deserturi
Food stories

Deserturi statistice

Păi cum așa? Uite chiar așa. În America, acolo de unde se dă trendul în moda culinară, ideile chefilor curg, populația are experiență și pretenții, iar firmele de statistică nu șomează. Așa că s-au gândit să facă niște calcule pe baza întrebărilor puse unui eșantion destul de bogat. Ce spun rezultatele nu este poate încă valabil și pentru populația noastră locală, dar gusturile se expandează repede și trec oceanul val-vârtej. Iar norii ăștia de ploaie nu știm exact de unde vin…

De exemplu, dintre cei intervievați, 90% se declară fascinați de deserturile pe bază de înghețată. Următorul pe lista preferințelor îl reprezintă cel făcut din fursecuri cu fulgi de ciocolată, dar însumează 86% dintre alegeri. Pe locul trei se situează brownie-urile.

Când vorbim de torturi, însă, câștigătorul în topul preferințelor este cel de ciocolată, cu un procent de 29%, în vreme ce imediat următorul, tortul de vanilie se situează la o distanță considerabilă, cu doar 9 procente. În urma acestui sondaj s-a ajuns la concluzia ca americanilor nu le place deloc să experimenteze cu arome deosebite în ceea ce privește torturile, dar își satisfac curiozitatea prin testarea milkshace-urilor cât mai creative, mai ales când vine vorba de freakshake-uri, acele băuturi cu toppinguri spectaculoase, al căror număr de calorii depășește necesarul pe vreo două-trei zile și care au început să apară și pe la noi.

Și că tot veni vorba de deserturi speciale, se pare că milenialii (cei născuți între începutul anilor 80 și sfârșitul anilor 90) caută în proporție de 66% experiența unui desert de semnătură în localurile pe care le frecventează, spre deosebire de baby boomers (cei născuți între 1946 și 1964) și cei chiar și mai bătrâni care în proporție de 61% nu au pofte speciale în privința deserturilor pe care și le amintesc în mod special sau pe care vor să le consume în restaurante și cafenele.

Cheescake-ul, unul din cele mai apreciate deserturi printre americani, și care și în România prinde aripi, nu mai este doar o prăjitură simplă cu cremă de brânză. Experimentele culinare au dus la o creștere de 137% pentru cheescake-urile făcute cu brânză de capră. Dar au crescut și cele pe bază de ricotta și mascarpone.

Și că tot veni vorba de trenduri, macarons-urile, acele mici fursecuri colorate, care par atât de simple și totuși sunt așa de greu de obținut la perfecțiune, au prins de 13 ori mai mult teren în meniuri în ultimii 10 ani.

Tot la categoria trenduri, însă când vorbim de arome, prăjitura cu limetă Key și cea cu bomboane S’More sunt la modă acum, dar și cele cu ceai Earl Grey sau cea cu scorțișoară.

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro

carturesti.ro%20
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro