cum sa pozezi mancarea
Foto: pixelshot
Ponturi

Cum să pozezi mâncarea pentru a avea cele mai bune fotografii de Instagram

Există deja zeci de mii de conturi de Instagram având ca temă mâncarea, unde se regăsesc fotografii superbe ale diverselor preparate culinare. Fie că gătești acasă sau că mergi în diverse restaurante în care savurezi tot felul de lucruri yummy, tentația de a poza ceea ce se regăsește în farfurie și a posta pe contul de Instagram, e mare. Unii oameni o fac, dar rezultatul e deplorabil.

Înainte de a citi mai departe, avem o rugăminte simplă: nu face poze mâncării doar de dragul de a le „arunca” apoi pe un cont de Instagram! O fotografie urâtă cu un preparat nu-ți va aduce nimic bun. Pentru că, la urma-urmei, nu interesează pe nimeni ce mănânci tu. Dar, dacă ceea ce mănânci e reprezentat printr-o fotografie frumoasă, apetisantă și bine făcută, mulți vor fi atrași de ea și vor căuta, poate, rețeta sau locul în care ai comandat preparatul respectiv. Așadar, iată cum să pozezi mâncarea pentru a avea cele mai bune fotografii de Instagram:

Caută lumina naturală

lumina naturala cum să pozezi mâncarea
Foto: pixelshot

Mâncarea arată cel mai bine fotografiată în lumină naturală. Mult mai bine decât cea artificială în care, de regulă, se regăsește. Prin urmare, nu folosi lumini ciudate și niciodată, dar niciodată!, nu folosi blitz-ul. Aceste elemente nu fac altceva decât să-ți transforme pozele într-unele cu tente portocalii sau galbene, îmbibându-le de culori deloc naturale, care le scad atractivitatea.

Dacă ai posibilitatea să fotografiezi preparatul în lumină naturală (și vrei să o faci cu tot dinadinsul), ridică-te de pe scaun, ia farfuria în mână și du-o la lumina zilei. Nu în plin soare, ci într-o lumină difuză, fiindcă soarele puternic poate da naștere la umbre. Zilele cu nori sunt cele mai bune, aceștia creând o lumină difuză, cu puține umbre.

Umbrele nu sunt de dorit

Apropo de umbre, acestea nu sunt, de regulă, de dorit, fiindcă, în funcție și de formele pe care le creează pe diverse suprafețe, pot face fotografia cu mâncare să arate ciudat. Dacă totuși vrei să creezi umbre puternice, încearcă să pozezi în plină lumină a soarelui. Dacă vrei să minimizezi efectul umbrelor, pozează într-o zi noroasă sau pur și simplu poziționează farfuria într-un spațiu mai umbros. Nu te teme să experimentezi cu lumina naturală! Mută mâncarea de colo-colo, mai aproape sau mai departe de fereastră, până obții rezultatul care-ți place cel mai mult.

Dacă nu ai de ales și trebuie să pozezi mâncarea în plină lumină solară, încearcă să te ajuți de un obiect care să-ți reflecte lumina (de dorit, o blendă foto), fie și de o coală mare de hârtie albă.

Păstrează fundalul curat

fundal foto
Foto: pixelshot

Fundalul pe care plasezi farfuria e la fel de important ca preparatul din farfurie. Trebuie ca atenția privitorului să se axeze pe mâncare, fără ca acesta să fie distras de fundalul aglomerat sau murdar. Alege un fundal neutru, care să-ți pună în valoare farfuria. Asta nu înseamnă că trebuie să fie lipsit de interes vizual, dar trebuie să aibă culori și obiecte complementare cu mâncarea.

Pentru aproape orice tip de mâncare, suprafețele de lemn sunt perfecte ca fundal. Acestea sunt suficient de interesante, fără a atrage atenția de la preparatul în sine. Mai mult, aspectul lor rustic se potrivește de minune cu mâncarea. Pe lângă suprafețele din lemn, poți experimenta cu diverse altele: tablă, marmură, ardezie, blaturi de tot felul etc. O sugestie este să asortezi mâncăruri cu nuanțe luminoase la fundaluri luminoase și mâncăruri mai întunecate la suprafețe mai închise la culoare.

Folosește culoarea pentru a face diferența

food colors
Foto: Canva Photos

Culorile fac totul atunci când vine vorba de mâncare, de aceea nu prea vei vedea fotografie gastronomică în alb și negru. O fotografie bună a unui preparat trebuie să aprindă simțurile celui care o vede, prin urmare nu poate fi decât color. Culorile calde au un efect liniștitor, în vreme ce culorile luminoase, care contrastează între ele, aduc vibe și viață. Joacă-te cu culorile pentru a obține diverse rezultate.

