Nu o să fac gluma aia care deja e expirată despre cum să redenumim faimoasa prăjitură Negresa ca să fim corecți din punct de vedere politic. Nu, pur și simplu o să îmi asum să o numesc Negresă. Și nu o să intru nici în dezbaterea dacă Negresă și Brownie sunt aceeași prăjitură.
Eu, ca mulți dintre voi, am crescut cu Negresa aceea din aluat destul de dens, acoperită cu glazura de ciocolată. Apoi americănismele au început să invadeze cafenelele, și meniurile au început să fie pline de Brownies făcute din acel aluat ușor cremos și foarte consistent. Și de parcă nu ar fi fost de ajuns aceste două sortimente, iată că, grație creativității cofetarilor, prăjitura prinde acum noi forme de exprimare în Statele Unite. Dar care pot fi surse de inspirație și pe la noi.
De exemplu, în Minneapolis, SUA, avem un Brownie cu mole mexican (un sos pe bază de ardei iuți) și nuci pecan în caramel. Este combinația patiserului șef Christina Kaelberer, de la Edward’s Dessert Kitchen, care s-a lăsat inspirată de o călătorie în Mexic.
Marocul și ale sale deserturi l-au inspirat pe pastry chef Michael George de la Bambara din Salt Lake City să creeze o Negresă condimentată cu piper, înfășurată în aluat fin, ca cel folosit la baclavale, pe care apoi să o prăjească în ulei. Nota finală este dată de siropul de miere și nucile asezonate în stil marocan. La servire vine cu sos de ciocolată neagră, frișcă și „caviar” de coacăze roșii.
Verișoara Negresei este Blondina (sau Blondie, cum îi zic americanii), adică versiunea făcută cu ciocolată albă în locul ciocolatei obișnuite, și fără cacao adăugată. Și și această prăjitură a lăsat loc reinterpretărilor bazate pe creativitatea cofetarilor. În Los Angeles, la Jarman’s Restaurant at H Club, pastry chef-ul Kris Morningstar a combinat Blondie cu un topping de clătite foarte subțiri și crocante și cu înghețată, peste care a presărat sos dulce de leche și nuci pecan.
Dusă într-o zonă și mai exotică este, însă, rețeta de la Dominique Ansel Kitchen din New York, care oferă Brownie afumat cu salvie. Prăjitura plină de ciocolată este învelită într-o hârtie din cedru pe care sunt puse frunze de salvie. La servire, hârtie este arsă, eliberând fumul care dă aroma Negresei. Inspirația lui chef Dominique Ansel pentru acest desert a venit din ceremoniile din Amazon, unde se folosește salvia în scop ritualic.
Adaugă un comentariu