spaghetti cu homar
Foto: zeleno
Pește și fructe de mare Rețete

Rețete cu homar. Cum să gătești homarul

Fin și savuros în costumul său stacojiu, homarul este campionul incontestabil al sărbătorilor de sfârșit de an (și nu numai). Dacă ai chef de mâncăruri șic, colorate, cu arome fine, nu căuta mai depart: homarul este prietenul tău! Roșu și cărnos atunci când este gătit, crustaceul înveselește farfuriile și îi încântă și pe cei mai gurmanzi musafiri.

rețete cu homar
Foto: hiphoto40

Homarul este vedeta crustaceelor, fiind apreciat pentru carnea sa fragedă și somptuoasă, delicat aromată. La grătar, în sos, în supă sau încorporat în diverse rețete sofisticate, homarul are tot ce-i trebuie pentru a ne bucura de el.

Cu un homar inclus, cina devine pe cât de șic, pe atât de sofisticată. Rămâne de văzut doar ce alegi. Supă cremă de homar? Spaghete cu homar? Un gratin de homar sau un risotto de șofran cu homar? Homar la grătar cu salsa de mango sau homar cu sos de smântână? Sau, poate, jumătăți de homar cu unt de portocale la cuptor. Și povestea poate continua, cu homar la grătar și sabayon cu șampanie, homari flambați cu whisky sau la grătar cu calvados.

Ok, Ok, nu insistăm cu fanteziile, ci îți prezentăm trei rețete cu homar, ceva mai simple, pe care să le încerci atunci când curajul gastronomic te transformă într-un super-erou al bucătăriei.

Cum să fierbi homarul

homar fierbere
Foto: Steve Mcsweeney

Mai întâi însă, răspunsul la o întrebare esențială: cum să fierbi homarul? Homarii de mărime medie sunt cei mai buni. Pregătește o cratiță cu apă clocotită, în care ai adăugat circa 120 grame de sare la 3,5 litri de apă. Pune homarul (de preferință, viu – nu-ți face probleme, homarii nu simt durerea, nu au cortex cerebral precum oamenii, șuieratul pe care-l vei auzi este aerulc are le iese din stomac) cu capul în jos și ține-l la fiert timp între 30 și 45 de minute, în funcție de mărimea lui. Homarul mic – între 20 de minute și jumătate de oră, homarul mare între jumătate de oră și 45 de minute.

Dacă fierbe prea mult, carnea se sfărâmă prea ușor, iar dacă nu e suficient de fiartă, homarul nu se face roșu. Prin urmare e foarte important să ții homarul la fiert exact cât trebuie. Poți unge un pic cochilia în prealabil cu puțin unt sau ulei.

CITEȘTE ȘI
Cum să faci hummus acasă

Supă bisque de homar

supa bisque de homar
Foto: bhofack2

Bisque este o supă franceză clasică, preparată cu homar (în cazul de față), legume și vin alb. Această supă este întotdeauna privită ca un preparat fin, fiind apreciată de toată lumea.

Ingrediente (pentru 4 porții)

  • 2 carcase de homar, zdrobite grosier
  • 1 bulb de fenicul
  • 2 tulpini de țelină
  • 2 cepe mici
  • 3 morcovi
  • 1 căpățână de usturoi tăiată în două (cu tot cu coajă)
  • 6 roșii
  • 30 ml (2 linguri) de făină
  • 50 ml (3 linguri) de coniac sau pastis
  • 400 ml (1 1/2 cești) de vin alb sec
  • 1 cutie de pastă de tomate
  • 45 ml (3 linguri) de ulei de porumb
  • 2 frunze de dafin

Mod de preparare

1 Într-o oală mare, cu fund gros, în care ai pus uleiul de porumb, rumenește carcasele de homar la foc mare, timp de aproximativ 5 minute. Se amestecă ușor pentru a nu se răci oala.

2 Când carcasele sunt rumenite, se deglasează cu coniac pentru a colecta sucul și se flambează.

3 La foc mediu, se adaugă pasta de roșii, feniculul, țelina tocată, ceapa tocată, morcovii tăiați și usturoiul. Se coc toate timp de 2-3 minute, amestecând des. Adaugă făina și continuă operațiunea încă 2-3 minute.

4 Se deglasează cu vin alb și se reduce la jumătate.

5 Se adaugă roșiile tocate, foaia de dafin și se acoperă cu apă până la nivelul ingredientelor. Se adaugă sare și piper după gust și se fierbe ușor timp de 40 de minute.

6 Se strecoară bisque-ul, presând bine carcasele pentru a stoarce cât mai mult suc posibil, și se pune din nou la fiert ușor timp de aproximativ 15 minute sau până când se obține consistența dorită. Textura necesară este cea a unei supe limpezi. Se mai adaugă sare dacă este necesar.


Sandviș cu homar

sandvis cu homar
Foto: eddieberman

Sandvișurile cu homar sunt sinonime cu vara. Ce poate fi mai bun decât o chiflă prăjită, din care se revarsă bucăți cremoase de carne de homar și salată? Adaugă în ecuație cartofi prăjiți și vei obține un deliciu ce poate fi preparat rapid.

CITEȘTE ȘI
Paste cu pesto, cartofi și fasole verde

Sandvișul cu homar este un sandviș cu carne de homar (rece sau fierbinte), servit într-o chiflă de hot dog. Dacă este rece, salata de homar este de obicei amestecată cu maioneză și țelină, așa cum este cazul acestei rețete, iar dacă este caldă, carnea de homar se prepară cu unt, fără maioneză.

Ingrediente (pentru 6 sandvișuri):

  • Patru homari de 1 până la 1 1/4 kg
  • 1/4 cană plus 2 linguri de maioneză 
  • Sare și un vârf de cuțit de piper alb 
  • 3 linguri de țelină tăiată mărunt 
  • 2 linguri de suc proaspăt de lămâie 
  • 1 linguriță de tarhon sau arpagic tocat mărunt 
  • Un vârf de cuțit de piper Cayenne
  • 6 chifle pentru hot dog 
  • 3 linguri de unt nesărat, topit 
  • Salată Boston, 6 frunze

Mod de preparare:

1 Pune 6 litri de apă la fiert într-o oală mare, la foc mare. Adăugă homarii și 3 linguri de sare, asigurându-te că homarii sunt complet scufundați în apă. Redu focul la mediu-mic, acoperă și fierbe timp de 10 minute.

2 Se transferă homarii pe o foaie de copt și se lasă să se răcească timp de 10 minute. Se răsucesc cozile și cleștii homarilor și se îndepărtează carnea. Se îndepărtează și se aruncă vena intestinală care străbate lungimea fiecărei cozi de homar.

3 Taie carnea de homar în bucăți de 2 cm și usucă-le.

4 Într-un bol mare, amestecă bucățile de carne de homar cu maioneza și asezonează cu sare și piper. Încorporează țelina tăiată cubulețe, sucul de lămâie, tarhonul și piperul cayenne până când se amestecă bine.

5 Încălzește o tigaie mare. Unge cu unt topit părțile laterale ale chiflelor de hot-dog și prăjește-le la foc moderat până când devin aurii pe ambele părți. Transferă chiflele de hot-dog pe farfurii, pune o frunză de salată Boston în fiecare chiflă și umple uniform cu salata de homar și ceapa murată.

Cum se face ceapa murată:

ceapa murata
Foto: Langan

Ingrediente:

  • 1 ceapă roșie, tăiată în felii subțiri 
  • 2 căni de oțet de vin alb
  • 1 cană de zahăr
  • 2 boabe întregi de condimente
  • 2 păstăi de anason stelat
  • 2 frunze de dafin
  • 1 linguriță de sare kosher

Mod de preparare:

1 Se pune într-un castron mediu ceapa tăiată rondele

CITEȘTE ȘI
Rețete de la chefi: Miel cu șofran și lămâie (Antonio Passarelli)

2 Într-o cratiță mică, se încălzește oțetul cu zahărul, condimentele, anasonul stelat, frunzele de dafin și sarea până când dau în fiert la fierbere.

3 Se toarnă lichidul fierbinte peste ceapa tăiată, se acoperă și se lasă să se răcească timp de câteva ore.

4 Se pune totul într-un recipient care se poate închide ermetic și se lasă la frigider.


Spaghetti cu homar

spaghetti cu homar
Foto: zeleno

Dacă vrei să prepari rapid o cină cu care să-ți impresionezi prietenul/prietena, alege rețeta de spaghetti cu homar, una  clasică, în stil italian.

Ingrediente (pentru două persoane):

  • 500 g homar
  • 200 g spaghete
  • 15 ml ulei de măsline
  • 100 g ceapă
  • 260 g cuburi de roșii la conservă
  • 1 vârf de cuțit de ardei iute roșu uscat
  • 1 cățel de usturoi
  • sare și piper
  • 5 g pătrunjel

Mod de preparare:

1 Se scufundă homarii, unul câte unul, într-o oală cu apă clocotită sărată, cu capul înainte și coada îndoită pentru a reduce riscul de stropire. Se acoperă parțial și se gătesc la foc mediu-mare până când cochilia devine stacojie.

2 Dacă ai un singur homar de 500 g, mai lasă-l 5 minute din momentul în care apa începe să fiarbă. Practic, cu 1 minut mai mult pentru fiecare 100 g în plus. Apoi se scurg homarii și se lasă să se răcească.

3 Când homarii sunt suficient de reci pentru a putea fi manevrați, rupe-le cleștii și scoate carnea din aceștia.

4 Taie cochilia în două pe lungime cu un cuțit mare sau cu o foarfecă. Îndepărtează carnea, aruncă măruntaiele, taie carnea în cubulețe și pune-o deoparte.

5 Fierbe pastele conform instrucțiunilor.

6 Între timp, încălzește uleiul într-o tigaie la foc mediu. Călește ceapa tocată mărunt, timp de 2-3 min, având grijă să nu se ardă.

7 Adaugă roșiile, ardeiul roșu tăiat fin, usturoiul decojit și tocat mărunt și pătrunjelul. Gătește fără capac, amestecând din când în când. Adaugă sare și piper după gust.

8 Adaugă carnea de homar în tigaie, împreună cu 2 linguri de apă în care au fiert pastele.

9 Scurge spaghetele, apoi pune-le în tigaia cu sosul și amestecă ușor. Presară cu pătrunjel tocat și servește.


Citește și: Cum se mănâncă homarul. Lucruri interesante despre homari

Despre autor

Chili Pepper

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.




Booking.com