Atenție la unghiuri

Șablonul fotografiei gastronomice este pozatul de sus. Acest unghi e perfect pentru preparatele puse pe farfurii și în castroane. Pozatul de sus îți aduce toate elementele mâncării și ale fundalului, inclusiv eventualele obiecte adiacente.

Acestea fiind stabilite, poți încerca să experimentezi și cu alte unghiuri, în funcție de preparatul pe care-l fotografiezi. Un parfait în straturi trebuie fotografiat din lateral, pentru a-i pune în valoare secțiunea. De asemenea, prăjiturile cărora trebuie să li se vadă conținutul e bine să fie pozate din lateral. Ideea este să fotografiezi din lateral atunci când ai un fundal neutru, pentru a nu avea în cadru lucruri care deranjează. Ideal e să pozezi din mai multe unghiuri, alegând mai târziu cadrul cel mai bun.

Aranjarea farfuriei e importantă

fotografie mancare
Foto: happylark

Fiecare detaliu contează, deci aranjarea mâncării în farfurie e importantă pentru a avea o poză de efect. După cum nu ți-ar conveni să fii servit cu o farfurie în care domnește harababura, nici privitorii fotografiilor tale nu ar vrea să fie tratați cu o poză vraiște. Gândește-te la echilibru și acuratețe atunci când aranjezi o farfurie în vederea pozei. Ia în calcul totul, de la mărimea legumelor la amplasarea proteinelor. Dacă faci „mizerie” în timp ce aranjezi, folosește un prosop umed pentru a curăța marginile farfuriei. Iar dacă vrei să mergi și mai departe cu detaliile, utilizează bețișoare de urechi pentru a aduce perfecțiunea.

Spațiul negativ e un lucru pozitiv

Unele mâncăruri lipicioase, brânzoase sau pline de ciocolată sunt pretabile pentru close-up-uri, pentru un plus de decadență culinară. Dar alte preparate au nevoie să „respire”. Lăsând un spațiu liber în jurul subiectului din farfurie, faci ca privitorul să se concentreze mai mult pe acesta. În același timp, preparatul își va putea expune mai bine formele și culorile.

Un fundal întunecat, cu spațiu în jurul mâncării, va face ca preparatul să strălucească în farfurie. Joacă-te cu elementele din cadru pentru a vedea cum ar arăta poza cu mai mult spațiu de jur împrejurul mâncării. Cu alte cuvinte, joacă-te cu spațiul negativ.

Distrează-te, decorând fotografia

Fundalul și preparatul sunt cele două elemente de maximă importanță ale fotografiei, dar nu departe sunt micile detalii care li se pot alătura. De exemplu, fructele de pădure, mirodeniile, ciocolata sfărâmată – sunt tot atâtea exemple de elemente decorative care pot da un plus de strălucire unei fotografii cu mâncare. La fel, tacâmurile dichisite, șervetele de ceai, pietricele drăguțe sau flori. Vezi cum se pot încadra aceste elemente și cum îți pot „înnobila” rezultatul final.

Umanizează fotografia

food photo
Foto: macarosha

În fotografiile care urmează să expună punctul tău de vedere poți adăuga și un element „uman” – de exemplu, propria-ți mână. Fie că ții de un castron, că manevrezi o furculiță sau niște bețișoare, apariția mâinii în poză conferă autenticitate și „activitate”.

Încearcă să spui o poveste

Folosește fotografiile pentru a spune o poveste. Obiectele pe care le adaugi în poză te ajută să țeși un fir narativ despre preparatul respectiv. În acest fel, privitorii se vor conecta și mai puternic cu fotografia și vor dori să vadă mai multe creații de-ale tale în viitor. Pâinea cu banane făcută de bunica poate fi fotografiată alături de un ziar și o ceașcă de ceai, pentru a crea un peisaj relaxant, care să ducă cu gândul la o după-amiază lejeră. Încearcă să te gândești la obiecte care ar aduce sens fotografiei.

Folosește aplicațiile de editare a fotografiilor

Avem deja telefoane mobile cu camere foto fantastice, dar la fel de bine avem și aplicații de editare a fotografiilor pe măsură. Dacă vrei mai multă saturație, contrast, luminozitate etc, nu ezita să apelezi la o asemenea aplicație. La fel, filtrele pot crea un mood care să inspire (așa cum, dacă sunt folosite necorespunzător pot strica fotografia).

Nu ai nevoie de cine știe ce arsenal scump pentru a face fotografii spectaculoase mâncării. Un smartphone bun, un pic de atenție la detalii, un strop de antrenament, răbdare și implicare, plus, desigur, niște preparate care să arate apetisant – iată ingredientele necesare unei rețete de succes în privința fotografierii mâncării.

Pentru mai multă inspirație, urmărește contul ChiliPepper de Instagram, aici.

Citește și: Care e diferența dintre un smoothie și un suc. Cele mai bune blendere pentru smoothies

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

elefant.ro
Booking.com

TukTuk.ro