Drinks

Ce este coniacul. Lucruri pe care nu le știai despre coniac

Coniacul este unul dintre cele mai bune sortimente de brandy produse în Franța. Mai jos vei descoperi câteva lucruri pe care probabil nu le știai despre coniac, această nobilă dar păcătoasă băutură alcoolică.

Coniacul este o băutură alcoolică, distilată din soiuri foarte precise de struguri, care sunt cultivate numai într-o anumită regiune din Franța. Licoarea preferată de mulți își capătă numele de la orașul francez Cognac, ale cărui regiuni înconjurătoare sunt gazdele podgoriilor ce produc strugurii folosiți pentru producerea coniacului. Există o legislație foarte strictă în ceea ce privește producția și comercializarea acestei băuturi. Numai vinul distilat din acești struguri speciali, care cresc în jurul orașului Cognac, poate fi denumit cu numele său. Similar, băutura fabricată folosindu-se aceleași metode, și distilată din struguri asemănători care cresc în oricare altă regiune din lume nu poate fi numit coniac.

Podgoriile din jurul localității Cognac

Ce ingrediente înglobează coniacul

Așa cum spuneam, coniacul este produs dintr-un amestec de soiuri foarte specifice de struguri, precum: Ugni Blanc, Folle Blanc și Colombard. De asemenea, pot fi folosite soiurile de struguri albi Folignan, Blanc Rame și Jurancon, dar este obligatoriu din punct de vedere legal ca amestecul din primul și ultimul soi de struguri să conțină cel puțin 90 % din primul pentru ca băutura să fie recunoscută drept coniac. Regiunile legal și oficial recunoscute ca producătoare de coniac sunt Grande Champagne, Petite Champagne, Bon Bois, Fins Bois, Borderies și Bois Ordinaire.

Cum se obține coniacul

Gustul foarte sec și acid al strugurilor ajută în procesul de maturare și distilare. Sucul extras după presarea strugurilor este lăsat să fermenteze câteva săptămâni. Procesul de fermentare este continuat folosindu-se drojdie sălbatică iar în acest  lichid fermentat nu se adaugă vreun supliment de sulf sau zahăr. După ce a fermentat complet, băutura alcoolică este distilată de două ori în vase de cupru, ale căror dimensiuni sunt prescrise prin norme legislative. La terminarea procesului de distilare, produsul rezultat este depozitat în butoaie de stejar și lăsat la maturare cel puțin doi ani înainte de imbuteliere.

Culoarea

Culoarea băuturii finale poate varia între chihlimbar auriu și maro caramel închis. Discrepanța în culoare apare din cauza tipului de lemn folosit pentru fabricarea butoaielor în care este maturat coniacul. Culoarea mai închisă a lemnului conferă o culoare mai intensă și viceversa.

Coniac = brandy?

Da și nu. Coniacul este doar o varietate de brandy, produs din  soiuri specifice de struguri în aria geografică din jurulorașul francez Cognac, ce face parte din Departamentele Charente și Charente-Maritime. Metodele folosite pentru fermentație, distilare și pentru procesul de maturare sunt aceleași ca la brandy. Conținutul de alcool al băuturii alcoolice finale (între 35% – 60%) este, de asemenea, plus/minus la fel ca la brandy-ul obisnuit.

Ca notă de final, să cităm din Ambrose Bierce și lucrarea lui satirică “Dicționarul diavolului” cu referire la brandy în general :

BRANDY, subst., Un întăritor compus din o parte tunete și fulgere, o parte remușcare, două părți crimă sângeroasă, o parte moarte și mormânt și patru părți Satana în stare pură.

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro