Chefi

Portret de chef: Antonio Passarelli

Pe Antonio Passarelli îl știi din emisiunile culinare de la televizor. Știi că este un italian simpatic, stabilit pe meleagurile noastre, care vorbește mult și gătește bine. Poate mai știi și că este proprietarul și chef-ul restaurantului Al Duomo din Timișoara, pe care îl are încă din 2006. Dar știi care e povestea lui?

Începuturile lui Antonio Passarelli în bucătărie

antonia passarelli1Plecat de acasă la 16 ani, a început să lucreze din nevoie în bucătăria unui restaurant din Cosenza, ca spălător de vase. Bucătarul șef de acolo, Pippo Todini, a observat că Antonio este interesat de ce se întâmplă în jurul lui, dincolo de clăbucii detergentului, a început să-l instruiască și și-a dat repede seama că este un băiat talentat și muncitor. A plecat apoi la Roma, ca ajutor de bucătar și, în 1982, era deja bucătar șef.

Viața l-a purtat însă pe alte cărări și, din 82 și până în ’91, a pus tunica de bucătar în cui și a lucrat în domeniul textilelor. Așa a ajuns și în România, pentru niște contracte cu fabrici de țesături, stabilindu-se la Timișoara.

Gastronomia a reînceput-o din glumă, după cum zice el, când în weekenduri strângea acasă toți italienii din oraș pe care îi știa și le gătea așa cum erau ei obișnuiți, din ce aducea fiecare. Erau sâmbete când se adunau și câte 20-30 de oameni.

Definitivarea lui Antonio Passarelli ca chef

La îndemnul unui prieten și-a inaugurat primul bistro în Timișoara, mic, cu 20 de locuri și deschis doar seara, pentru că în timpul zilei încă mai activa în industria textilă. Gătea două preparate și atât, nu exista meniu din care să alegi. „Bucătăria este ca o amantă, îți face inima să îți bată, te îndrăgostești de ea”, așa rezumă chef Passarelli momentul în care a decis să se dedice din nou bucătăriei.

În 1995 a plecat încă o dată în Italia, de data aceasta pentru a se specializa și pentru a-și îmbunătăți tehnicile și cunoștințele culinare. Aici s-a reîntâlnit cu foștii colegi, care deveniseră mari chefi și a intrat la Institutul Etoile și la Scuola di Cucina Alma. În 2004-2005 a fost admis, la recomandarea a doi chefi, în cel mai exclusivist club al bucătarilor, Euro Toques, al cărui președinte la vremea respectivă era Paul Bocuse.

Moment de glorie

În 2007 avea loc prima cină de gală a Euro Toques, ținută pentru 670 de chefi din toată Europa. Chef Luciano Tona, care era coordonatorul evenimentului, l-a invitat și pe chef Passarelli să facă parte din echipa sa din bucătăria evenimentului. Onorat de această invitație, Antonio a crezut este bun acolo doar la curățat legume, însă Chef Tona l-a repartizat ca chef de partie pentru paste, ceea ce i-a confirmat definitiv valoarea sa ca maestru bucătar.

Despre Chef Antonio Passarelli

*Mâncărurile preferate sunt în funcție de starea pe care o are. Dacă este trist, preferă bucătăria thai sau libaneză, pentru mirodeniile lor, declarându-se un mare fan al condimentelor asiatice. Însă dacă este vesel, preferă bucătăria italiană simplă. O porție de carbonara e perfectă. Nu este adeptul mâncărurilor cu sosuri și ar mânca oricând panino cu mortadella, dar și slană cu pâine și ceapă!

*80% din produsele pe care le folosește în bucătăria sa sunt importate chiar de el din Italia, pentru că nu este mulțumit de calitatea celor pe care le găsește pe piața românească. Chef Passarelli susține că și cele care sunt de origine italiană și se găsesc la noi sunt făcute pentru piața din Est și diferă de aceleași produse care se găsesc în Peninsulă.

*Timp de 2 ani a fost referent al școlii de bucătari Alma în România.

*A studiat toate tipurile de tehnici culinare, de la bucătăria alternativă la cea la temperaturi joase sau moleculară și a fost probabil primul din România care a început să gătească sous vide.

Vezi o rețetă delicioasă de la Antonio Passarelli: miel cu șofran și lămâie.

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro
Booking.com

TukTuk.ro