prospețimea fructelor și legumelor
Ponturi

Cum să menții prospețimea fructelor și legumelor

Să fim sinceri, nu există nimic mai frustrant decât să arunci fructe și legume stricate. Ești gata să gătești acea salată fabuloasă sau acel desert delicios, și ce descoperi? Un morman de legume ofilite sau fructe putrezite. Lucrurile acestea trebuie să înceteze! Hai să vezi cum să menții prospețimea fructelor și legumelor, astfel încât să te bucuri de ele la maxim!

1 Depozitarea corectă este cheia pentru prospețimea fructelor și legumelor

Începem cu baza: depozitarea. Nu toate fructele și legumele se comportă la fel când vine vorba de depozitare. Unele iubesc răcoarea frigiderului, în timp ce altele preferă liniștea unui raft de bucătărie.

Citricele, bananele și roșiile: lasă-le pe blatul de bucătărie sau în cămară. Frigul din frigider le poate afecta textura și gustul. Cine vrea o roșie fără gust sau o banană cu textură ciudată?

Verdețurile: apanacul, salata, coriandrul – toate acestea trebuie păstrate în frigider. Un sfat de aur: învelește-le în prosoape de hârtie pentru a le absorbi umezeala în exces. Acest lucru le va prelungi viața și le va menține proaspete o perioadă mai lungă de timp.

2 Folosește containere în mod inteligent

Vorbim despre containerele care „respiră”. Multe fructe și legume emit etilenă, un gaz care accelerează coacerea. Prin urmare, asigură-te că le depozitezi în containere care permit circulația aerului. Astfel, etilena nu se va acumula și nu va grăbi procesul de stricare.

3 Separarea este fundamentală

prospețimea fructelor și legumelor

Unele fructe și legume nu sunt prietene și nu le place împerecherea. Merele, de exemplu, emit o cantitate mare de etilenă. Dacă le păstrezi lângă alte fructe sau legume, le vei face să se strice mai repede. Deci, separă-le!

CITEȘTE ȘI
Cum să montezi o farfurie ca un profesionist

4 Verifică-le în mod regulat

Acesta este un pas pe care mulți îl omit. Verifică regulat fructele și legumele. Dacă vezi unul care începe să se strice, îndepărtează-l imediat. Un singur fruct stricat poate afecta întregul lot.

5 Folosește frigiderul cu înțelepciune

Nu totul trebuie să meargă în frigider. De exemplu, cartofii, ceapa și usturoiul preferă locuri răcoroase și întunecate, dar nu reci. Pe de altă parte, fructele de pădure, strugurii și castraveții iubesc frigul.

6 Prepararea timpurie nu este întotdeauna cel mai bun lucru

Prepară fructele și legumele numai când ești gata să le folosești. Tăierea sau decojirea lor înainte de timp le poate reduce durata de viață.

7 Folosește-le la timp

prospețimea fructelor și legumelor

Cel mai bun mod de a te asigura că fructele și legumele tale nu se strică este să le folosești! Fii creativ în bucătărie. Experimentează cu salate, smoothie-uri sau prăjituri.

8 O regulă de aur: hidratarea

Unele legume, ca morcovii și țelina, se pot ofili dacă le lași prea mult timp în frigider. Un truc este să le păstrezi într-un vas cu apă. Asta le va menține crocante și proaspete mult mai mult timp. Reîmprospătează apa la fiecare câteva zile.

9 Folosește pungi permeabile la aer

Pentru fructe și legume precum merele sau cartofii, folosirea pungilor de hârtie sau a celor perforate ajută enorm. Acestea permit fructelor să respire și reduc acumularea de umezeală, prevenind astfel putrezirea prematură.

10 Atenție la temperatură!

Unele fructe și legume sunt sensibile la schimbările bruște de temperatură. De exemplu, nu este recomandat să pui roșiile la frigider imediat după ce le-ai adus acasă dintr-un magazin unde au stat la cald. Lasă-le să se aclimatizeze la temperatura camerei pentru o zi înainte de a le muta în frigider (deși, am convenit mai sus că roșiile nu ar trebui să stea la rece).

CITEȘTE ȘI
Cum să faci cel mai bun guacamole

11 Utilizează tehnologia

Dacă ești dispus să investești, există containere speciale care reglează cantitatea de etilenă din jurul fructelor și legumelor, prelungindu-le astfel durata de viață. Acestea pot fi un ajutor excelent, mai ales pentru cei care cumpără în cantități mari.

12 Importanța aerisirii

Asigură-te că frigiderul tău este bine aerisit. O circulație bună a aerului ajută la menținerea unei temperaturi constante și previne formarea de zone cu umiditate ridicată care pot accelera stricarea alimentelor.

13 Experimentează conservarea

muraturi

Dacă ai prea multe fructe sau legume, gândește-te la metode de conservare. Poți congela, deshidrata, sau chiar poți pune murături. Aceste metode nu numai că prelungesc durata de viață a produselor, dar îți oferă și o varietate delicioasă în bucătărie.

14 Documentează-te

Informația este putere. Învață despre fructele și legumele pe care le consumi. Unele se maturizează după ce sunt culese, altele nu. Cunoașterea acestor detalii te va ajuta să faci alegeri mai bune în ceea ce privește depozitarea.

15 Fii responsabil

Nu în cele din urmă, este important să fii responsabil și conștient de ceea ce cumperi. Nu cumpăra mai mult decât ai nevoie și planifică-ți mesele în așa fel încât să utilizezi ingredientele înainte să se strice.

Prin aplicarea acestor sfaturi simple dar eficiente, vei putea să menții fructele și legumele proaspete pentru o perioadă mai lungă, având garanția că, atunci când te apuci de gătit, ai la îndemână cele mai bune și gustoase ingrediente.

Foto: Canva Pro

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Booking.com