Foto via chaostrophic.com
Ponturi

10 greșeli frecvente în bucătărie

Din ce în ce mai mulți au făcut o pasiune pentru pregătirea mâncării. Diversele emisiuni culinare de pe la televiziuni, marii chefi care au împânzit canalele de comunicare, din ce în ce mai multe restaurante de top deschise, apariția prin magazine a diverselor ingrediente – toate acestea au dus la o creștere exponențială a celor care s-au apucat de ”bucătărit”. Unii mai talentați, alții mai puțin pricepuți dar cu toții bine intenționați în a-și hrăni rudele sau prietenii cu preparate cât mai bune. Înainte de a intra în bucătărie, însă, e foarte important ca toată lumea să fie informată asupra unor minime ponturi care să nu ducă la apariția celor 10 greșeli frecvente de mai jos, care de multe ori distrug munca avântatului chef-uleț:

10 Tigaia e prea rece

Când gătești într-o tigaie care nu suficient de fierbinte, ingredientele se lipesc și nu se colorează. Aceasta e o greșeală foarte comună, făcută în special când se gătesc în tigaie fripturi de vită sau alt gen de carne. Nu te teme să dai focul mai tare – poți lua tigaia de pe el în orice moment, fără probleme, dacă și se pare prea încinsă. Nu uita să folosești o minimă cantitate de ulei înainte să încingi tigaia.

9 Peștele prea făcut

Peștele gătit peste măsură e unul dintre cele mai revoltătoare lucruri pe care le poți mânca. E lipsit de orice aromă și devine uscat. Când gătești peștele cum trebuie, acesta trebuie să rețină ceva din transparența pe care o are peștele crud. Nu te teme că el chiar va ieși crud. Căldura va penetra carnea la interior fără să-l usuce. Ca sfat adiacent, când cumperi pește proapăt, privește-l în ochi. Nu e o glumă: ochii trebuie să fie strălucitori și limpezi iar branhiile sunt încă roșii. De asemenea, peștele proaspăt nu miroase (în afară de mirosul mării, evident). Dacă peștele miroase, nu-l cumpăra!

great white sea bream many saltwater fish fresh in the fridge of the seafood restaurant in southern Italy
great white sea bream many saltwater fish fresh in the fridge of the seafood restaurant in southern Italy

8 Prea multe intervenții

Când prepari o friptură, o pui în tigaie și n-o atingi din nou până când nu vine momentul potrivit ca s-o întorci. Întoarcerea ei de pe o parte pe alta de multe ori, o împiedică să capetel culoarea specifică unei fripturi de calitate. Dacă faci și greșeala să o pui într-o tigaie care nu e încinsă vei sfârși prin a avea o bucată de carne moale, umedă și lipsită de culoare. Nu trebuie să cazi pradă tentației de a maltrata friptura în tigaie sau de a-i verifica în permanență stadiul preparării. Fă-o pe baza unui timp prestabilit de preparare (un minut pe fiecare parte, să zicem) și las-o așa.

7 Înghesuiala

Când gătesc pe aragaz, mulți au tendința să facă mai multe lucruri în acelați timp: să pună vreo șase cârnați în tigaie sau 2-3 fripturi deodată. Acest lucru va strica mâncarea: îngrămădirea lucrurilor în tigaie va duce la fierberea lor (fiindcă nu va fi suficient loc pe unde să se evapore aburul) în loc de frigere. Gătește pe porții dacă e nevoie. Iar când sunt gata primele fripturi, pune-le într-un castron încălzit, apoi continuă să le prepari pe celelalte.

6 Carnea prea făcută

Cei care nu prea au experiență în bucătărie nu sunt familiarizați cu felul în care se comportă carnea pe foc. Atunci când încălzești carnea dincolo de o temperatură normală, proteinele acesteia se contractă, forțând sucurile (și aromele) să iasă din carne. Soluția este să te asiguri că atunci când frigi o friptură o faci la un foc jos, pe o durată mai mare de timp. Cunoscutul chef Heston Blumenthal gătește la o temperatură de maxim 75 grade Celsius, vreme de multe ore iar fripturile și preparatele lui din carne sunt mereu suculente și aromate.

tigaie

5 Insuficientă sare

Foarte mulți oameni pun prea puțină sare în preparatele lor (sau, mai rău, nu pun sare deloc!). Sarea e esențială în bucătărie și este condimentul care de cele mai multe ori provoacă aromele și, în unele cazuri, contribuie la definitivarea texturilor. Trebuie să sărezi toată carnea înainte de a o găti și, în bună măsură, trebuie să sprezi apa în care vei fierbe legumele. Nu e suficient să adaugi sare în ultimele minute ale șederii pe foc, chiar dacă unele preparate se simt mai bine cu sarea adăugată pe parcusul gătitului. Recomandarea este să arunci chiar acum sarea de masă (în caz că ai așa ceva) și să cumperi sare de mare sau sare kosher (uite aici ce tipuri de sare există). Sarea de masă conține agenți anti-aglutinare și multe alte porcării. Dacă tragi pe nas un pic de sare de masă vei simți imediat mirosul de metal. Sarea de calitate nu miroase sau are un foarte delicat parfum de mare.

4 Cuțite boante

Poate ai remarcat că unealta cu care un chef se mândrește cel mai tare este cuțitul. Și nu degeaba. Cuțitele neascuțite nu sunt doar total nepotrivite în bucătărie ci sunt și foarte periculoase. Majoritatea accidentelor din bucătărie care implică cuțite sunt cauzate de faptul că aceste sunt boante și neascuțite. Dacă vrei cuțite adevărate, caută-le pe cele japoneze, deși există și cuțite europene foarte bune. Un cuțit ieftin, însă, nu e un cuțit de calitate.

3 Folosirea ierburilor uscate

Ierburile uscate nu ar avea ce să caute în bucătărie. Acestea au foarte puține (dacă nu deloc) arome din aroma ierburilor naturale pe care le reprezintă. Dacă gătești cu ierburi uscate, vei găti fără arome. Prima dată când vei folosi ierburi proaspete vei înțelege pe loc importanța acestora, vizavi de celelalte. Acest lucru e valabil și pentru legume: cumpără întotdeauna legume proaspete, și nu congelate, de preferință de la producători locali, mai pe șleau, din piață, de la țărani.

2 Utilizarea obiectelor de bucătărie ieftine

Toată lumea se bucură de tigăile și castroanele care cântăresc puțin, ba mai mult, promit că nu se lipesc și că au șapte straduri non-adezive. Aruncă-le! Niciodată nu vei putea obține un grad de încălzire optim în aceste surogate. Un preparat de calitate se gătește într-o tigaie grea. Eventual de fontă, tratată cu un pic de ulei. Iar dacă ai buzunarul suficient de larg, cumpără vase de cupru, pentru că acestea produc cea mai bună conductivitate a căldurii.

1 Utilizarea vinului ieftin

vin mancare

Pe lângă faptul că vinul e o băutură minunată, el este de multe ori folosit ca ingredient în mâncăruri. Unul dintre cele mai mari ”păcate” în bucătărie este să utilizezi vin de masă, de proastă calitate. Regula de aur spune că trebuie să folosești în mâncăruri doar vinul pe care l-ai bea tu însuți, ca atare. Reversul medaliei, dacă aplici regula, e că vei rămâne mereu cu o mulțime de vin de băut. Pe care nu face greșeala să-l ții prin sticle deschise, ci consumă-l imediat, apoi cumpără altă sticlă nouă, atunci când ai nevoie.

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro