Pentru a ajunge să mănânci sănătos este necesar să devii atât educat, cât și inteligent cu privire la ceea ce înseamnă, de fapt, o alimentație sănătoasă. A fi inteligent din punct de vedere alimentar nu înseamnă să înveți să calculezi gramele sau grăsimile, să studiezi etichetele și să numeri caloriile. O alimentație sănătoasă înseamnă o alimentație echilibrată și moderată, constând în mese sănătoase de trei ori pe zi. Cei care mănâncă sănătos consumă tipuri diferite de alimente, fără a se limita la unul anume sau la o anumită grupă de alimente. Hai să vedem cum să mănânci sănătos.
Inteligența de a mânca sănătos

Alimentația sănătoasă necesită o marjă de manevră destul de mare. S-ar putea să mănânci prea mult sau prea puțin, să consumi alimente care sunt mai mult sau mai puțin nutritive. Cu toate acestea, ar trebui să-ți alimentezi întotdeauna corpul și creierul în mod regulat cu suficiente alimente pentru a-ți menține atât mintea, cât și corpul puternice și în alertă.
O persoană care mănâncă sănătos și-a rezolvat din start o parte dintre probleme. Cei care mănâncă sănătos au învățat să aibă grijă de ei înșiși și de alimentația lor cu o judecată sănătoasă și luând decizii înțelepte. Cei care mănâncă sănătos sunt întotdeauna conștienți de ceea ce mănâncă și cunosc efectul pe care îl va avea asupra corpului lor o alimentație corectă și sănătoasă.
Atunci când cineva nu este capabil să preia controlul asupra alimentației sale, este foarte probabil că va scăpa de sub control și alte aspecte ale vieții. Ar putea ajunge să cheltuiască prea mult, să vorbească prea mult, să se culce din ce în ce mai târziu și să fie din ce în ce mai obosit și mai stresat.
Ar trebui să fii conștient că restricționarea alimentelor în orice fel este întotdeauna un lucru deloc indicat. Alimentația sănătoasă este un mod de viață, ceva ce poți face pentru a-ți întreține corpul sau stilul de viață. Dacă te-ai gândit să-ți îmbunătățești viața, o alimentație sănătoasă este exact primul pas pe care ar trebui să-l faci în acest sens. Îți vei face viața mai ușoară pentru tine, pentru cei din jurul tău și chiar pentru familia ta.
Schimbarea modului în care mănânci
După cum probabil știi, faptul că nu te alimentezi cu nutrienții potriviți poate afecta performanțele corpului și beneficiile generale ale mișcării pe care o faci (dacă o faci). Chiar dacă o alimentație sănătoasă este importantă, există mituri în legătură cu asta, la care dacă pleci urechea vei avea de suferit.
Iată câteva mituri despre alimentația sănătoasă.
1 Fă exerciții pe stomacul gol
Dacă auzi un zgomot în stomacul, asta înseamnă că stomacul încearcă să-ți transmită ceva. Dacă nu-l asculți, îți forțezi corpul să funcționeze fără niciun fel de combustibil. Înainte de a face exerciții fizice sau orice altă activitate de natură fizică, ia întotdeauna o gustare ușoară, cum ar fi un măr.
2 Bazează-te pe batoane și băuturi energizante
Deși sunt bune din când în când, acestea nu oferă antioxidanții de care ai nevoie pentru a preveni cancerul. Fructele și legumele sunt cele mai bune alimente pe care poți paria, deoarece acestea sunt pline de vitamine, minerale, lichide și fibre.
3 Sari peste micul dejun
Să sari peste micul dejun nu este niciodată o idee bună, deoarece micul dejun începe ziua. Corpul tău are nevoie de combustibil cât mai repede posibil, iar fără el, vei fi flămând pe tot parcursul primei părți a zilei.
4 Urmează diete sărace în carbohidrați
Corpul tău are nevoie de carbohidrați pentru buna funcționare a mușchilor și pentru stocarea energiei.
