Ponturi

Sugestii pentru folosirea condimentelor

Aici, la Chili Pepper, după cum ne spune și numele, ne place mult să folosim condimentele. Ne plac mâncărurile aromate, picante, dar mai ales gustoase. Iar o mâncare condimentată nu înseamnă că este picantă, ci că este plină de mirodenii care creează o întreagă simfonie de arome.

Așa că ne-am gândit să îți dăm câteva ponturi culese de pe ici, de pe colo, despre cum ai putea să îți îmbunătățești gustul preparatelor doar aruncând în tigaie câteva grame de condimente de diverse tipuri, fie ele proaspete sau uscate, întregi sau măcinate.

De exemplu, un sfat provenit din bucătăria orientală este ca de fiecare dată când rețeta cere să adaugi pastă de roșii, înlocuiește jumătate din cantitate cu pastă de ardei copt, care va completa gustul într-o manieră inedită, ce te poartă spre umami.

Masala din bucătăria indiană sau baharatul din bucătăria Orientului Mijlociu nu înseamnă decât un mix de condimente care variază de la creator la creator. Și spun creator, pentru că fiecare persoană care își face propriul mix, are un anumit gust și alege anumite proporții din fiecare condiment în parte. La unii, anumite arome pot lipsi, alții pot alege mixuri mai încărcate, mai consistente pentru perioadele reci și mai light, mai fresh pentru perioadele de vară. Deci nu există un masala sau un baharat de sine stătător și celelalte contrafăcute, ci există atâtea mixuri, câți creatori sunt.

Așa cum în cazul cafelei pentru cei pasionați nici nu se pune problema cumpărării uneia gata măcinate, la fel se întâmplă și cu condimentele. Pe cât posibil, macină-ți singur condimente precum chimen, coriandru, piper, etc. Este foarte simplu, cu o râșniță de cafea pe care o găsești de cumpărat în orice hypermarket. Odată măcinate, condimentele își pierd mult mai repede din aromă, așa că alege să le cumperi întregi și să le macini în cantități mici, de câte ori ai nevoie.

Având aceste câteva ponturi la îndemână, nu ezita să fii creativ cu combinațiile, să folosești condimente și în deserturi sau cocktailuri, mai ales că toate aceste ingrediente din natură au diverse proprietăți benefice pentru sănătate și au fost vreme de mii de ani folosite pe post de medicamente de către localnicii din zonele lor de proveniență.

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro