromatizat cu curry și, alteori, conține bucățele mici de murături. De asemenea, poate conține ridiche, paprika, anșoa, capere sau alte ingrediente. Scopul lui original era să acompanieze preparatele din carne, dar, în vremurile noastre, e folosit mai degrabă drept condiment sau sos pentru pește sau fructe de mare.

Originea sosului rémoulade

sos remoulade
Crab cakes cu sos remoulade / Foto: hipokrat

Sosul rémoulade își are originile în Franța secolului 17, derivând din ramolas, cuvânt din dialectul regiunii Picardia, care se traduce prin „ridiche”. De altfel, cuvântul „sos” provine tot din limba franceză, acesta apărând în secolul 14, din vechea limbă franceză – sauce sau sausse, acesta fiind derivat din latinescul salsa, care definea orice era „sărat” (sau „mâncare sărată”).

Necesitatea utilizării sosului (a condimentului sărat) venea din nevoile bucătarilor într-o perioadă în care nu existau frigidere sau mijloace de răcire. Oamenii foloseau adeseori sosul rémoulade pentru a masca izul neplăcut al cărnii alterate sau a peștelui.

Deși e originar în Franța, sosul rémoulade a devenit (și este) popular în multe țări, inclusiv în cele din Scandinavia, acolo unde finlandezii și suedezii îl numesc remouladsås. În Danemarca, sosul e des întâlnit în sandvișurile cu vită la grătar, vândute drept mâncare stradală. Alte țări în care sosul rémoulade e foarte iubit sunt Islanda, Norvegia, Germania, polonia, Olanda și Statele Unite, în America devenind un adevărat simbol al statului Louisiana și al bucătăriei creole.

Sosul rémoulade se servește adesea cu pește, fructe de mare sau carne rece. În versiune franceză e preparat cu maioneză, oțet, muștar, șalote, murături tăiate fin, capere, arpagic, asmățui, tarhon și e foarte des folosit în ceea ce se numește remouladă de țelină, care constă din țelină gratinată servită cu acest sos cu gust de muștar.

Rețetă sos rémoulade

sos french rémoulade
Rețetă franțuzească de sos rémoulade / Foto: Panagiotis Kyriakos

Cum se face sosul rémoulade? Destul de simplu. Sunt multe variante, dar am optat să prezentăm una des întâlnită, atât în gastronomia franceză cât și în cea din Louisiana.

Ingrediente:

  • 250 ml maioneză
  • 2 cepe verzi, tăiate mărunt
  • 1 lingură pătrunjel proaspăt tocat
  • 1 linguriță paprika
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 2 lingurițe coajă de lămâie
  • 2 căței de usturoi
  • ½ linguriță piper Cayenne măcinat

Mod de preparare:

1 Pune toate ingredientele într-un blender și amestecă-le

2 Sosul poate fi păstrat în frigider, într-o caserolă închisă, pentru câteva zile.

Citește și: Cum să faci picioare de crab

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

elefant.ro
Booking.com

TukTuk.ro