Health

6 lucruri pe care nu le știai despre avocado

Avocado este, probabil, cel mai la modă fruct. Americanii l-au votat acum doi ani drept cel mai iubit fruct iar mania s-a răspândit rapid în întreaga lume și, automat, și în România. Acum o vreme, avocado abia dacă era cunoscut pentru faptul că era principalul ingredient din salsa de guacamole, pe care lumea o ”asorta” cu tortilla chips-urile. Între timp, oamenii au descoperit calitățile nutritive ale acestui fruct. Dar puterile fructului de avocado au rădăcini mai adânci. Să vedem șase lucruri pe care, probabil, nu le știai despre avocado:

1 Avocado e un fruct

Ei bine, da, deși ai crede că este o legumă, încadrăm avocado la categoria fucte, ba mai mult, la cea a bacelor, fructele cărnoase, cu pieliță subțire și miez cărnos, care adăpostește semințele. În cazul de față, e vorba de o sămânță unică. Conform definițiilor știinșifice, un fruct constă într-un înveliș superior suficient de tare sau rigid, un strat intermediar (pe care îl numim de regulă ”carnea fructului”) care se dezvoltă în jurul unor semințe sau a unei singure semințe. Avocado e clasificat mai degrabă la fructe ”zemoase” decât la cele uscate, fiind apropiat de piersică, de pildă.

2 Un avocado are mai mult potasiu ca o banană

Un singur fructe de avocado conține 975 mg de potasiu, în vreme ce o banană, cunoscută pentru conținutul bogat de potasiu, oferă doar jumătate din această cantitate, cu ”doar” 487 mg, la fructele mari.

3 Se coc mai rapid dacă au o banană sau un măr lângă ele

Apropo de banane, acestea, la fel ca merele, eliberează etilenă, un gaz natural ce conține hormoni de-ai fructului. Dacă depozitezi fructe de avocado necoapte într-o pungă de hârtie, alături de un măr sau o banană, gazul eliberat în pungă de acestea din urmă va ajuta la coacerea mai rapidă a eroilor noștri verzi.

avo

4 Avocado sunt unele dintre puținele fructe cu conținut ridicat de proteine

Și e vorba de proteine de calitate! Avocado conține toți cei 18 amino-acizi necesari în procesele prin care organismul uman își produce proteinele.

5 Poți înlocui cu avocado untul din unele rețete care necesită coacere

Textura cremoasă a fructului de avocado și grăsimile sănătoase pe care le conține constituie un surprinzător înlocuitor pentru unt atunci când coci diverse preparate. Asta nu înseamnă că-ți vor ieși brioșe verzi dar în rații corecte, avocado chiar poate înlocui untul atunci când faci prăjiturele cu ciocolată, pâine de banane sau brownies.

6 Nu trebuie neapărat să mănânci avocado pentru a profita de beneficiile lui

Nutriționiștii au căzut de acord că avocado poate juca un rol esențial și în sănătatea părului și pielii. Antioxidanții, aminoacizii și uleiurile esențiale din conținutul unui avocado ajută la repararea părului deteriorat și la umezirea pielii uscate, tratarea arsurilor provocate de soare și, eventual, la reducerea ridurilor.

În final, uite cum să tai corect și rapid un avocado:

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro