restaurant robotizat
Restaurante Restaurante casual dining Travel

Mezli, primul restaurant operat de roboți

Poziționat în San Francisco, SUA, și fiind rezultatul a doi ani de muncă, câteva milioane de dolari și ideile a trei antreprenori proaspăt absolvenți de Stanford, Mezli s-a deschis la începutul acestei săptămâni și este considerat primul restaurant din lume operat exclusiv de roboți.

Bine, dacă mă întrebi pe mine, nu e tocmai un restaurant, ci mai curând o tonetă cu mâncare, dar măcar este o mâncare de calitate, sănătoasă, în conformitate cu ceea ce și-au dorit proprietarii.

Containerul are capacitatea să livreze 75 de porții de mâncare într-o oră, iar prețurile sunt mai mult decât rezonabile, mai ales pentru San Francisco, pornind de la 7 dolari.

Un expert în software, un inginer de aeronautică și un pasionat prodigios de robotică. Sună ca începutul unui banc. Dar nu, este formula câștigătoare care le-a permis celor trei să realizeze acest container de mâncare complet automatizat, de la preluarea comenzii pe touch screen, la pregătirea mâncării pe loc și livrarea ei clientului.

Ingredientele sunt pregătite și parțial gătite (în funcție de rețetă, cum ar fi orezul care este pre-fiert) într-o bucătărie industrială de către doar 3 bucătari, iar apoi sunt încărcate în containerul alimentar o dată pe zi. Aici, în interiorul cutiei metalice, ingredientele sunt combinate în funcție de felul ales, încălzite sau finisate la gătire și livrate înfometatului, optimizând astfel timpii de pregătire și reușind ca în doar 3 oameni să hrănească câteva sute bune de clienți pe zi.

Meniul este de inspirație mediteraneeană, cu boluri încărcate de o bază de cereale (orez, cuscus, etc), legume și carne, printre care lemon za’atar chicken bowl pe pat de orez cu turmeric, un altul cu conopidă coaptă și cartof dulce pe pat de orez roșu, falafel cu salată israeliană, miel cu tzatziki, și multe altele. În plus, clienții își pot prepara și proprie rețetă din ingredientele existente, după pofta inimii, rezultând, ne spun băieții de la Stanford care se pricep la calcule, 64800 de posibile variante, ceea ce, din nou este o premieră pentru că alte puncte de livrare a mâncării automate nu au această posibilitate din lipsa unui software corespunzător. Și, ca orice restaurant care se respectă, are și ceva deserturi și băuturi în meniu.

CITEȘTE ȘI
10 dintre cele mai frumoase restaurante ale lumii

Evident, afacerea este gândită la scară mare, nu doar pentru unitatea Mezli din San Francisco proaspăt deschisă. Containerul funcționează pe bază de curent electric, fără necesitatea branșării la gaz sau apă, așa că poate fi poziționat oriunde are acces la electricitate. Și o bucătărie de tip cloud în apropiere care să îl aprovizioneze.

Nu știu dacă acesta ar fi viitorul horeca, însă știu că la cât de chinuite sunt restaurantele de la noi din cauza lipsei de personal bun, atât în bucătărie, cât și la servire, un container de tipul celui de la Mezli ar fi foarte bun prin multe locuri din România.

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.




Booking.com