Foto via watchdog.org
Drinks

10 lucruri pe care nu le știai despre bere și vin

Berea și vinul. Băuturile care au fost considerate de-a lungul vremii în diverse feluri: delicioase, sfinte, nesfinte, diavolești, aducătoare de dependență. Fără-ndoială, însă, unele dintre cele mai iubite invenții ale oamenilor sunt berea și vinul. De aceea ar trebui să învățăm mai multe despre aceste două băuturi care ascund lucruri de nebănuit:

Cine are cea mai bună bere

O dezbatere fără sfârșit, rămasă mereu fără concluzii finale: multe țări se bat pentru titlul deținătoarei celei mai bune beri din lume. Există și un titlu european, oferit de organizația European Beer Star celor mai bune fabrici de bere, pe baza gustului și calității. Conform acestor premii, pe locul întâi se clasează Belgia, urmată de Germania și de Statele Unite. Rezultate constrastante cu următoarea informație…

Cine are cea mai proastă bere

Un sondaj desfășurat în peste 80 de țări, la care au participat 2000 de persoane care au fost întrebate în ce țară au băut cea mai proastă bere, a dezvăluit faptul că numărul unu în această privință este SUA, urmată de China, Marea Britanie, Australia, Franța și Italia. Budweiser a fost nominalizată ca fiind cea mai proastă bere din lume dar e de reținut că 50 dintre cele mai bune branduri de bere din lume sunt americane (printre acestea neaflându-se Budweiser). Lucru ciudat dacă ne gândim cât de multă publicitate i se face acestui brand dar și faptului că atunci când vine vorba de bere americană, Budweiser este considerată numărul unu.

Vinul e bun pentru sănătate

vin sanatate

E un stereoptip pe care-l întâlnești peste tot: acela că vinul e bun pentru sănătate iar berea are, la rândul ei, calități în acest sens. E foarte adevărat: un studiu care s-a desfășurat pe parcursul a zece ani a relevat faptul că vinul roșu e extrem de nebefic pentru sistemul cardiovascular. Pe scurt: ajută inima. Acest fapt este atribuit unor antioxidanți numiți flavonoizi, prezenți în coaja și în semințele boabelor de struguri, care reduc riscul producerii infarctului prin reducerea coagulării sângelui și îmbunătățirea nivelului colesterolului. Alte studii ce au urmat au relevat faptul că vinul roșu poate contribui la inhibarea creșterii tumorilor în anumite cazuri de cancer dar și ca adjuvant în tratamentul împotriva bolilor Parkinson și Alzheimer. În ciuda acestor beneficii, nu e recomandat consumul vinului în exces. Experții recomandă bărbaților două pahare de vin roșu pe zi iar femeilor unul.

Beri bizare

Fabricile de bere și producătorii de bere în general se adaptează în mod constant cerințelor băutorilor de bere, încercând să-i atragă de partea lor pe piețe concurențiale foarte mari. Uneori, producătorii merg prea departe, precum în Cambodgia, de pildă, unde un brand popular de bere, Tarantula Brandy, conține lichior de orez cu aromă de tarantule moarte. Un alt exemplu este cel al berii coreene Baby Mouse Liquor, făcută din orez distilat și ”înnobilat” cu șoareci morți, fermentat apoi timp de un an. La fel, o bere bizară este Kwispelbier, produsă de o mică fabrică din Olanda și promovată drept ”o bere pentru cel mai bun prieten al tău”. Da, e o bere fără alcool, produsă pentru câini, după ce inventatorul ei, Gerrie Berendsen, a vru să-I ofere câinelui său o băutură răcoritoare în urma unei partide de vânătoare.

Kwispelbier, o bere pentru prietenul tău
Kwispelbier, o bere pentru prietenul tău

Lumea și alcoolul

Vârsta legală la care oamenii pot consuma băuturi alcoolice variază de la țară la țară, de la continent la continent. În majoritatea țărilor europene, vârsta minimă e 16 ani. În Canada e 18, în Asia 20, în Statele Unite, 21. Țările cu cel mai mare consum de bere pe cap de locuitor sunt Cehia, Irlanda și Germania. Țările cu cei mai mulți consumatori de vin sunt Italia, Franța și Elveția. Primele trei țări producătoare de bere sunt China, Statele Unite și Rusia dar trebuie reținut că Germania are cele mai multe fabrici de bere din lume: peste 1200 (în SUA sunt doar 350). În fine, primele țări în privința producției de vin sunt Italia, Franța și Spania. Interesant este și clasamentul țărilor cu cele mai mari taxe în privința berii: Norvegia, Finlanda și Canada.

Cele mai bune regiuni viticole

Cea mai renumită regiune viticolă a lumii atunci când vine vorba de vinuri de calitate este Bordeaux, din Franța. Acolo sunt 115.000 ha de vii, Bordeaux producând 960 milioane de sticle de vin pe an, de la vin de masă la unele dintre cele mai scumpe vinuri din lume, branduri precum Chateau d’Yquem și Chateau Cheval Blanc, care se vând cu zeci de mii de euro. O sticlă listată de vin produs în 1947 a fost vândută la o licitație a casei Christie’s, în Geneva, cu 304.375 dolari. Este considerată cea mai scumpă sticlă de vin produsă în regiunea Bordeaux.

Chateau Cheval Blanc, 1947
Chateau Cheval Blanc, 1947

Dezavantajele berii

În ciuda faptului că berea e ridicată de mulți în slăvi, această băutură are și efectele ei mai puțin plăcute pentru sănătate. Începând cu renumita ”burtă de bere” care sporește numărul obezilor în rândul populației masculine. Berea produce stimulente pentru acidul gastric, putând cauza refluxul gastroesofagian. De asemenea, berea poate crește nivelul tensiunii și, la fel de bine, poate provoca deshidratarea (în ciuda faptului că unii o consideră hidratantă, după o zi lungă de lucru în arșiță). Berea reduce activitatea sistemului nervos central și consumul exagerat duce la mahmureală. Are efecte negative pentru ficat, putând cauza ciroza dace e consumată în cantități foarte mari, pe termen lung. În fine, unul dintre efectele mortale ale berii este legat de consumul acesteia la volan.

Berea a salvat lumea

Conform documentarului ”How beer saved the world” (”Cum a salvat berea lumea”), difuzat pe canalele Discovery, ”berea a fost responsabilă pentru nașterea și dezvoltarea civilizației umane, fiind cea mai mare invenție a tuturor timpurilor”. În acest documentar se arată cum a fost revoluționată agricultura datorită nevoii de a produce bere, lucru care a condus la apariția plugului, a roții și a irigațiilor. Orașele au fost construite ca urmare a eforturilor de a produce mai multă bere pentru numărul tot mai crescut de locuitori care o cereau. Alte invenții mai puțin cunoscute în legătură cu berea au fost matematica (fermierii au fost nevoiți să cuantifice producția de cereale) și scrierea (vitală pentru a ține o evidență a comerțului cu bere). Documentarul ține să demonstreze cu tot dinadinsul că orice invenție importantă a lumii a avut legătură cu berea, într-un fel sau altul.

Denumiri stupide de vinuri

Așa cum există beri cu denumiri bizare, vinurile nu fac excepție. Un producător francez (distribuit de englezi) și-a denumit vinul Fat Bastard (Ticălosul Gras). Un altul, australian, a pus pe piață vinul Bitch (Cățeaua), numele fiind imprimat de 77 de ori pe spatele sticlei. Alte nume sunt Oops, La Vin de Merde (Vinul de Rahat), Elephant on a Tight Rope (Elefantul pe Frânghia Întinsă) și deliciosul Frog’s Piss (Pipi de Broască).

Alte informații

% Peste jumătate din spitalele aflate în 65 dintre zonele metropolitane ale Statelor Unite au reportat că oferă băuturi alcoolice pacienților lor.

% Băuturile alcoolice nu conțin de regulă grăsimi sau colesterol dar au o concentrație ridicată de calorii.

% Toate cele 13 minerale necesare desfășurării vieții uamne pot fi găsite în băuturile alcoolice.

Cum se traduce mahmureală în câteva limbi: francezii îi spun ”gură de lemn”. Germanii – ”bocetul pisicilor”. Norvegienii – ”tâmplarii din cap”. Suedezii – ”durerea de la rădăcinile firelor de păr”. Spaniolii e denumesc ”recul”. Iar metodele tradiționale privind combaterea mahmurelii includeau mâncatul de varză la grecii antici și mâncatul de canari prăjiți în Roma antică. Astăzi, unii germani mănânca la micul dejun carne de vită și banane, unii francezi beau cafea tare cu sare, unii chinezi beau ceai de spanac, unii portoricani se freacă la subraț cu o jumătate de lămâie, rușii beau vodcă iar românii, așa cum știm, mănâncă ciorbă de potroace acrită cu zeamă de varză.

Tags

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

elefant.ro
Booking.com

TukTuk.ro