5 Mănâncă tot ce vrei
Mâncatul sănătos și exercițiile fizice nu îți oferă un permis de acces nelimitat pentru a mânca tot ce vrei. Toată lumea are nevoie de aceiași nutrienți, indiferent dacă face sau nu exerciții fizice, precum și de fructe și legume.
6 Nu ai parte de suficiente calorii
Deși pierderea în greutate implică totodată consumul de calorii, pierderea prea rapidă a acestora nu este niciodată sigură. Întotdeauna asigură-te că primești suficiente calorii pentru a-ți face corpul să funcționeze fără probleme. Dacă începi să pierzi kilograme prea repede, începe să mănânci ceva mai mult, cantitativ.
7 Sari peste sucuri și alcool
Apa, laptele și sucul sunt cele mai bune băuturi pentru persoanele active. Ar trebui să bei des și să nu faci din sete un indicator. În momentul în care ți se face sete, corpul tău începe să devină slăbit.
Cum să faci alegeri alimentare sănătoase

Legumele, fructele și cerealele sunt, în principiu, sărace în grăsimi și nu au colesterol. Majoritatea sunt excelente surse de fibre alimentare, carbohidrați complecși și vitamine.
Specialiștii în nutriție recomandă să consumăm alimente bogate în carbohidrați complecși și fibre.
Iată și câteva sfaturi pentru a face alegeri alimentare sănătoase:
– Nucile de cocos sunt bogate în grăsimi saturate, în timp ce măslinele sunt bogate în grăsimi mononesaturate și calorii. Ar trebui să consumi aceste produse cu moderație, pentru a evita să obții prea multe calorii din grăsimi.
– Atunci când se gătesc cereale vegetale, se adaugă adesea grăsimi saturate sau colesterol. De exemplu, gălbenușurile de ou pot fi adăugate la pâine sau chiar la paste făinoase.
– Legumele procesate, conservate sau conservate pot conține, de asemenea, sodiu adăugat. Pentru unele persoane, prea mult sodiu (adică prea multă sare) poate cauza hipertensiune arterială.
– Nucile și semințele sunt preponderent bogate în calorii și grăsimi, deși majoritatea grăsimilor sunt polinesaturate sau mononesaturate. Există unele varietăți, de exemplu nucile de macadamia, care sunt, de asemenea, bogate în grăsimi saturate.
– Alimentele bogate în fibre solubile sunt, de asemenea, o alegere excelentă. Printre acestea se numără tărâțele de ovăz și de orez, fulgii de ovăz, fasolea, mazărea, orzul și chiar pulpa de măr.
Ori de câte ori ești în căutarea unor alegeri alimentare sănătoase, asigură-te că citești eticheta nutrițională sau informațiile care le însoțesc. Astfel, poți afla ce conține alimentul respectiv și cât de sănătos este cu adevărat pentru tine. Ai un pic de răbdare și fă alegeri alimentare sănătoase și înțelepte.
Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă

Alimentația sănătoasă este modalitatea prin care echilibrezi alimentele pe care le consumi pentru a-țimenține organismul într-o excelentă stare de sănătate. Cu o alimentație sănătoasă, vei avea energie toată ziua, vei obține vitaminele și mineralele de care ai nevoie, vei rămâne în formă pentru activitățile care-ți fac plăcere și vei reușii să menții o greutate perfectă.
1 Nu sări peste nicio masă
Mâncatul a 3 mese pe zi, cu gustări între ele, reprezintă modul ideal pentru a-ți menține atât energia, cât și greutatea potrivită. Atunci când sari peste mese și ți se face foame, este mai mult decât probabil să alegi (pe fugă) alimente care nu sunt recomandabile. Dacă ești nevoit să mănânci în alt loc decât acasă, asigură-te că iei la pachet alimente sănătoase sau că mănânci într-un loc în care mâncarea e preparată într-un mod sănătos și echilibrat.
