mancare sanatoasa
Food stories News

Tendințele culinare ale anului 2019, care nu vor triumfa și în 2020

La fiecare început de an vă țin la curent cu ce se mai poartă în domeniul culinar în lunile ce urmează, însă ce-ar fi să vedem și ce nu se mai poartă. Am bântuit pe atotputernicul net și am descoperit câteva trenduri care sunt pe panta descendentă.

Unul din ele este sucul de țelină apio băut dimineața în loc de cafea. Un guru american a venit și a spus că este un panaceu universal, câteva vedete de la Hollywood l-au crezut și au început să îl consume și, evident, s-au pozat pe Instagram cu el. Așa a devenit faimos și a intrat în meniurile diverselor localuri sau în storcătoarele de acasă. Doar că, ghici ce, s-a constatat că nu este nici pe departe atât de sănătos. Adică da, hidratează, are și ceva vitamine, dar mult mai puține decât cel de morcovi, de exemplu, așa că nu mai este atât de ridicat în slăvi și lumea se va reîndreptat cu siguranță spre mai vechile variante, mai gustoase sau mai energizante.

Și apropo de energie, zahărul ne dă multă energie. Uneori prea multă… Cam acesta ar fi motivul pentru care spectaculoasele freakshake-uri (acele băuturi cu topinguri spectaculoase, uneori mai mari decât paharul) este posibil să dispară anul ce vine din feed-urile de Instagram și treptat lumea să le dea uitării. Media de zahăr recomandată de medici pe zi este de 36 g pentru bărbați și 25 g pentru femei, însă un astfel de freakshake are și până la 150 g. Atenție, nu calorii, ci grame de zahăr. Și cu tot trendul de healthy eating care se ridică acum, acestea se pare că se vor dezintegra în curând.

În trendul de mâncat sănătos este și atotputernicul avocado. Care, însă, se pare că este în declin. Pentru că exact cei care consumă cu mare plăcere acest fruct și derivatul din el, avocado toast, sunt tot cei care sunt preocupați și de salvarea planetei, și tot mai multă lume a început să afle despre mafia avocadoului din țările în care acesta este cultivat și despre daunele pe care plantațiile le aduc Planetei. Deja în Australia, acolo unde se pare că s-a născut avocado toast-ul, s-au înregistrat scăderi considerabile în vânzările fructului.

Cam aceeași soartă o au și frunzele kale, nu din pricina efectului asupra mediului, ci probabil pentru că lumea deja s-a cam plictisit de acest aliment prea lăudat. El a explodat acum câțiva ani, când Gweneth Poltrow l-a promovat intens, însă Google raportează scăderea în căutări a acestui cuvânt la sfârșitul lui 2019, având valori chiar mai mici decât înainte ca actrița să îl popularizeze.

Și acai este un super-aliment, aceste fructe provenite din America Latină. Iar acai bowls, acele boluri cu o înghețată de acai și multe fructe colorate așezate frumos deasupra, au invadat Instagramul. Însă se pare că doar consumul fructelor ca atare are efecte minunate asupra organismului, nu și ceea ce se găsește în comerț, care era de fapt o înghețată cu mult prea mult zahăr în raport cu doza zilnică recomandată (chiar dublu, de cele mai multe ori).

Acestea fiind zise, vă las cu „porcăriile”, pentru că azi este ignatul, și ceva mă face să cred că nu vor ieși prea repede din trendul Sărbătorilor românești.

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro