Când spui Columbia, spui carteluri, droguri, plajă, cafea și, evident, Pablo Escobar. Din păcate, ca și în cazul românilor, clișeele de neam trec dincolo de granițe și se perpetuează oferind o imagine distorsionată. Dacă, însă, te lași surprins de această țară caraibiană, descoperi un întreg univers cultural și culinar.
Nu o să îți vorbesc despre Botero, muzeul aurului, istoria populațiilor precolumbiene sau rezervațiile naturale, însă o să te iau cu mine într-un periplu culinar prin Columbia, de la munte la mare, de la fermele de cafea la plajele întinse cu nisip alb, de la patacones, un fel de turte prăjite din banane verzi, la porumbul de pe grătar și peștii gustoși.
Te voi plimba pe la standurile de street food din Cartagena, cu prăjeli ale naibii de gustoase, și la restaurante mai fancy. Bogota fiind la altitudine mare, are și un climat mai răcoros, deci supele sunt un aliment de bază pentru columbieni, iar eu am descoperit unele extrem de bune într-o piață alimentară plină de localnici. Dar să nu uităm că este o țară tropicală, așa că abundă de fructe exotice și de sucurile lor pe care le găsești la orice colț de stradă. Cât despre dulciuri, nu îți mai spun nimic, pentru că oricum trebuie să urmărești întregul vlog cu mâncarea columbiană, ca să o înțelegi și, de ce nu?, să îți deschidă apetitul pentru o vacanță acolo.
Adaugă un comentariu