Știm foarte bine că risotto e un preparat italienesc. De aceea, el se regăsește automat în gastronomia regiunii Ticino, din partea italienească a Elveției. Unde rețeta capătă un ingredient special, devenind risotto cu șofran. Hai să vedem cum se face risotto cu șofran, acest delicios preparat… să-i zicem elvețian.
Ingrediente pentru risotto cu șofran (pentru 2 porții):
- 1 lingură ulei de măsline extravirgin
- ½ ceașcă orez de risotto
- 1-2 căței de usturoi
- ½ ceapă albă
- ½ frunză de dafin
- 2 frunze de salvie
- 1/3 pachet de unt
- ¼ ceașcă de brânză sbrinz (brânză foarte tare, produsă în centrul Elveției) sau de parmezan
- ½ ceașcă de vin alb
- 4 cești stoc de vită sau bulion
- Un strop de șofran
Rețetă risotto cu șofran
Iată pașii pe care să-i urmezi:
1 Toacă mărunt ceapa și usturoiul
2 Perpelește ceapa și usturoiul în ulei de măsline
3 Adaugă orezul și arămește-l
4 Umezește orezul cu o parte din stoc, în timp ce amesteci
5 Pune salvia și frunza de dafin
6 Adaugă treptat restul de stoc, continuând să amesteci, timp de 15-20 de minute
7 Scoate salvia și dafinul
8 Aproape de final, adaugă șofranul – în acest fel, aroma acestuia se va elibera mai bine
9 Când risotto-ul e aproape gata, adaugă încet vinul alb, untul și parmezanul (sau brânza sbrinz rasă)
Atenție:
Cantitatea de stoc variază în funcție de tipul de orez. Când adaugi vinul, la final, procesul de preparare e întrerupt, aroma vinului rămânând pregnantă. Risotto-ul trebuie servit întotdeauna ușor al dente.
Citește și: Cum să faci sos rémoulade
Adaugă un comentariu