daniel joa
Chefi

Portret de chef: Daniel Joa

Daniel Joa este unul din Bucătarii cu renume pe piața restaurantelor din Sibiu.

Daniel a ajuns să fie chef din greșeală. A plecat în Germania să lucreze ca barman și a ajuns în bucătărie, fără să știe meseria și nici limba. În prima zi de lucru nu a făcut decât să împacheteze cutii de pizza, că la altceva nu se pricepea. De acolo a început să observe și apoi nu a dat înapoi de la nicio muncă din bucătărie la care era solicitat. Era mereu atent la tehnici și la el chiar s-a aplicat expresia că fura meseria pentru că limba continua să nu o prea înțeleagă.

După un an a ajuns să lucreze într-un restaurant italienesc, unde i s-a dat mult mai mult credit, dar unde proprietarii erau membri ai mafiei, iar aventura culinară a fost dublată de o aventură de viață.

S-a întors în Sibiul natal și a experimentat cu bucătării etnice prin diverse restaurante, de la franțuzesc la indian, însă dorința lui mare a fost cea de a promova mâncarea tradițională locală din cărți vechi și rețete adunate de la mama, bunica și vecine.

În 2016 a fost desemnat câștigătorul concursului local pentru desemnarea reprezentantului României la European Young Chef Award ce s-a desfășurat în Catalunia, la momentul respectiv Regiune Gastronomică Europeană, la fel cum Sibiul este anul acesta.

Chef Joa este un autodidact și a făcut multe greșeli culinare în lungul său drum prin bucătării, unele mai mici, altele mai amuzante. „Cea mai mare greșeală a mea a fost acum puțini ani, la o competiție. Am avut toate ingredientele în fața mea pe bancul de lucru, alături de sare și zahăr. Arătau la fel, aceeași cantitate, aceleași recipiente. Trebuia să fac o murătură pe loc și știu că am pus sarea de doua ori în loc să pun “două de sare, două de zahăr”. Eh, am reparat situația, dar știu că m-am strâmbat la față și am băut jumate de litru de apă apoi.”

Acasă gătește rar, iar atunci când o face este pentru a le oferi surprize celor dragi. De experimentat tot în bucătăriile restaurantelor încearcă, acasă își face doar ideile despre ce i-ar plăcea să prepare, iar apoi merge în bucătăriile profesionale pentru a le testa. Și mai merge prin pădure pentru a-și aduna singur ciupercile, pe care apoi le transformă în feluri gustoase. Însă mâncărurile sale preferate sunt paparicașul și ciulamaua, mai mult pentru impactul lor emoțional, pentru amintirile copilăriei pe care i le trezesc.

Când Daniel Joa caută inspirație se uită la Adi Hădean, ardelean de-al lui, după cum zice chiar el, și frații Roca de la restaurantul spaniol El Celler de Can Roca.

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro