Drinks

Ce este kombucha

Probabil ai auzit de o băutură ciudată, numită kombucha dar nu ai înțeles despre ce e vorba și dacă e cu adevărat bună de ceva. Ei bine, chiar dacă nu miroase neapărat îmbietor și chiar dacă provine dintr-o fermentație, kombucha e o băutură sănătoasă, care începe să fie din ce în ce mai recomandată.

Kombucha este, de fapt, un amestec de bacterii, ceai și zahăr. Cei care o adoră spun că prezintă o mulțime de avantaje atunci când vine vorba de sănătate, în această categorie intrând îmbunătățirea digestiei, reducerea stressului și creșterea energiei. Kombucha are un miros asemănător cu al oțetului și un gust care poate fi descris de la cel al cidrului de măr putred la cel al tartelor cu mere. Uite câteva lucruri interesante despre kombucha.

Deși pare nou intrată pe ”piață”, băutura a fost concepută acum peste 2000 de ani, în China antică, acolo unde era consumată în mod regulat, ca tratament împotriva bolilor inflamatorii, precum artrita. Recent, kombucha a început să fie băută și ca remediu pentru acnee, oboseală, hipertensiune, migrene și constipație.

Kombucha e o băutură care se prepară acasă, surprinzător de ușor. Ai nevoie doar de ceai, zahăr și o cultură activă de bacterii și drojdie. Cultura (cunoscută și ca ”mama culturii”) se combină cu ceaiul (negru sau verde) și se lasă la ”dospit” zece zile. În acest timp, colonia de bacterii se va forma la suprafață. După ce procesul de fermentație a luat sfârșit, noua cultură poate fi scoasă și se poate  începe prepararea altor băuturi, în timp ce cea inițială poate fi consumată.

Kombucha se prepară ușor

În unele restaurante cu pretenții, în special de pste hotare, vei găsi mâncăruri și băuturi rezultate din fermentație, precum chefir, sauerkraut, kimchi și… kombucha. Din ce în ce mai multe persoane, inclusiv chefi cu pretenții și vedete, descoperă beneficiile unei mese bogate în probiotice sănătoase. Cercetătorii au descoperit că un consum constant de probiotice ține departe răceala, ajută la scăderea colesterolului și la menținerea unui intestin sănătos.

Deși beneficiile acestei băuturi sună impresionant, trebuie să știm că, deocamdată, studii adevărate nu s-au făcut decât pe rozătoare. Iar rezultatele sună promițător, în special în privința reducerii stressului. Unii experți spun că băutura kombucha este, totodată o foarte bună sursă de vitamina B, cunoscută pentru faptul că reglează metabolismul și energia, contribuind la sănătatea inimii, a pielii și a unghiilor.

În concluzie, beneficiile ceaiului fermentat sună promițător dar kombucha este, deocamdată, o licoare care se prepară mai degrabă în casă. Atenție, însă: bacteriile nu trebuie să fie contaminate, fiindcă trecerea în extrema durerilor de burtă sau chiar a punerii în pericol a vieții, poate fi foarte rapidă. Este periculos să faci kombucha în vase de ceramică deoarece acidul din ceai are darul de a extrage plumbul din smalț, contaminând băutura.

O întrebare care se pune este dacă kombucha conține alcool? Ca orice băutură rezultată în urma unui proces de fermentație, și kombucha conține un pic de alcool dar nu mai mult de 1% așa că atâta vreme cât nu bei pahar după pahar nu vei avea absolut nicio problemă din acest punct de vedere. În cazul în care, totuși, ai o sensibilitate la alcool, ar fi bine s-o eviți.

Tags

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro