mancare vegană
News

Trendurile culinare ale anului 2020

Mai este fix o lună și se termină 2019, lăsând locul rotundului 2020 să își facă de cap pe toate teritoriile, inclusiv pe cel culinar. Și a venit, deci, momentul să vorbim despre ceea ce va fi la modă în anul ce vine. Trendurile se transformă de la un an la altul, păstrăm ce ne place și adăugăm idei noi, interesante.

Dacă anul acesta trendurile înclinau spre o viață sănătoasă și multe feluri vegetariene, nici în anul ce vine nu se schimbă mult la acest capitol. Mâncarea bazată pe legume continuă să fie la mare rang. Ba chiar, lanțuri faimoase de cofetării din lume deschid magazine dedicate veganilor, cu produse exclusiv non-animale.

În anul care se încheie acum, pe val erau bucătăria vest-afircană și cea georgiană, anul aceste vine tare din urmă bucătăria tradițională din Laos. Aceasta se aseamănă cu vecina ei mult mai populară, bucătăria thai, însă nu include aromele dulci ale acesteia și nici laptele de cocos.

Desemnat felul anului este porridge-ul, în toate varietățile sale, de la cel anglo-saxon, la cel chinez, denumit congee sau, de ce nu, românescul orez cu lapte. Mă rog, nu e el tocmai românesc, dar cine nu a crescut cu orez cu lapte?! Totul va depinde doar de creativitatea bucătarilor.

La desertul anului rămânem tot în sfera prăjită, trecând de la gogoșile gourmet la cele spaniole, churros.

Mai țineți minte covrigii care se găseau la toate brutăriile turcești imediat după Revoluție, cei mari, pufoși și plini de semințe de susan. Se mai găsesc și acum, mai rar pe la noi, dar la Istanbul sunt pe toate drumurile. Și niște varietăți ale lor sunt și în Israel, acolo unde forma este mai curând lunguiață decât rotundă, și de unde au migrat spre vest pentru a intra în trendurile culinare. Servirea lor este alături de ulei de măsline cu zaatar, un mix de condimente specific din Orientul Mijlociu.

Maiaua prinde tot mai mult teren și ajunge nu doar în pâine, ci și în gogoși, pizza sau chiar murături.

Despre autor

mm

Andra Ilias

Andra Iliaș este jurnalist, blogger și foodie, adică o pasionată a domeniului culinar, nu doar o gurmandă. Când nu este în fața laptopului, scriind, o găsești în fața aragazului, pregătind ceva de mâncare, fie pentru prieteni, fie pentru participanții la diverse evenimente culinare, ori pentru juriul vreunui concurs de gătit.
Instagram: HypnoticFoodie

Adaugă un comentariu

Click aici ca să postezi un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fashiondays.ro
Booking.com

AcademiaBarbatilor.ro

TukTuk.ro