2 Învață lucruri despre cum se prepară alimentele
În loc să prăjești, încearcă să pui pe grătar, să coci la cuptor sau să fierbi (când e cazul). De asemenea, ar trebui să folosești verdețuri și condimente proaspete pentru a adăuga gust mâncării. Înainte de a mânca orice tip de carne, elimină grăsimea și pielea de pe ea.
3 Evită consumul de zahăr în exces
Băuturile care conțin zahăr sunt o sursă majoră de probleme. Acestea produc o energie inutilă, de care organismul tău nu are nevoie și nu conțin vitamine sau minerale. Dacă totuși nu vrei să renunți la băuturile cu zahăr, încearcă măcar să te limitezi la una pe zi.
4 Evită să te gândești la diete
În principiu, nu există alimente bune sau rele. Toate alimentele pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, atunci când sunt consumate cu moderație. Nu trebuie să cumperi alimente cu conținut scăzut de carbohidrați, fără grăsimi sau chiar dietetice, deoarece aceste alimente au în mod normal o mulțime de alte ingrediente artificiale adăugate pentru a înlocui carbohidrații sau grăsimile.
Combate stresul cu o alimentație sănătoasă

Ori de câte ori suntem prea ocupați sau stresați, cu toții avem tendința de a face alegeri alimentare neinspirate care vor crește și mai mult stresul și vor ajunge să cauzeze alte probleme. Pentru a profita la maxim de o alimentație sănătoasă și pentru a evita stresul, urmează aceste sfaturi simple.
Ia întotdeauna micul dejun
Chiar dacă ai senzația că nu îți este foame, trebuie să mănânci ceva. Dacă sari peste micul dejun, va deveni mai dificil să păstrezi nivelul adecvat de zahăr din sânge pe parcursul zilei, prin urmare ar trebui să mănânci întotdeauna ceva dimineața.
Ai o gustare la îndemână
De asemenea, dacă ai o gustare bogată în proteine la îndemână, pe parcursul zilei (în mașină sau la birou) vei evita scăderea nivelului de zahăr din sânge, schimbările de dispoziție și oboseala aferentă. Batoanele de granola și batoanele energizante conțin nutrienții de care ai nevoie.
Elimină alimentele nocive
Dacă îți place să ronțăi atunci când ești stresat, poți înlocui chipsurile sau alte alimente nesănătoase cu bețișoare de morcovi sau țelină sau chiar semințe de floarea-soarelui.
Ia prânzul la pachet
Deși multe persoane preferă să iasă în pauza de masă pentru a mânca la fast-food, economisește banii și îngrijește-ți sănătatea petrecând câteva minute acasă pentru a lua cu tine mâncare la pachet. Chiar dacă faci acest lucru doar de câteva ori pe săptămână, vei vedea în timp efectele.
Aprivizionează-te
Pe cât de important este să scapi de alimentele nocive din casă, pe atât de important este să aduci mâncare sănătoasă! Cel mai bun mod de a face acest lucru este să planifici la începutul săptămânii un meniu de mese sănătoase, să faci o listă cu ingredientele de care ai nevoie, apoi să mergi să le cumperi. În acest fel, vei ști ce vrei și de ce ai nevoie scăpând de stresul cu privire la mâncare.
Concluzie
Schimbarea modului în care mănânci este un pas mare spre o alimentație sănătoasă, urmând să influențeze modul în care se comportă corpul tău. Cu cât mănânci mai sănătos, cu atât te vei simți mai bine. Indiferent de vârsta pe care o ai, o alimentație sănătoasă este un țel pentru care ar trebui să depui orice efort. Odată ce realizezi acest lucru, vei vedea în scurt timp cât de mult îți poate schimba viața în bine.
Citește și: Top 10 alimente antistres
Adaugă un comentariu