sos chili
Foto: YelenaYemchuk
Food stories Spicy Travel

Descoperă sosurile picante din bucătăriile lumii

La Chili Pepper iubim gustul picant. Iar sosurile picante credem ca sunt cele care fac viața uuuun pic mai frumoasă și mai… colorată. Și se pare că nu doar noi avem această credință, pentru că în majoritatea culturilor culinare din lume găsești sosuri picante, care mai de care mai bune. Am căutat și noi sosuri picante pe alte continente și îți povestim mai jos despre ele, ca să știi cum să îți faci mâncarea mai „focoasă”, adăugând astfel un strop de caracter preparatelor și stării de spirit de moment.

America

Când conquistadorii au descoperit Americile, au adus cu ei și leguma care urma să schimbe gastronomia internațională: ardeiul iute. Așa că el nu putea lipsi din sosurile autohtone din această parte din lume.

Zona Mării Caraibelor se află la confluența bucătăriilor din America de Sud, Africa, India și Europa, cu ale sale savori creole și cajun. Sosul iute caraibian este făcut pe bază de ardei scotch bonnet. Rămânem în aceeași regiune geografică, dar ne focusăm acum pe sosul Jamaican Jerk, ce are puternice influențe din vestul Africii. Jamaica a fost un nod important în comerțul cu sclavi, așa că influențele culinare sunt și ele africane, iar acest sos face deliciul fripturilor din zonă, dându-le arome de ardei scotch bonnet, ghimbir și cimbru.

Ardei scotch bonnet
Ardei scotch bonnet / Foto: Langan

Ceva mai la vest este sosul picant mexican, aflat la mama lui acasă, pentru că Mexicul este de fapt locul de origine al ardeilor iuți, astfel încât în fiecare regiune câte un soi este la putere. În Yucatan ai habanero, în Mexico City rege este puya, iar în Veracruz găsești mai ales chile de arbol.

Sosul hot chile barbecue este foarte popular în Statele Unite și are la bază ketchup și zahăr, la care se adaugă, în funcție de diversele rețete, fie sos Worcestershire, fie oțet sau alte ingrediente. Și, evident, ardei iuți.

CITEȘTE ȘI
Iute de Doamne ferește!

Tot pe bază de ardei iuți, de data aceasta din soiul aji, este și sosul aji amarillo, un deliciu peruan care se folosește în multe preparate și, care, dacă este făcut cu semințele ardeiului cu tot, este extrem de picant, însă dacă acestea sunt scoase, nu are decât o savoare ușor hot.

Africa și Orientul Mijlociu

Harrisa este vedeta nordului Africii, un sos făcut pe bază de ardei capia și ardei iute. Originile sale sunt în Tunisia însă, acolo unde soiul de ardei folosit este baklouti.

harissa
Harissa / Foto: jomerci

Amba este un sos irakian care seamănă mult cu un chutney și este făcut din mango, ardei iute și o serie de condimente, folosit cel mai adesea la preparatele pe bază de carne.

Yemeniții mănâncă schug sau sahawiq, un sos în variante roșu sau verde, în funcție de culoarea ardeiului iute de la bază, la care se mai adaugă usturoi, coriandru, chimen și ulei de măsline.

Asia

Nu-i așa ca ați auzit cu toții de supa tom yum sau de pad thai? Da, sunt printre cele mai cunoscute preparate thailandeze iar gustul lor delicios este dat inclusiv de nam prick pao, o pastă de ardei iute copt cu ceapă și usturoi. Iar acest sos-pastă se poate mânca și întins pur și simplu pe pâine. Tot din Thailanda vine și sosul Sriracha, care a devenit celebru la nivel internațional. Sosul picant se face din ardei iute, usturoi, oțet, sare și zahăr, teoretic, dar de fapt este mult mai complex.

Sosul sriracha
Sosul sriracha / Foto: bhofack2

Uleiul de ardei iute chinezesc este răspândit prin toată țara, dar cu diverse variațiuni, însă cel mai popular este în bucătăriile din regiunile Sichuan, Hunan și Shaanxi. Adesea acesta nu este infuzat doar cu ardei iute, ci și cu ghimbir, usturoi, semințe de susan și piper sichuan.

CITEȘTE ȘI
7 deserturi celebre din Las Vegas

Chogochujang este un sos coreean bazat pe pasta gochujang făcută din pulbere de chili, orez glutinos, malț, pudră de boabe de soia fermentate și sare.

Sosul Sambal
Sosul Sambal / Foto: AtnoYdur

Sambal este un sos indonezian provenit din insula Java, care, și el, s-a strecurat cu talent în bucătăria internațională. Pe lângă ardeii ochi-de-pasăre sau cayenne, se mai adaugă ghimbir, ceapă și pastă de creveți.

V-am făcut poftă?

Citește și: Cum e să mănânci cel mai iute ardei iute din lume

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.




Booking.com