trattoria garibaldi
Chefi Chefi și Specialiști

Portret de chefi: Mihai Teodorescu & Alex Cristea

Cei doi bucătari formează de ani de zile o echipă bine sudată, așa că portretul fiecăruia de profesionist nu poate exista fără ajutorul celuilalt.

Mihai a știut de mic că vrea să devină bucătar, iar de la 15 ani acest lucru s-a și concretizat, intrând în prima sa bucătărie profesionistă. Alex a pătruns ceva mai târziu în acest univers, dar asta numai pentru că a așteptat să își termine studiile și apoi a urmat un curs de bucătari. Însă pasiunea pentru gătit și-a descoperit-o și el de mic, atunci când o ajuta pe bunica în bucătărie și ceva mai târziu, când descoperea singur rețete și experimenta cu ingredientele. „Am pornit de la curățat legume, iar în momentul în care am fost urcat pe scara responsabilităților am fost foarte mândru și recunoscător că am fost trecut la curățat de calcani. Pentru cine nu știe, acesta este un chin. A fost și foarte frumos în același timp, deoarece am dobândit experiență din ce în ce mai multă în acel loc de muncă (restaurantul Sardin), având ocazia să lucrez sub conducerea unui bucătar chef cu foarte multă experiență în restaurantele cu stele Michelin din Italia (Radu Nedelcu – sous chef-ul lui Vitorrio Fusari)”, își aduce aminte cu nostalgie chef Alex. Apoi, pașii l-au purtat pe la Linea, Studio 80, Pescariu Sports & Spa, Ambasada Franței, Fit 4 You și acum, împreună cu Mihai, este executive chef la Trattoria Garibaldi. Chef Teodorescu a absolvit școala de bucătari în Galați și la scurt timp a plecat în lume, pentru a-și consolida cunoștințele culinare. A gătit doi ani în Italia, apoi Creta i-a fost destinația pentru o vreme. A urmat Anglia unde: „Aici am avut parte de diferite cursuri de specializare prin care am primit distincția de Steak Ambassador, am reușit să ridic performanța restauratului la un nivel înalt, câștigând distincția de Master of Steaks oferită de  organizația Craft Guild of Chefs din Londra. Tot aici am participat la organizarea unui eveniment la casa regală a Angliei unde am avut ocazia de a găti pentru familia regală, la care a fost prezentă și regina, iar aici l-am cunoscut pe Chef  Alex Cristea”, povestește chef Mihai, și el, acum, executive chef la Trattoria Garibaldi.

chef Alex Cristea

Mihai preferă să gătească mâncare italienească, și mediteraneeană în general, dincolo de expertiza pe care o are în prepararea fripturilor. La mâncarea românească, însă, nu se prea pricepe, pentru că nu a avut ocazia să o practice în niciunul din locurile de muncă pe care le-a avut. Iar de mâncat, se rezumă cel mai adesea la fast food, așa cum spune că fac majoritatea bucătarilor. La fel ca și colegul său, care o preferă pentru serile târzii când iese din tură, deși zice că nu ar putea să lucreze într-o bucătărie care prepară așa ceva. Mâncarea sa de suflet, însă, sunt pastele, în toate formele și combinațiile. Chef Cristea este expert în bucătăria italiană, însă el are cunoștințe și despre mâncarea românească, dar i-ar plăcea să se priceapă mai bine și la bucătăria asiatică.

Mihai Teodorescu gătește rar acasă, însă o face mai ales când are idei noi și vrea să încerce combinații noi de gusturi și ingrediente. Pentru chef Alex, însă, cea mai mare bucurie este de a vedea satisfacția de pe chipurile celor care se bucură de mâncarea sa, așa că nu ratează nici o ocazie de a găti, indiferent că este pentru clienți sau acasă, pentru prieteni. Mâncărurile cu arome mediteraneene noi le testează împreună cu Mihai în bucătăria de la Trattoria Garibaldi.

chef Mihai Teodorescu

Iar inspirația vine din multe locuri și de la bucătari pe care cei doi îi admiră, fie că le-au fost mentori în parcursul lor profesional, fie că sunt chefi celebri. „David Stallman, nu este un chef de renume, dar el a fost mentorul meu, el m-a învățat ce înseamnă să coordonezi o bucătărie, cum să fii lider și multe altele”, spune Mihai. Și Alex se îndreaptă spre mentorul său și îi mulțumește pentru ceea ce l-a învățat: „Radu Nedelcu. Nu pot spune ca este un chef de renume (nu știu câți oameni îl cunosc), dar pentru mine este omul care mi-a schimbat perspectiva asupra acestui domeniu și m-a făcut să îmi doresc să lucrez cât mai eficient și liber în gândire. Mi-a oferit o viziune unică în orice aspect al acestui domeniu.”

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

answear.ro
Booking.com

TukTuk.ro