cum să faci orez bun
Foto: Yana Gayvoronskaya
Ponturi

Cum să faci un orez bun

Te-ai săturat să te întrebi cum de orezul pe care-l mănânci la restaurant e atât de bun iar cel pe care-l faci acasă iese cum nu se poate mai prost? Orezul ud, crocant sau cu gust de carton e coșmarul oricărui bucătar amator. Ca să faci un orez gustos trebuie să înveți câteva tehnici. Să urmezi câțiva pași simpli, după care, prepararea orezului va deveni floare la ureche. Așadar, iată cum să faci un orez bun:

Vrei să faci un orez bun? Atunci… clătește, clătește clătește

orez clatit
Foto: AtnoYdur

Nu subestima impactul pe care-l are clătirea perfectă a orezului. De multe ori, clătirea stă la baza unui orez excelent gătit. Se cunoaște faptul că orezul are o cantitate mare de amidon. A-l fierbe fără să-l clătești în prealabil duce la formarea unui strat subțire de pudră cretoasă. Aceasta se datorează procesului de transport. În timpul transportului, boabele de orez au tendința de a se freca între ele și a elibera amidonul. Apoi, deîndată ce amidonul ajunge în contact cu apa, se creează o reacție. Amidonul face ceea ce e obișnuit să facă în apa fierbinte – se îngroașă și cauzează o harababură lipicioasă.

În acest fel, așadar, boabele se lipesc unele de altele, din cauza apei pe care o absorb. Uneori formează grămăjoare măricele, iar alteori orezul se transformă într-un terci oribil. Unicul mod pentru a preîntâmpina aceste lucruri este să clătești orezul înainte de fierbere. Pune boabele într-un vas, toarnă apă rece și plimbă-ți degetele printre ele. Vei vedea că primele „ape” vor fi tulburi, dar în câteva minute orezul se va elibera de amidon și va deveni „curat”.

Vrei un orez bun? Atunci porționează-l corect

cum să fierbi orezul
Foto: iko636

Cantitatea corectă de orez pentru o porție e un lucru dificil de estimat din prima. De aceea, se merge pe principiul: făcând și văzând. Unul dintre aspectele pe care le vei descoperi pe parcursul acestui proces este legat de lățimea și înălțimea vasului în care e preparat orezul. În plus, trebuie urmărit dacă vasul e complet acoperit sau sunt lăsate spații.

Gândește-te așa: un vas închis complet va reține apa, în vreme ce unul care nu este complet acoperit, ca avea locuri de „evadare”. Și cum nu e de dorit ca orezul să rețină prea multă apă, pentru a nu deveni umed, optează pentru a doua variantă. Pe de altă parte, a lăsa vasul prea deschis poate duce la uscarea orezului, care va deveni crocant. După un pic de practică, în mod cert vei reuși să găsești echilibrul necesar în această privință.

Reține că brandul orezului afectează porțiile. De pildă, orezul basmati nu se umflă la fel de tare ca Uncle Ben’s.

Lasă orezul să se odihnească

cum să faci orezul
Foto: vm22tv

Asta sună ca o adevărată bătaie de cap, în special atunci când ai invitați cărora le este foame. Dar e un lucru care poate face diferența între un orez bun și unul prost. Perioada de „odihnă” este trecută cu vederea de regulă. Însă este cea care permite orezului să se facă în mod unitar. Deci, pentru a evita un orez care are boabe moi și boabe tari – un cocktail neplăcut – nu trebuie să sari peste acest pas, ci să-l respecți cu sfințenie.

Deîndată ce iei oala cu orez de pe foc, dă capacul la o parte și așează o cârpă curată și uscată deasupra ei. Pune apoi capacul la loc, peste cârpă, și „sigilează” oala. Ceea ce face cârpa este să absoarbă vaporii de apă, împiedicând în același timp scurgerea picăturilor în oală. Odată ce ai deprins acest pont vei vedea că prepararea orezului nu e un lucru chiar atât de complicat precum ți se părea inițial. Una peste alta, 15-20 de minute este timpul necesar pentru ca orezul să devină pufos și gustos.

Cum să fierbi orezul

Pentru a avea parte de cel mai bun orez, iată ce trebuie să faci:

1 Pune apă rece într-o oală și clătește orezul până când apa în care stă se preschimbă dintr-una murdară și albicioasă într-una incoloră.

2 Folosește o sită pentru a scurge orezul de apă. Dacă nu ai una, improvizează, încercând să nu-ți cadă boabe pe lângă.

3 Adaugă o cantitate adecvată de sare, în funcție de cantitatea de orez pe care vrei să o prepari. De asemenea, alege o oală în consecință.

4 Pune orezul într-o oală și aranjează-l ușor (împreună cu eventualele alte ingrediente). Nu-l agita, însă, prea tare, pentru că, dacă o faci, deschizi o altă cutie a Pandorei.

5 Odată ce fierbe, închide etanș oala și dă focul la mediu spre mic, în așa fel încât orezul să se gătească într-un ritm constant. Lasă capacul pe oală timp de circa 15-18 minute înainte de a închide focul.

6 Din acest moment, lasă-l la „odihnă”, așa cum am discutat mai sus. După aceea, servește-l, pentru a-ți bucura invitații cu cea mai bună textură a orezului.

Ponturi utile pentru a face cel mai bun orez

tipuri de orez
Foto: Cathy Yeulet
  • Folosește o oală cu fundul gros, pentru a preîntâmpina arderea
  • Folosește un pic de ulei de măsline (sau ulei vegetal) pentru a te asigura că boabele nu se lipesc
  • Asigură-te că oala rămâne închisă în timpul procesului
  • Află informații despre tipul de orez pe care-l folosești, fiindcă fiecare tip are proprietățile lui
  • Regula generală este ca pentru fiecare ceașcă de orez să torni în oală o jumătate de ceașcă de apă

Citește și: Cum se face paella

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro